Nie pali
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
psia mac.. zdjąłem pierwszy segreger, odkręciłem śrubę pod filcem i nie mogę zdjąc tej metalowej części.. ten bolczyk mały się wciska? Szlag mnie już trafia..
[ Dodano: 06 Cze 2008 12:32 ]
Czujnik już wymieniłem, aparat zamontowałem, ale jest problem z odpaleniem.. Zależnie od ustawienia aparatu strzela w gaźnik, albo w wydech.. Ale nie pali.. Jakaś rada? Za słaba cewka? Znalazłem ustawienie, gdzie nie strzela ani w gaźnik, ani w rurę, ale nie chce zapalić..
Spróbować go odpalić na holu?
[ Dodano: 06 Cze 2008 12:32 ]
Czujnik już wymieniłem, aparat zamontowałem, ale jest problem z odpaleniem.. Zależnie od ustawienia aparatu strzela w gaźnik, albo w wydech.. Ale nie pali.. Jakaś rada? Za słaba cewka? Znalazłem ustawienie, gdzie nie strzela ani w gaźnik, ani w rurę, ale nie chce zapalić..
Spróbować go odpalić na holu?
Ostatnio zmieniony pt cze 06, 2008 12:34 przez Gutekspc, łącznie zmieniany 1 raz.
Everyone dies. Not everyone lives.
-
- Nowicjusz
Z ustawieniem aparatu to jest tak: ustawiasz pierwszy tłok wGMP,badz ZMP jak kto woli,aby sie o tym dowiedziec musisz wykrecic swiece z pierwszego cylindra i za pomoca klucza nalozonego na srube kola pasowego walu korbowego,krecisz zgodnie z obrotem pracujacego silnika,az do momentu GMP mozesz sobie pomoc wkladajac w otwor swiecy delikatnie odpowiedniej dlugosci np.patyk i wyczujesz przy obracaniu walem moment najbardziej odp dla GMP...nastepnie musisz miec pewnosc ze zawory tego cylindra sa calkowicie zamkniete... pomozesz sobie odkrecajac dekiel od zaworow i bedziesz widzial,ze krzywki sa ku gorze... jesli to juz masz wkladasz aparat zaplonowy w swoje miejsce tak(z pewnym wyprzedzeniem,bo zawsze ci sie obkreci) aby wyciecie na aparacie bylo zgodne z polozeniem palca rozdzielacza na 1 cylinder.Jesli to masz ustawione to nie ma mowy aby nie odpalil,wtedy tylko dostrojenie lampa stroboskowowa i jest gicior:) Druga wazna sprawa odnosnie samej iskry: Kazdy modul zaplonowy jest podlaczony jednym kablem do masy silnika,a drugim do minusa akumulatora(chyba czrny jesli sie nie myle) brak podlaczenia ktoregos z nich jest oznaka tez braku iskry... To nalezalo tez sprawdzic przed rozbiorka aparatu... mozna uniknac darmego wkurzania sie,poniewaz to tylko 5 min roboty... Pozdrawiam i mam nadzieje ze cos Ci pomoge:)
Na pewno przydadzą się te informacje.
Jutro wpadam do znajomego mechanika, więc damy radę, jeśli to nie jest jakiś większy problem.
Pozdravwiam
[ Dodano: 10 Cze 2008 09:18 ]
A odnośnie rozbiórki aparatu, to była konieczna, tak czy siak. Nie było przerywanego napięcia przy sprawdzaniu czujnika - więc padł na pewno.
[ Dodano: 10 Cze 2008 12:26 ]
I z mechanikiem daliśmy radę, przestawienie aparatu na 4-świecę i zamiana kabli na kopułce czyni cuda. Golfik pali na dotyk. Winny był czujnik halla. Temat do zamknięcia.
Pozdravwiam
Jutro wpadam do znajomego mechanika, więc damy radę, jeśli to nie jest jakiś większy problem.
Pozdravwiam
[ Dodano: 10 Cze 2008 09:18 ]
A odnośnie rozbiórki aparatu, to była konieczna, tak czy siak. Nie było przerywanego napięcia przy sprawdzaniu czujnika - więc padł na pewno.
[ Dodano: 10 Cze 2008 12:26 ]
I z mechanikiem daliśmy radę, przestawienie aparatu na 4-świecę i zamiana kabli na kopułce czyni cuda. Golfik pali na dotyk. Winny był czujnik halla. Temat do zamknięcia.
Pozdravwiam
Everyone dies. Not everyone lives.