Dziwne zachowanie silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mateusz_18
Nowicjusz
Nowicjusz

Dziwne zachowanie silnika

Post autor: mateusz_18 » ndz maja 18, 2008 15:28

Witam wszystkich.

Mam golfa 2 1.6PB pierburg 2E2 i mam parę problemów:

1. Samochód zaczął wiosną się dziwnie zachowywać jak skończyły sie przymrozki jak odpalam go rano to dziwnie pracuje trzęsie go a obroty ma na poziomie 1000. podczas jazdy jak jest zimny to trochę szarpie ale tylko wtedy jak odpuszczę gaz a tak to jest normalnie. Wszystko się normuje po przejechaniu kilku kilometrów tak jakby włączało się ssanie i jest wszystko w porządku.

2. Czasami jak się nagrzeje potrafi spaść z obrotów ale to tylko wtedy gdy jest bardzo szarpana jazda. obroty wtedy spadają na poziom 400 i wtedy po chwili gaśnie.

3. Do tego samochód sporo pali zimą palił ok 9l na 100km był jeżdżony na krótkich dystansach ok 20km. A teraz latem spalanie zamiast spaść wzrosło do ok 11l na 100km

4. Świece wymieniałem ok 3 miesięcy temu a pojawiła się na nich spora ilość nagaru. Czym to może być spowodowane??

Zaniepokoiłem się tymi problemami bo są dosyć uciążliwe zwłaszcza jak na kieszeń ucznia :smoke: Proszę o wasze porady i opinie na temat tych usterek

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz maja 18, 2008 15:34

mateusz_18 pisze:4. Świece wymieniałem ok 3 miesięcy temu a pojawiła się na nich spora ilość nagaru. Czym to może być spowodowane??

zbyt bogata mieszanka. Prawdopodobne jest rowniez, ze masz zle ustawiony zaplon.
Kolejna prawdopodobna przyczyna to dziurawa podstawa pod gaznikiem.

W miedzy czasie, zanim ktos jeszcze cos napisze, przeszukaj archiwum forum. Ten gaznik zostal omowiony prawie z kazdej strony. Prawie, bo to zlosliwa bestia jest :chytry:

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz maja 18, 2008 15:57

Mis pisze:zbyt bogata mieszanka
Mis pisze:prawdopodobna przyczyna to dziurawa podstawa pod gaznikiem
Mis jedno wyklucza drugie :
w pierwszym przypadku zbyt bogata mieszanka a w drugim zbyt uboga bo dostawał by lewe powietrze.
Nie wiem czy ssanie włącza się automatycznie czy trzeba je ręcznie włączać ale jeśli takie objawy to raczej ta druga opcja czyli zbyt uboga mieszanka, tylko jak tam się zebrał ten nagar na świecach ? i jaki ma kolor ? wykluczam aby był czarny - chyba że wypadają zapłony i przerywana praca świec zapłonowych.

Obrazek

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » ndz maja 18, 2008 16:21

Sztomel, ja tylko wymienilem co moze byc przyczyna. mateusz_18 musi sprawdzic kolejno co sie dzieje. Najlatwiej bedzie zaczac od podstawy pod gaznikiem, popsikac ja dezodorantem przy jednoczesnym ruszaniem gaznikiem.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz maja 18, 2008 16:44

Mis OK ! Nie ma sprawy !

Obrazek

mateusz_18
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mateusz_18 » ndz maja 18, 2008 17:31

oglądałem świece i są one tak jakby okopcone jakby sadza się osadziła są suche
wystarczy regulacja tą śrubką z góry na obudowie filtra powietrza jak tak to w którą stronę mam kręcić.

ps. ssanie włącza się automatycznie
Ostatnio zmieniony ndz maja 18, 2008 17:31 przez mateusz_18, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sztomel
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Sztomel » ndz maja 18, 2008 18:34

mateusz_18 pisze:wystarczy regulacja tą śrubką z góry na obudowie filtra powietrza jak tak to w którą stronę mam kręcić.
w prawo aby dokręcić dekiel filtra.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”