Bierze olej i płyn chłodzący
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bierze olej i płyn chłodzący
Witam, mam problem z moim MK4 TDi. Zauważyłem że po 1000km ubyło mi ze 2mm może więcej oleju z bagnetu i ciagnie płyn chłodzący. Tego płynu to chla jak alkocholik denaturat że tak powiem, zalałem żeby na wskażniku było max i po przejechaniu 86km mam dokładnie miedzy max a minimum olej nie jest rozwodniony ani nie ma kremowego nalotu przy wlewie. W zbiorniczku nie ma bąbelkowania jak odkręce korek i silnik będzie pracował na wolnych obrotach do zagrzania. Czyżby uszczelniacze i głowica pod uszczelka???
JaBa22, a wali z wydechu mocnobiay dym?
Bo jeśli rzeczywiście mocno ubywa Ci płynu i by uciekał przez uszczelkę pod gł do cylindró to powienien kopcić na biało.
Co do oleju: 2 mm to chyba ze 2 stetki więc na 1000 km nie tragedia. Tylko o niekoniecznie uszczelniacze bo i turbina do tego może się przyczyniać.
Bo jeśli rzeczywiście mocno ubywa Ci płynu i by uciekał przez uszczelkę pod gł do cylindró to powienien kopcić na biało.
Co do oleju: 2 mm to chyba ze 2 stetki więc na 1000 km nie tragedia. Tylko o niekoniecznie uszczelniacze bo i turbina do tego może się przyczyniać.
to że wali na biało przy uruchomieniu to normalka. A jak co sie porzadnie rozgrzeje to też kopci na biało ? bo jeżeli nie to nie daj sie namówić że to uszczelka po głowicą ! Oglądnij dobrze wszystkie łączenia węży, wejdz pod spód auta zobacz czy tam gdzieś nie robi sie mokro, poruszaj przy plastikowych krućcach co łączą sie z blokiem silnika, oglądnij chłodnicę, zobacz czy nigdzie nie ma jakiś podejrzanych wyschniętych osadów.JaBa22 pisze: przy uruchamianiu wali na bialo
taki wyciek często cięzko zlokalizować a czesto uszczelka pod głowica to ostateczność. ( wiem bo to juz przerabiałem )
Dziwne bardzo, wymienie płyn i od nowa odpowietrze. Zobacze co jest bo nei chce grzebac od nowa. No ale przeciez jezeli by byla uszcelka to by non stop kopcil na bialo. Plynu raz jest wiecej raz mniej.
Gdzies musi byc jakas nie szczelnosc, bo raz przewody sa miekkawe raz twarde, raz syknie po otwarciu normalnie raz dluuugo. Dziwny jest ten plyn bo sie nie raz pieni jak Ludwik.
Gdzies musi byc jakas nie szczelnosc, bo raz przewody sa miekkawe raz twarde, raz syknie po otwarciu normalnie raz dluuugo. Dziwny jest ten plyn bo sie nie raz pieni jak Ludwik.