Odpływ wody z klimatyzacji
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Odpływ wody z klimatyzacji
Czy przy takich w miarę wysokich temperaturach powinna kapać woda z klimatyzacji? Właśnie zauważyłem że pod samochodem jest sucho a zawsze coś tam poleciało.
Gdzie szukać wężyka odpływu żeby sprawdzić czy nie jest zapchany? Byłem na kanale ale nie znalazłem go. Może posiada ktoś jakiś schenacik który ułatwiłby odnalezienie odpływu?
MK4 klimatronik 2000 rok 1.6
Gdzie szukać wężyka odpływu żeby sprawdzić czy nie jest zapchany? Byłem na kanale ale nie znalazłem go. Może posiada ktoś jakiś schenacik który ułatwiłby odnalezienie odpływu?
-
- Użytkownik
Re: Odpływ wody z klimatyzacji
Na ścianie grodziowej jest mata wygłuszająca/izolująca jeśli się jej dokładnie przyjrzysz znajdziesz na niej 3 przetłoczenia w kształcie litery U - pod dwoma skrajnymi znajdują się nakrętki które mocują obudowę nagrzewnicy a pod środkową znajduje się właśnie otwór z którego powinna wydostawać cię woda. Na zdjęciu poniżej zaznaczone zielonym kółkiem (czerwone to mocowanie nagrzewnicy od strony ściany grodziowej)piotrs555 pisze:Czy przy takich w miarę wysokich temperaturach powinna kapać woda z klimatyzacji? Właśnie zauważyłem że pod samochodem jest sucho a zawsze coś tam poleciało.
Ostatnio zmieniony wt kwie 29, 2008 14:59 przez korfanty, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam nie jest to żadna metalowa rurka jak pisze
i nie zawsze kapanie jest widoczne a tym bardziej w golfie IV gdyż odpływ jest zamaskowany widac to na drugim zdjęciu
gdyż cały mieszalnik jest plastykowy chyba że ktoś coś kombinowałvalerio pisze:Odprowadzenie wody jest przez metalową rurkę
i nie zawsze kapanie jest widoczne a tym bardziej w golfie IV gdyż odpływ jest zamaskowany widac to na drugim zdjęciu
Najbardziej widocznie kapie w upalne dni jak nie wierzysz podjedź do warsztatu zajmującego się naprawą klimatyzacji. A odnośnie pytaniavalerio pisze:Jeśli chłodzi to i musi kapać.
Jeśli patrząc od komory silnika to bez kanału będziesz miał ciężko zlokalizować ale jest to gumowa uszczelka w kształcie litery U i ta uszczelka to właśnie odpływ na zdjęciu nr.8Radion pisze:Pod największym przetłoczeniem w kształcie litery U na macie wygłuszającej mam coś jakby gumową zaślepkę, czy pod nią znajduje się ten odpływ?
Ostatnio zmieniony wt maja 13, 2008 19:52 przez hudy21, łącznie zmieniany 3 razy.
To teraz sam dostałem klina na drugim zdjęciu widać jakiś zawór spustu wody na końcu rurki, znalazłem go w etce 1H0 820 119A - u mnie nic takiego nie było a raczej nikt nic nie grzebał wcześniej bo wytłoczenie "U" musiałem lekko naciąć aby odchylić i wystaje tylko plastykowa rurka.
Orientujecie się do czego jest ten zawór potrzebny?
potrzebny jest do tego aby nie zapchało sie to błotem lub innym syfkiem , zawór blokuje w strone do nagrzewnicy , a puszcza wode od nagrzewnicy
[ Dodano: 14 Maj 2008 16:44 ]
[ Dodano: 14 Maj 2008 16:44 ]
a masz pewnośc że klima nie jest dokładana potem , może nie jest orginalnia , i ktos zakładając nie zawracał sobie głowy zaworem spustowymkorfanty pisze:To teraz sam dostałem klina na drugim zdjęciu widać jakiś zawór spustu wody na końcu rurki, znalazłem go w etce 1H0 820 119A - u mnie nic takiego nie było a raczej nikt nic nie grzebał wcześniej bo wytłoczenie "U" musiałem lekko naciąć aby odchylić i wystaje tylko plastykowa rurka.
Jest to taka gumowa nasadka i na tą rurkę z parownika powinna być na 100% to jest to samo na pierwszym jak i na drugim zdjęciu
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 19:09 przez hudy21, łącznie zmieniany 1 raz.
Klima jest oryginalnie, jedyne co mi przychodzi do głowy to jak wymieniałem nagrzewnice musiałem nie zauważyć że spadła. Koszt tego zaworku nie jest duży więc zostaje serwis, ale odnośnie jego przeznaczenia to oprócz blokowania błota ma blokować dostęp lewego powietrza z zewnątrz, ja właśnie borykałem się z problemem spalin w środku auta, ta rurka spustowa w golfie znajduje się idealnie nad łącznikiem elastycznym wydechu i jak on puszcza już delikatnie spaliny to wszystko było czuć w środku - prowizorycznie zaradziłem temu wkładając pod tą zaślepkę "U" wycięty kawałek ze starego filtra kabinowego, teraz wiem że ten zawór załatwi mój problem.
Ostatnio zmieniony śr maja 14, 2008 21:17 przez korfanty, łącznie zmieniany 1 raz.