Auto mi sie przegrzewa :/
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Auto mi sie przegrzewa :/
Witam
Mam dziwny problem jak jade po autostradzie przy wiekszych predkościach (110 i w góre) auto mi sie przegrzewa i to ostro tzn temp podchodzi czasem nawet pod 110 stopni. Co moze byc powodem??
Dodam ze w mieście czy przy prędkościach do 110 wszystko jest ok, termostat był wymieniany, wentylator sie włącza, nawiew daje ciepło i gdy jest właczony temp płynu spada.
Auto to Golf III 1.4 Gaz
Mam dziwny problem jak jade po autostradzie przy wiekszych predkościach (110 i w góre) auto mi sie przegrzewa i to ostro tzn temp podchodzi czasem nawet pod 110 stopni. Co moze byc powodem??
Dodam ze w mieście czy przy prędkościach do 110 wszystko jest ok, termostat był wymieniany, wentylator sie włącza, nawiew daje ciepło i gdy jest właczony temp płynu spada.
Auto to Golf III 1.4 Gaz
Podejrzewam ze masz walnięty czujnik temperatury. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1932211 w tym temacie jest zdjęcie i jest tam pokazane gdzie tego czujnika szukać
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Załóżmy że czujnik jest jednak dobry- w mieści auto kolegi zachowuje sie normalnie.
Wynikałoby stąd że olej nie nadąrza nasmarować silnika. A jak wiemy olej także przekazuje ciepło do ukladu chłodzenia. Może to jednak zły stan oleju bądź sama pompa oleju jesy wadliwa. Ewentualnie może być takze wadliwa pompa wody a dokladniej pasek sie przy duzych prędkościach ślizga, albo wystepuje inny defekt pompy wody.
Najlepiej stan swojego silnika zna kolega.Wiec kolego jak wyglądają paski i stan oleju. ??
Wynikałoby stąd że olej nie nadąrza nasmarować silnika. A jak wiemy olej także przekazuje ciepło do ukladu chłodzenia. Może to jednak zły stan oleju bądź sama pompa oleju jesy wadliwa. Ewentualnie może być takze wadliwa pompa wody a dokladniej pasek sie przy duzych prędkościach ślizga, albo wystepuje inny defekt pompy wody.
Najlepiej stan swojego silnika zna kolega.Wiec kolego jak wyglądają paski i stan oleju. ??
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
?!?!Bartosz_J pisze:Dodam ze w mieście czy przy prędkościach do 110 wszystko jest ok
Sprawdź czy chłodnica nagrzewa sie na całej powierzchni. Miałem taki przypadek w Fordzie. grzał mi sie i nic nie pomagało. Dopiero jak dotknąłem dołu chłodnicy okazało się ze jest zamulony i tylko 2/3 chłodnicy oddawało ciepło.
Czujnik na wydaje mi sie ze jest sprawny wentylator sie włacza przy 90stopniach.Maćkooo pisze:Najlepiej stan swojego silnika zna kolega.Wiec kolego jak wyglądają paski i stan oleju. ??
Co do pasków to rozrząd był wymieniany 40 kkm temu, od alteratora ok 15 kkm temu a stan oleju jest pośrodku min a max wiec dobrze wszystko dobrze z nim jest.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Ok sprawdz jaki masz luz na pasku tym który nie jest od alternatora - tym drugim. Powinien wynosic 5-10m . Nacisnij palcem na pasek po środku najdłuższej odleglosci miedzy 2 kołami pasowymi.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Nie piszcz. Już tak był od czasu kiedy kupiłem auto a auto brałem od znajomego który mówił kiedy robił rozrząd. Btw mówiłeś o pasku rozrządu ? (bo mam tylko dwa paski 1 od aku a drugi rozrządu).Maćkooo pisze:Strasznie duzo , nie piszczy przypadkiem, kto ci go zakładał. ??Bartosz_J pisze:Ten pasek podnosi sie ok 2-3 cm
Witam ponownie.
Wymieniłem cały rozrząd i pompe wody i problem dalej sie pojawia. Temperatura osiąga czasem nawet ponad 110 stopni jak włączam ogrzewanie na maxa temperatura sie zmniejsza. Czujnik temp i termostat są ok.
Byłem ostatnio w niemczech zamochodem i zauwążyłem że przy wjazdach pod duże górki (7 %) prędkość spada i nie moge jechać szybciej niż 90 km/h oraz auto sie grzeje. Czy ma ktoś jakieś pomysły ??
Wymieniłem cały rozrząd i pompe wody i problem dalej sie pojawia. Temperatura osiąga czasem nawet ponad 110 stopni jak włączam ogrzewanie na maxa temperatura sie zmniejsza. Czujnik temp i termostat są ok.
Byłem ostatnio w niemczech zamochodem i zauwążyłem że przy wjazdach pod duże górki (7 %) prędkość spada i nie moge jechać szybciej niż 90 km/h oraz auto sie grzeje. Czy ma ktoś jakieś pomysły ??
- Paweł Marek
- V.I.P.
to juz chyba poprzedni właściciel lał wodę zamiast płynu i zrobił sie kamień w chłodnicy. A może na przykład zagiety jest metalowy przwód płynu przy silniku
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.