[mk2]Problem z silnikiem na deszczu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tauka
Forumowy spamer :)
Kontakt:

[mk2]Problem z silnikiem na deszczu

Post autor: tauka » śr wrz 28, 2005 23:16

Mam nastepujący problem. Jak jest bezdeszczowo auto smiga jak przecinak. Natomiast jeżeli tylko spadnie deszcz i przejade sie mokra ulicą, nie daj boże po kałuzy to auto momentalnie traci moc. Przestaje ciągnąć, a wręcz hamuje, przygasa i nie da rady nim jechać. Co to może byc??

Obrazek

jaskowisnia
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: [mk2]Problem z silnikiem na deszczu

Post autor: jaskowisnia » śr wrz 28, 2005 23:31

tauka pisze:Mam nastepujący problem. Jak jest bezdeszczowo auto smiga jak przecinak. Natomiast jeżeli tylko spadnie deszcz i przejade sie mokra ulicą, nie daj boże po kałuzy to auto momentalnie traci moc. Przestaje ciągnąć, a wręcz hamuje, przygasa i nie da rady nim jechać. Co to może byc??
Zapłon - kable, kopułka, wyczyść starannie i spryskaj jakimś sprayem ochronnym, a lepiej wymień kable. Sprawdź też świece - być może już za duże przerwy między elektrodami.
Ogólnie wskazane byłoby założenie lepszego (z wyższym WN) modułu zapłonowego - ale to robota dla znającego się na rzeczy elektronika.

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » śr wrz 28, 2005 23:38

Moze gdzies kable sa uszkodzone albo juz spracowane...z wymiana elektroniki bym sie wstrzymal a zaczalbym od kabli- koszt stosunkowo niewielki a moze zalatwic problem a jakby sie okazalo ze to nie to (czego Ci oczywiscie nie zycze) to dopiero wtedy trzeba by sie bylo brac za glebsze szukanie po kopulkach swiecach itd.

MistiqChild
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: MistiqChild » śr wrz 28, 2005 23:57

oprócz tego co podali moi przedmówcy to proponuję założyć sobie osłonępod silnik (to jeżeli chodzi o kałuże. Ja też coś takiego mam w planach bo jednak pomaga

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » czw wrz 29, 2005 08:30

Sprawdz czy ci sie nie przetarły kable idace od lambdy i czy nie zwieraja do masy- czesty objaw.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » czw wrz 29, 2005 14:42

Ja mielem tez jakies zwieranie do masy na deszczu bo mi szfankowal obrotomierz ale jak popsikalem teflonem po stykach przy alternatorze to problem zniknal

Awatar użytkownika
Siara
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Siara » czw wrz 29, 2005 14:51

Sprawdz czy nie masz przebicia na kablach WN. Po ciemku najlepiej jak by bylo wilgotno odpal i jezeli tokable WN to beda iskry latac. Pozdro

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw wrz 29, 2005 20:58

No i qpa.Wymienilem kable wysokiego napięcia świece kopułke palec i dalej to samo. Przebić nigdzie nie widać żeby iskra szła.Ale jak dotkne kabla to kopie.Pierdziele nie mam siły juz to tego auta.Jutro na złom :P A na powaznie to jutro do elektryka niech sprawdza.

Obrazek

Awatar użytkownika
Siara
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Siara » czw wrz 29, 2005 21:34

Na nowych przewodach kopie? Hmm... bardzo dziwne. Ale wydaje mi sie ze przyczyna zlokalizowana, ale dlaczego po wymianie wszystkiego dalej lipa. Moze te przewody WN jakies chu...steczkowe?

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » czw wrz 29, 2005 21:40

A moze przebicie jest gdzie indziej- na mase i dlatego kopia Cie mokre przewody jak sie zwieraja przez wode do masy samochodu...

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » czw wrz 29, 2005 22:48

no mechanik tez tak stwierdził ze jest przebicie na mase.A przewody raczej *#cenzura#* nie sa. Nie pamietam teraz firmy.Cos na M. Dałem za nie 70PLN. takie granatowe silikony.A kopułka i palec oryginalne bosha sa
jutro wszystko sie wyjasni.Auto idzie na komputra. Bedzie wszystko jasne.

Obrazek

Awatar użytkownika
malutekgp
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: malutekgp » czw wrz 29, 2005 23:05

Tauka daj znać co i jak bo ja ostatnio to samo miałem. ledwo do pracy dojechałem a inni kierowcy to mnie chcieli zaj... :) ale postał 2 dni i mu przeszło. Tylko że jak na razie w Kielcach nie pada... :)

Pozdro.

"Golf - prawdopodobnie najlepszy samochód na świecie"

jusci
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: jusci » pt wrz 30, 2005 17:43

Znajomy miał ten sam problem w AAM. Okazało się że cewka była pierdyknięta.

pozdro!

Awatar użytkownika
tauka
Kontakt:

Post autor: tauka » sob paź 01, 2005 01:10

No i mechanik stwierdził, ze nowa kopułka BOSCHA, która kupiłem, tez jest uszkodzona. Mówi,że przbici ma takie, że już dawno takiego nie widział. Jutro jade wymienić kopułke i wtedy posprawdz,czy gdzię indziej jeszcze nie ma przebicia na mase. I kup tu teraz coś nowego w sklepie :/ Na starej juz przechodzonej lepiej śmigał...

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”