wymiana zawieszenia samemu czy warsztat?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymiana zawieszenia samemu czy warsztat?
chce zmienic zawieszenie w mk2 czy wystarczy rozkrecic wsadzic nowe czy potrzebne sa jakies ściski do sprezyn?zrobic to samemu czy jest to trudne i lepiej oddac do warsztatu?jezeli ktos ma jakies rady ktore moga mi pomoc to prosze o odp
Jeżeli nie masz ściskaczy do sprężyn to uważaj na zębybudda pisze:jeszcze tego nie robiłem dlatego sie zastanawiam czy sie brac za to

- micab
- Forum Master
- Kontakt:
ja polecam zrobić to samemu.....ściągacze do sprężyn sobie kup, koszt to ok. 30zl
z przodu odkręcasz na dole dwie śruby przy zwrotnicy, wyczepiasz wszystkie przewodziki które są przyczepione przy kolumnie i później tylko pozostaje odkręcić górną śrubę na kielichu, kontrujesz imbusem i nie ma problemu
jak już wyjmiesz kolumnę z auta do zakładasz ściski na sprężyny, jak ściśniesz ją na tyle że będzie luźna to odkręcasz śrubę na górze kolumny i wszystko.....
z tylu jest taki sam system tylko trochę inne śrubki, bo na dole przy belce tylnej jest jedna śruba a na górze nie kontruje śie imbusem tylko kluczem płaskim.......ogólnie nic trudnego, jak jeszcze nie robiłes to kupuj ściągacze i jak nie masz dwóch lewych rąk to się szybko nauczysz
wyjdzie Cię to o wiele taniej no i jaka satysfakcja
pamiętaj tylko żeby po całej operacji pojechać na sprawdzenie i ustawienie geometrii 

vw, bmw, ford, mercedes, peugeot, nissan, fiat,