Brak podświetlenia deski rozdzielczej i pokręteł nawiewów.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak podświetlenia deski rozdzielczej i pokręteł nawiewów.
Rozbierałem przyciski od sterowania szybami, żeby sprawdzić dlaczego nie działa mi podnoszenie szyby pasażera na pulpicie sterującym w drzwiach kierowcy. Przez przypadek ruszyłem drut żarówki i nastąpiło zwarcie. I prawdopodobnie od tego momentu nie mam podświetlania deski rozdzielczej i pokręteł. Dodatkowo nie działa opuszczanie i podnoszenie szyb. Nie wiem jak to mam naprawić. Podejrzewam, że coś jest z bezpiecznikami.
Najłatwiej wyjmować po kolei i sprawdzić czy nie są przepalone.
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 11 albo 15.
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 11 albo 15.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Sprawdziłem bezpieczniki i niestety lipa. Wszystkie są dobre łącznie z tymi przy akumulatorze. Wydaje mi się, że coś robi mi zwarcie, bo słychać charakterystyczne brzęczenie dla zwarcie, gdy włączam światła. Być może to ta żarówka, którą przypadkiem ruszyłem. W takim razie muszę rozebrać drzwi i sprawdzić. A możeliwe jest, że przez to spięcie padł mi mechanizm od domykania szyb i on robił zwarcie?
Po rozebraniu drzwi i przycisków od sterowania szybami od strony kierowcy, w drugim przycisku którego nie rozbierałem wcześniej, był przerwany drucik od żarówki. Pewie przerwało go w momencie zwarcia w tym pierwszym. Po wylutowaniu żarówki wróciło podświetlanie deski i pokręteł, ale szyby w dalszym ciągu nie działają. Dzisiaj wieczorem będę miał miernik i dopiero wtedy będę mógł sprawdzić moduł i silniczki.
[ Dodano: 07 Maj 2008 14:09 ]
Po sprawdzeniu okazało się, że padł moduł od sterowania szybami. I w związku z tym
potrzebuję kupić najlepiej taki sam, żeby nie przerabiać instalacji. Może być używany. To są jego zdjęcia.

[ Dodano: 07 Maj 2008 14:09 ]
Po sprawdzeniu okazało się, że padł moduł od sterowania szybami. I w związku z tym
potrzebuję kupić najlepiej taki sam, żeby nie przerabiać instalacji. Może być używany. To są jego zdjęcia.