Wyciek oleju ale którego i czemu??? Pomóżcie.....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wyciek oleju ale którego i czemu??? Pomóżcie.....
Golf 2 1,6 PN (skrzynia 5 biegow)
Przeszukałem forum, jest wiele postow na temat wycieków oleju, ale nie znalazlem nic o takim przypadku jaki ma moj samochod.
Sprawa wygląda tak:
Cały czas wisi kropelka oleju na takiej blaszanej okrągłej osłonie pionowo przykręconej do skrzyni biegów od strony silnika. W najniższym punkcie tej osłony (jest to miejsce gdzie jedna śruba przymocowuje tą osłonę do skrzyni) biera się olej i sobie kapie jak sie uzbiera wieksza kropla.
Przeczyscilem dzisiaj szmatką wszystkie okolice tego miejsca przejechalem 8 km i znowu sie pojawila kropla w tym miejscu.
Kto z Was wie co to moze być, czy to jest oplej z silnika czy ze skrzyni biegów (mi sie wydaje że jakis simering w skrzyni i przedostaje sie olej z silnika i sobie w tamtym miejscu wycieka, ale sam nie wiem). Jakie mogą być skutki takiej jazdy z takim defektem i czy naprawa moze być droga?
Gdyby moj post okazal sie niezrozumialy i macie wątpliwosci o jakie dokladnie miejsce mi chodzi to pytajcie bo zalezy mi na Waszej pomocy.
Pozdrawiam
Przeszukałem forum, jest wiele postow na temat wycieków oleju, ale nie znalazlem nic o takim przypadku jaki ma moj samochod.
Sprawa wygląda tak:
Cały czas wisi kropelka oleju na takiej blaszanej okrągłej osłonie pionowo przykręconej do skrzyni biegów od strony silnika. W najniższym punkcie tej osłony (jest to miejsce gdzie jedna śruba przymocowuje tą osłonę do skrzyni) biera się olej i sobie kapie jak sie uzbiera wieksza kropla.
Przeczyscilem dzisiaj szmatką wszystkie okolice tego miejsca przejechalem 8 km i znowu sie pojawila kropla w tym miejscu.
Kto z Was wie co to moze być, czy to jest oplej z silnika czy ze skrzyni biegów (mi sie wydaje że jakis simering w skrzyni i przedostaje sie olej z silnika i sobie w tamtym miejscu wycieka, ale sam nie wiem). Jakie mogą być skutki takiej jazdy z takim defektem i czy naprawa moze być droga?
Gdyby moj post okazal sie niezrozumialy i macie wątpliwosci o jakie dokladnie miejsce mi chodzi to pytajcie bo zalezy mi na Waszej pomocy.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt maja 18, 2010 14:29 przez paulox, łącznie zmieniany 1 raz.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
Silnikowy mam jasny bo 3000 temy byl wymieniany. I ten co kapie tez jasny jest. W skrzyni nie wiem czy wogole ktos wymienial, dlatego bardziej sklaniam sie ze to z silnika olej cieknie.ziemson pisze:Olej przekladniowy ze skrzyni, ma charakterystyczny zapach. A przynajmniej zupelnie inny niz silnikowy. Po kolorze trodno sprawdzic, chyba, ze jeden z nich masz juz czarny. Wtedy wymien jeden i zobaczysz, czy cieknie nowy czy stary i moze uda Ci sie upewnic.
Najprawdopodobniej trafiło tylny symering na wale. Koszt simeringa to ok. 20 PLN, wymiana możę kosztować tyle co wymiana sprzegła (trzeba wyjąć skrzynię, zdemontować sprzęgło, odkręcić obudowę simeringu od silnika zmienić simering i wszystko poskładać - roboty w cholerę). Ja wymieniłem ten simering przy okazji wymiany sprzęgła - zaoliwiła mi się tarcza (a swoją drogą to już też domagałą się wymiany była zjechana prawie do nitów). Na pocieszenie dodam, że jeździłem z kapiącym olejem gdiześ tak ze 3 lata ale w końcu przyszedł czas na wymianę bo nie dało się jeździć.
SPrawdź sobie sprzęgło (wbij 3 bieg zaciągnij ręczny i pomalutku puszczaj sprzęgło, jak maszyna zgaśnie to sprzęgło jest OK, jak puścisz całkiem sprzęgło a samochód nie zgaśńie to trzeba robić).
SPrawdź sobie sprzęgło (wbij 3 bieg zaciągnij ręczny i pomalutku puszczaj sprzęgło, jak maszyna zgaśnie to sprzęgło jest OK, jak puścisz całkiem sprzęgło a samochód nie zgaśńie to trzeba robić).
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Dzięki. Sprzęgło sie jeszcze raczej nie ślizga. Ale wyciek mnie wkurza bo oleju mi ubywa. Czy to mozliwe ze przez 3000 km okolo 0,5 litra oleju moze w ten sposob ucieknąć z silnika w ten sposób (tzn przez ten simering)?stary123 pisze:Najprawdopodobniej trafiło tylny symering na wale. Koszt simeringa to ok. 20 PLN, wymiana możę kosztować tyle co wymiana sprzegła (trzeba wyjąć skrzynię, zdemontować sprzęgło, odkręcić obudowę simeringu od silnika zmienić simering i wszystko poskładać - roboty w cholerę). Ja wymieniłem ten simering przy okazji wymiany sprzęgła - zaoliwiła mi się tarcza (a swoją drogą to już też domagałą się wymiany była zjechana prawie do nitów). Na pocieszenie dodam, że jeździłem z kapiącym olejem gdiześ tak ze 3 lata ale w końcu przyszedł czas na wymianę bo nie dało się jeździć.
hehe styl jazdy zróżnicowany. Silnik raczej w dobrym stanie bo osiągi ma katalogowe, zużycie gazu małe (2 generacja więc nie jest to sztuczne celowe zubożenie mieszanki).ziemson pisze:Zalezy od stylu jazdy i stanu silnika.
Tylko moje pytanie dotyczylo tego, czy właśnie przez ten simering moze tyle oleju uciec. Założyłem dzisiaj pod spodem denko od butelki plastikowej i zobacze ile nakapie
Ja wczoraj miałem bardzo podobną sytuacje. Wykreć śrube na imbus znajdującą sie z boku skrzyni (przy lewym kole) klucz 17 (jak nie masz to weż srube 17 nakrec na nie n nakretki,skontruj , i masz imbus ) nastepnie jak odkręcisz to włuz tam palec i jesli poziom oleju jest ponizej poziomu śruby to albo ktoś za malo wlal albo gdzies ucieka. U mnie brakowalo litr a uciekalo zimeringiem na półośce. Nie wiem akurat kturędy u Ciebie ucieka (jesli to jest to) ale ja poznalem po tym ze jedna strona była czysciejsza ,a dlatego ze kręcaca sie połoska zarzucala olej .
Myśle ze chodź troche Ci pomogłem .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Dzieki za odpowiedź, ale coś mi sie nie zgadza. Skoro w skrztyni by brakowało oleju to czemu miało by kapać z tego powodu?dziany9 pisze:Ja wczoraj miałem bardzo podobną sytuacje. Wykreć śrube na imbus znajdującą sie z boku skrzyni (przy lewym kole) klucz 17 (jak nie masz to weż srube 17 nakrec na nie n nakretki,skontruj , i masz imbus ) nastepnie jak odkręcisz to włuz tam palec i jesli poziom oleju jest ponizej poziomu śruby to albo ktoś za malo wlal albo gdzies ucieka. U mnie brakowalo litr a uciekalo zimeringiem na półośce. Nie wiem akurat kturędy u Ciebie ucieka (jesli to jest to) ale ja poznalem po tym ze jedna strona była czysciejsza ,a dlatego ze kręcaca sie połoska zarzucala olej .
Pozdrawiam.
Załączam zdjęcie, strzalką zaznaczylem miejsce z ktorego kapie sobie olej.
(Zdjęcie zapozyczylem z porad o wymianie oleju w skrzyni biegow i nanioslem strzalke)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz