Witam.
Mam VW Passata B4 z 1996r z silnikiem AGG 2,0.
Mam problem: czasami strasznie mi trzeszczy, skrzypi jakby guma tarła o gumę, To skrzypienie czasami się nasila a czasami wszystko jest OK. Skrzypi głównie na postoju i w trakcie wolnej jazdy. Podczas skrzypienia jest lekki opór na kierownicy – a posiadam wspomaganie.
Proszę o sugestie co to może być – zanim zacznę wszystko rozkręcać i wymieniać. Dzieki
Czasami dziwne odgłosy podczas skręcania?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
odkręć górne mocowanie kolumny amortyz. zdejmiesz talerz i spróbuj napuścić w to miejsce jakiegoś środka penetrująco - smarującego moze być wd miałem podobne objawy po takim zbiegu objawy o których piszesz ustąpiły
w zasadzie nic cię to nie kosztuje jeżeli nie pomorze wtedy trzba będzie się bliżej przyjrzeć innym elementom układu
w zasadzie nic cię to nie kosztuje jeżeli nie pomorze wtedy trzba będzie się bliżej przyjrzeć innym elementom układu
przed chwila próbowałem zlokalizować miejsce skrzypienia, raczej łozysko amorytyzatora jest Ok, dzwiek dobiega gdzieś z dołu albo z paska albo z przegubu kulowego zwrotnicy, albo przegub układu kierowniczego.
pasek wydaje sie dobrze naciągniety, ale specem nie jestem.
czy w przeguby kulowe mozna cos wpsikać strzykawką aby pomuc doraznie jakis smar silikonowy, grafitowy itp - aby miec pewność ze to to.
co bedzie jak bede dalej z tym jezdził, bo wybieram sie w trace ok 1000km na majowy weekend.
[ Dodano: Sro Kwi 30, 2008 15:17 ]
zapomniałem napisac ze przy wylaczonym silniku, na postoju bez wspomagania tez skrzypi
pasek wydaje sie dobrze naciągniety, ale specem nie jestem.
czy w przeguby kulowe mozna cos wpsikać strzykawką aby pomuc doraznie jakis smar silikonowy, grafitowy itp - aby miec pewność ze to to.
co bedzie jak bede dalej z tym jezdził, bo wybieram sie w trace ok 1000km na majowy weekend.
[ Dodano: Sro Kwi 30, 2008 15:17 ]
zapomniałem napisac ze przy wylaczonym silniku, na postoju bez wspomagania tez skrzypi