w Golfach zwłaszcza Mk4 większość śrub i wkrętów ma łeb z wpustem gwiazdowym i do ich odkręcania służą klucze o nazwie torxBoczkowski_D pisze:Mam trochę głupie pytanie. Chcę kupić klucz do odkręcenia zamka bagażnika, ale nie mam pojęcia jak taki klucz się nazywa. Może ktoś podać mi fachową nazwę?
Nie działa oświetlenie bagażnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Boczkowski_D
- Mały gagatek
- Kontakt:
nie mając wcześniej torx-a i innych oryginalnych wkrętaków lub kluczy radziłem sobie w ten sposób, że takie śruby odkręcałem przy użyciu cienkiego pilniczka trójkątnego wkładając go w gniazdo w łbie śruby i zawsze pomagało.Boczkowski_D pisze:Chodzi mi o klucz do śrub mocujących zamek bagażnika do karoserii. Pewnie macie rację, że chodzi o torx-a. Zawsze jednak wydawało mi się, że torx-y były 6-cio wypustowe, a te są dwunasto. Rozmiaru też nie kojarzę, na śrubach jest jedynie wybite 9.8 (o ile się nie mylę).
-
- Nowicjusz
W klapie bagażnika i drzwiach zastosowano śruby które wymagaja użycia kluczy "SPLINE" one są właśnie dwunastokatne. Do kupienia choćby na Allegro za jakieś nieduże pieniądze. Warto zainwestować bo z biegiem czasu coraz częściej trzeba coś w autku rozbierać.
Przerabiałem problem z mikrostykiem 2 tygodnie temu. U mnie kłopoty z zamkiem wynikły z pękniecia obudowy trzpienia wycieraczki tylnej. Płyn ze spryskiwacza lał sie prosto na zamek. Po jakims czasie wszystko zaśniedziało a wtyk z przewodami dosłownie przegnił i po wyjęciu rozpadł się. Zamek wymieniłem na nowy bo starego nie było sensu nawet dotykać.
Także panowie zobaczcie czy w okolicy zamka nie ma plam po płynie od spryskiwacza jeżeli coś jest to radzę sprawdzić silnik tylnej wycieraczki.
Przerabiałem problem z mikrostykiem 2 tygodnie temu. U mnie kłopoty z zamkiem wynikły z pękniecia obudowy trzpienia wycieraczki tylnej. Płyn ze spryskiwacza lał sie prosto na zamek. Po jakims czasie wszystko zaśniedziało a wtyk z przewodami dosłownie przegnił i po wyjęciu rozpadł się. Zamek wymieniłem na nowy bo starego nie było sensu nawet dotykać.
Także panowie zobaczcie czy w okolicy zamka nie ma plam po płynie od spryskiwacza jeżeli coś jest to radzę sprawdzić silnik tylnej wycieraczki.
- marcin2628
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A ja mam znowu inny problem z tym swiatelkiem.
Czyścilem ostatnio wszystko wewnątrz klapy, lacznie z zamkiem. Teraz dziala normalnie i otwiera sie jak helmut nakazal, ale swiatelko dziala przy...zamykaniu klapy;]
mikrostyk chyba nie ma tutaj nic do rzeczy, bo nawet jak odpiąłem zamek z tym wtykiem to sie swiecilo i nei mialo zadnego wplywu. Swiatelko sie zapala kiedy klapa jest w pozycji prawie zamknietej a nawet na zamknietej. Potrafi sie to niestety swiecic caly czas a zapala sie od tak. Podejrzewam, ze gdzies moze dostaje kabelek masy przy domykaniu. Nie wiem co zrobic z tym, ale nie am ochoty wyciagac wszystkich kabli z obudowy.
Czyścilem ostatnio wszystko wewnątrz klapy, lacznie z zamkiem. Teraz dziala normalnie i otwiera sie jak helmut nakazal, ale swiatelko dziala przy...zamykaniu klapy;]
mikrostyk chyba nie ma tutaj nic do rzeczy, bo nawet jak odpiąłem zamek z tym wtykiem to sie swiecilo i nei mialo zadnego wplywu. Swiatelko sie zapala kiedy klapa jest w pozycji prawie zamknietej a nawet na zamknietej. Potrafi sie to niestety swiecic caly czas a zapala sie od tak. Podejrzewam, ze gdzies moze dostaje kabelek masy przy domykaniu. Nie wiem co zrobic z tym, ale nie am ochoty wyciagac wszystkich kabli z obudowy.
No nie wiem ja mam 3 door i zamek nie jest rozbieralny [/quote]haber pisze:Jeden z Koleg. napisał----------------------------------------- I tu się kolego mylisz..
Zauważ, że masz MK4 kombi, a więc to Twój zamek jest nierozbieralny. W hatchbackach można wymienić sam mikrostyk.
nie rozbieralny fakt ale zawsze można odgiąć blaszkę i wymienić styk lub założyć zamek od 5 drzwiowego
były http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=303319" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=471027" onclick="window.open(this.href);return false;