łożysko kierownicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
łożysko kierownicy
Poszukuje oznaczenia lozyska kierwonicy - tego dolnego
niestety w szukajce nie znalazlem a w sklepie nie wiedza jakie tam jest
czy to jest normalne lozysko?
niestety w szukajce nie znalazlem a w sklepie nie wiedza jakie tam jest
czy to jest normalne lozysko?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Tzn. Tobie chodzi o to, co jest w stacycje, bo innego tam nie ma - z tego co wiem.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
A no teraz sprawdzilem, i rzeczywiście - jest. Mam w domu rozebraną kolumnę - tam jest takie trochę dziwne łożysko - jest pierścień zewnętrzny, wewnętrzny i kulki, ale każda z tych części jest oddzielna - w kupie trzyma je taka plastikowa tulejka-zatrzask, wchodząca w ten pierścień wewnętrzny. Jak ją wyciągnęłem, to łożysko się rozsypało.
- swapy silników;
- swapy silników;
-
agrala
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
moglbys zrobic zdjecie tej kolumny zebym sie mogl przygotowac do wymiany tego lozyska?Lipek81 pisze:A no teraz sprawdzilem, i rzeczywiście - jest. Mam w domu rozebraną kolumnę - tam jest takie trochę dziwne łożysko - jest pierścień zewnętrzny, wewnętrzny i kulki, ale każda z tych części jest oddzielna - w kupie trzyma je taka plastikowa tulejka-zatrzask, wchodząca w ten pierścień wewnętrzny. Jak ją wyciągnęłem, to łożysko się rozsypało.
czy na tym lozysku jest jego symbol, czy jest taki jak podal kolega w poscie wyzej?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Niestety nie mam czym zrobić zdjęcia. Ale to nie jest typowe łożysko, jak, np. w alternatorze. Pierścień zewnętrzny i wewnętrzny wyglądają, jakby były wytłoczone z blachy. Oba wyglądają mniej więcej w przekroju jak litera "L", tylko jeden z nich jest odwórcony. Między powstałą przestrzenią są kulki. Ale żeby się to wszystko nie rozpadło, to w środek wewnętrznego pierścienia włożona jest tulejka plastikowa, która z jednej strony ma kołnierz, a z drugiej też kołnież, ale ponacinany i tworzący sobą zapadki, które zastrzaskują się o wewnętrzną krawędź zewnętrznego pierścienia (tą zamykającą przestrzeń z kulkami od dołu). Oś kierownicy przechodzi przez tą plasikową tuleję i tym samym uniemożliwa wypięcie sie zatrzasków. Mam nadzieję, że coś z tego zrozumiałeś 
Ten numer, który podał jaszczur jest dobry - przynajmniej ETKA tak podaje. To jest numer katalogowy części - jak pójdziesz do ASO i podasz ten numer, to dostaniesz to co trzeba. Chyba, że masz golfa z roku modelowego '85 lub wcześniej, wtedy numer jest: 171 419 517.
Ten numer, który podał jaszczur jest dobry - przynajmniej ETKA tak podaje. To jest numer katalogowy części - jak pójdziesz do ASO i podasz ten numer, to dostaniesz to co trzeba. Chyba, że masz golfa z roku modelowego '85 lub wcześniej, wtedy numer jest: 171 419 517.
- swapy silników;
- swapy silników;
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Zawsze będziesz mógł to poskładać, chyba, że coś połamiesz, zgubisz. Ja pierwszy raz rozbierałem tę kolumnę, tkórą mam teraz u siebue i jakoś nic nie zepsułem i dało się poskładać zpowrotem. Do wymiany tego dolnego łożyska chyba nawet nie potrzebujesz żadnych ściągaczy itp.
[ Dodano: Pon Cze 02, 2008 14:25 ]
Pytałem się w ASO i te dolne łożysko kosztuje 12zł - chyba sobie też wymienię...
[ Dodano: Pon Cze 02, 2008 14:25 ]
Pytałem się w ASO i te dolne łożysko kosztuje 12zł - chyba sobie też wymienię...
- swapy silników;
- swapy silników;