1.8 90 PS wyciek oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dagidagi80
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

1.8 90 PS wyciek oleju

Post autor: dagidagi80 » śr mar 26, 2008 15:35

witam i prosze o porade

zakupiłem w pazdzierniku świeżo sprowadzony mk3 w bardzo dobrym stanie 93 rocznik 170 tyś km,dobrze serwisowany itd.odrazu zrobiłem mu przegląd itd,wszystko cacy ale głupi ja zapomniałem o zmianie oleju,zobaczyłem ze jest i tyle.i tak jezdziłem całą zime.

jakieś dwa tygodnie temu na łuku w prawo kontrolka oleju zrobiła "piiiik"oczywiscie zapomniałem o tym i w piatek mnie dopadł problem,patrze na bagnet a tu 1cm uciekł oleju,poleciałem po olej filtr i ucszczelke klawiatury a jak jechałem zmienic to zaczął jescze stukać regulator oleju

teraz opisze silnik.silnik w bardzo dobrym stanie wizualnym,idealnie wzorowo brudny i standardowy ale spory wyciek spod klawiatury i nigdzie indziej,chodził bardzo ładnie.

zmieniłem olej(10w40 texaco-jakoś jestem przyzwyczajony do tej firmy),filtr i uszzczelke bo stara byla dosłownie plastikowa.przez weekend przejechałem 700 km i sprawdziłem juz kilka razy,zero wycieku na całym silniku,dymu nie ma a samochód przede wszystkim minimalnie ładniej sie zbiera i ma teraz bardzo równe obroty na biegu jałowym.oczywiście stan oleju idealny i sie trzyma.nigdzie ani grama wycieku

co jest?czemu tak mi uciekł tamten olej i któredy?dodam ze tamten to była kompletna czarna woda?prosze o porade bo boje sie ze znowu mi ucieknie,może on jednak mi idzie do silnika?może coś innego?poczytałem juz troche postów o tym ale ciezko mi nadal coś wyciagnąć jakieś wnioski.prosze o konretne porady i pytania do mnie znawców tematu bo zależy mi na dobrej informacji.

karol27
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: karol27 » śr mar 26, 2008 20:54

Jak masz walniętą uszczelkę w oleju powstaje woda.Skrapla się.Co do zniknięcia oleju to każde auto pobiera olej więc nic w tym dziwnego że ci zniknął.

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » śr mar 26, 2008 21:00

zasada jest taka : im olej bardziej zużyty, tym szybciej go ubywa. Twój widocznie był już bardzo wyjeżdżony(sam pisałeś - jak woda), więc nic dziwnego, że go ubyło.

Awatar użytkownika
dagidagi80
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dagidagi80 » czw mar 27, 2008 10:48

ok ok ale czemu tak nagle i szybko uciekł?czy wykluczacie to ze silnik bierze olej?

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » czw mar 27, 2008 11:29

dagidagi80, ja tez mam zagadke , znikneło 1,5 litra , wycieków az takich nie ma ,:D chyba spalil bo innej mozliwosci nie widze, ludzie mowia ze moze piercien sie zapiekł i przeleciało do góry oleju , a pozniej pierscien puscił i uszczelnił. To stało sie po dosc ostrej jezdzie, teraz kontroluje stan oleju i jest ok, a czasem tez zdarza mi sie przycisnac i po takiej jezdzie tez olej jest w normie.
Nie przejmuj sie tym zbytnio, kontroluj stan oleju , czy nie masz czasem wiecej wycieków i to wszystko, jak zacznie Ci ubywac, albo przepalac to bedziemy myslec, czy pierscienie , czy uszczelniacze za pare groszy nawalaja :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
dagidagi80
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: dagidagi80 » śr kwie 09, 2008 10:35

dziekuje za odpowiedzi,szczególnie od guti,uspokoił mnie troszke kolega.mineło juz troszke czasu i olej jest wiec moze spokoj narazie bede miec.pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”