Przegrzewa się silnik 1,6 na wtrysku + zagadka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przegrzewa się silnik 1,6 na wtrysku + zagadka
Hello mam problem mały. Może już było ja nie znalazłem takiego problemu. Otóż w moim MK2 1,6 na gaźniku strasznie szybko rośnie temperatura silnika. Wcześniej mi trochę uciekał płyn myślałem że to przez to, okazało się że przeczyściłem wszystkie węże chłodnice i pozmieniałem zimeringi i już jest ok tzn. płyn nie ucieka ale temperatura silnika dalej strasznie szybko rośnie. Np. włączę silnik i przejadę 300 m i wskazówka temperatury już jest na ponad połowie. Ni tylko wskazówka ale silnik też jest super gorący. Wszystko działa, płyn się nie gotuje ponieważ wentylator nie dopuszcza do takiej sytuacji. Termostat jest dobry czujniki również przynajmniej tak mi się wydaje ponieważ obwód cały jest wentylator się włącza. Ale silnik po prostu po kilku minutach jest gorący niemożliwie. Drugi problem jest taki że już po przebyciu drogi z punktu A do B wyłączenia silnika włącza sie wentylator i chodzi dość długo chodź jak włączy się podczas włączonego silnika wystarcza mu 30 sekund do ochłodzenia cieczy, a na wyłączonym silniku pracuje dobre parę minut, a ciekawostką jest to że gdy przekręcę z powrotem kluczyk na zasilanie to od razu się wyłącza. Miał kiedyś ktoś tak ? Jak macie jakieś pomysły to prosze o info. Pozdrawiam.
Cradle Of Filth
[img]http://img227.imageshack.us/img227/6932/aayi4.jpg[/img]
[img]http://img227.imageshack.us/img227/6932/aayi4.jpg[/img]
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Jedyne co przychodzi do głowy to że silnik pracuje na małym obiegu, czyli uszkodzenie termostatu który nie "puszcza" na duży obieg, ale skoro twierdzisz że termostat ok...
A jak z pompą wody chula?
A jak z pompą wody chula?
Ostatnio zmieniony pn cze 02, 2008 18:07 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
a jak sprawdzałeś czy krąży? U ciebie pompa jest napędzana paskiem może sie ślizga?
Teraz tak sobie mysle że najpewniej masz uwaloną jednak pompę, ona może "chodzić" ale albo ma uszkodzone łopatki i nie daje rady albo pasek się ślizga. Ja bym zaczął od niej.
Teraz tak sobie mysle że najpewniej masz uwaloną jednak pompę, ona może "chodzić" ale albo ma uszkodzone łopatki i nie daje rady albo pasek się ślizga. Ja bym zaczął od niej.
Ostatnio zmieniony pn cze 02, 2008 18:21 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt: