Problem ze wskaźnikiem temperatury 1.6 RF

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem ze wskaźnikiem temperatury 1.6 RF

Post autor: pszawerna » ndz maja 11, 2008 21:55

Witam szanownych kolegów

Przestał mi działać wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej, przed tym często się włączał i wyłączał. Sprawdziłem sam wskaźnik w desce i jest sprawny, sprawdziłem czujniki na krućcu i też są ok, wentylator chłodnicy załącza się prawidłowo. Czytałem inne posty i muszę przyznać, że mam z tym problem, ponieważ w mojej instalacji (raczej jest oryginalna) do obu czujników na krućcu dochodzi napięcie zasilania i z jednego z nich napięcie podawane jest na układ automatycznego ssania przy gaźniku (żółty z czarnym paskiem), natomiast drugi (brązowy z czarnym paskiem) przy zwarciu przewodów powoduje cykanie jednego z przekaźników w skrzynce bezpieczników (to przełączanie występuje też prawidłowo po wyłączeniu ssania - słychać wewnątrz cyknięcie). Pomierzyłem napięcia na stabilizatorze przy liczniku i na wskaźnik podaje prawidłowe napięcie, przy zwarciu wyjścia -temperatura- z kostki licznika do masy wskaźnik prawidłowo zaczyna się podnosić, aż do max i migania diody, natomiast nie mam pojęcia który czujnik powinien go sterować. Jeżeli żaden z czujników nie zwiera do masy czy jest w takim razie możliwe, że jest to sterowane z jakiegoś innego jeszcze czujnika? Silnik ma symbol RF z 89 roku i przed usterką wskaźnik działał prawidłowo. Czy jest możliwe, żeby za wskazania tego wskaźnika odpowiadał czujnik na chłodnicy? Patrzyłem dzisiaj i ma on tylko 3 styki. Trochę się w tym pogubiłem, z moich ustaleń do tego wskaźnika powinien dochodzić przewód z napięciem około 9volt i czujnik powinien zwierać to napięcie do masy zmieniając rezystancję w funkcji temperatury. Czy ktoś z was ma może ten model silnika i byłby skłonny zobaczyć podłączenie czujników u siebie? ewentualnie poproszę o jakiś link do schematu instalacji elektrycznej tego modelu.

Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki i porady
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony ndz maja 11, 2008 22:11 przez pszawerna, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » ndz maja 11, 2008 22:10

Witam :D
Posiadam Rf -ke z 89. Czujnik cieczy chlodzacej jest na kruccu,, od spodu czarny.
Mam w razie czego foty , ale jaka chcesz??

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » ndz maja 11, 2008 22:13

Kolego bo nie moge sie doczytac ale wentylator sie wlancza normalnie ??

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pszawerna » ndz maja 11, 2008 23:31

Witam ponownie

Wentylator działa poprawnie, nie ma problemów z przegrzewaniem i wszystko wydaje się działać poprawnie ale brak wskazań na wskaźniku temperatury, tak jak pisałem coś jest nie tak z tymi czujnikami a raczej sposobem ich podłączenia (tyle, że przy tej samej konfiguracji wcześniej działało ...). Przeanalizowałem napięcia i dlatego dziwi mnie sposób podłączenia czujników na krućcu. Jeżeli mogę prosić o jakieś fotki z tego typu silnka i schemat instalacji będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam i dziękuję
Piotrek

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » ndz maja 11, 2008 23:36

a moze to kais inny czujnik albo z wada jakas i moze to jest jego wina

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz maja 11, 2008 23:45

te dwa w króću są od podgrzewania ssania i kolektora dolotowego. Ten od wskazówki szukaj gdzie indziej, kurcze już nie pamiętam, ale zdaje się koło węża wyłażącego z głowicy z boku (w stronę aku)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » ndz maja 11, 2008 23:54

Ja w EZ mam na głowicy na króćcu węża. Czujnik jest jednopinowy, masowany

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pszawerna » pn maja 12, 2008 08:41

Dziękuję za wskazówki kolegów, dzisiaj wieczorem sprawdzę te czujniki z boku u dam znać.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pn maja 12, 2008 09:55

Sprawdz wtyczki. Oto fotki>>
Obrazek Obrazek
Wtyczka na spodzie krucca to wtyczka od czujnika temperatury.

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pszawerna » pn maja 12, 2008 10:11

Dziękuję kolego Maćkoo za foty, u mnie jest jednak inaczej, z góry i z dołu mam po jednym czujniku i to nie są te, prawdopodobnie to któryś z prawej strony (patrząc od przodu samochodu) w głowicy bo te nie zwierają do masy i sterują ssaniem automatycznym. Wieczorem sprawdzę i się odezwę. Ewentualnie jak mogę prosić jeszcze o fotkę tych czujników z boku u Ciebie to porównam (wiem, że mam tam dwa jakieś z jednym pinem każdy).

Piotrek

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pn maja 12, 2008 10:41

pszawerna pisze:Dziękuję kolego Maćkoo za foty, u mnie jest jednak inaczej, z góry i z dołu mam po jednym czujniku
No to masz tak jak ja. Drugi mam z boku głowicy.

Obrazek

Obrazek

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pszawerna » pn maja 12, 2008 11:08

Dzięki kolego Jhosef, mam chyba w ten sam sposób to rozwiązane z tego co kojarzę. W sumie to ciekawe, że mam silnik RF a instalacje jak EZ, może ktoś kiedyś coś zmieniał w niemczech, przywiozłem go 4 lata temu z ksiażką serwisową no ale może jednak jakaś ingerencja była w okablowanie a może to już fabrycznie tak było, tego się raczej nikt nie dowie. Pomierzę czujnik i sprawdzę przewody, dam znać o rezultatach.
Mam jeszcze pytanie do was odnośnie amortyzatorów przednich, mam zamontowane obecnie żółte monroe i żółte sprężyny (montowane jeszcze w niemczech i wbite w brief) i muszę już je wymienić. Jakie polecacie na wymianę, żeby golfik był tak samo sztywny a amorki trwałe. Czytałem trochę o amorkach GT Coupline ale nie wiem jak z ich trwałością, może ktoś się orientuje lub może coś polecić dobrego. Zastanawiam się też nad standardowym monroe(czarnym bo żółtych u nas nie widziałem nigdzie).

Dzięki bardzo za wskazówki
Piotrek

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pn maja 12, 2008 15:40

To jedyne czujniki jakie mam w aucie. Z boku jest jeszcze od oleju. Potem 3 pinowy w chlodnicy.

pszawerna
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pszawerna » wt maja 13, 2008 10:31

Witam ponownie,

Faktycznie czujnik jest z boku na krućcu wychodzącym z głowicy i jest uszkodzony, na czujnik podawane jest prawidłowe napięcie 10 Volt ze stabilizatora na desce szeregowo przez wskaźnik i przy zwarciu do masy wskaźnik wychyla się i zaczyna pulsować dioda sygnalizująca przegrzanie.
Dziękuję wszystkim kolegom za pomoc!
Jeśli mogę prosić o jakieś porady apropos amortyzatorów będę bardzo zobowiązany :)

Pozdrawiam forumowiczów
Piotrek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”