pytanie o zbieżność + zawieszenie gwintowane.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
jasiek21
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

pytanie o zbieżność + zawieszenie gwintowane.

Post autor: jasiek21 » sob mar 22, 2008 09:43

Witam,
auto po wymianie całej zawiechy, wszystkich gum, założeniu gwintu.
Parametry po ustawieniu zbieżności następujące.
Obrazek
Problem:
ogólnie rzecz biorąc ściąga w lewo.
w przypadku buta jedzie w lewo, chyba, że dam buta ustawię go na prosto i wtedy jedzie prosto.
Podczas normalnej jazdy różnie raz jedzie w lewo raz prosto, jak to na takim niskim i twardym zawieszeniu wszelkie nierówności prowokuja go do jazdy w lewo.
Mechanik który ustawiał zbieżność sugeruje zamianę przegubów wewnętrznych, bo rzeczywiście podczas przyspieszania ściąga bardziej.
Nigdy go nie ściąga w prawo to tak gwoli ścisłości pisze.
Mi to wygląda na krzywo zamontowaną belkę, ale chcę poznać waszą opinię.
Pozdrawiam,

[ Dodano: 22 Mar 2008 08:44 ]
PS. podczas hamowania zachowuje sie normalnie, praktycznie nie ściąga go.
Hamulce hamują dobrze, różnica może 3% między lewą i prawą stroną.

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Jaceklo
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Jaceklo » sob mar 22, 2008 10:50

Jak widze jedyny parametr, który u Ciebie odbiega od "normy", to kąt pochylenia sworznia zwrotnicy (PSZ).

Mam seryjne zawieszenie , a robilem geometrię około roku temu i ten kąt też mam przy mały: ok. 1 stopień 15 minut (ale tolerancję mam podaną od 1*20' - 2*20'). Mechanik wtedy powiedział, że jakby w baku było pełno, to bym się zmieścił w tolerancji.

Samochód zachowuje sie podobnie do Twojego, tzn. jak mocno go przycisnę, to chce skręcić (AFAIR w prawo) i kierownica trzeba dość mocno kontrować (w sensie siłą, a nie położeniem). Natomiast podczas jazdy po prostej drodze jedzie idealnie prosto...

Moze w Twoim przypadku, to nie wina nowego zawieszenia, tylko po prostu "ten typ tak ma"?

Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”