czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

esio10
Użytkownik
Użytkownik

czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??

Post autor: esio10 » wt mar 18, 2008 09:19

jak w temacie - posiadam samochodzik z instalacja lpg - chcialem dzies przeglad zrobic poniewaz mam wazny do 19 marca - a diagnosta do mnie z pytaniem - gdzie ma pan homologacje gazu ? a dokladnie to z dozoru techniczego papiery na butle ? odpowiadam ze chyba sobie pan Jaja robi - nie mam zadnych papierow - poniewaz samochopd kupilem pol roku temu bo poprzednik wyjechal za granice i zadnych dokumentow mi nie wydal- bo skad mialem wiedziec . i pytanie co teraz zrobic ??

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » wt mar 18, 2008 09:22

Tak musisz mieć papiery na butle i atest. Potem inst gazowa jest wbita w dowód rejestracyjny.

Musisz podjechac do stacji diag ktora ma sprzet i jest dopuszczona do wydawania atestów.
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 09:24 przez MarcoVW, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: czy trzeba miec atest na LPG przy przegladzie ??

Post autor: herflik95 » wt mar 18, 2008 09:27

esio10 pisze:jak w temacie - posiadam samochodzik z instalacja lpg - chcialem dzies przeglad zrobic poniewaz mam wazny do 19 marca - a diagnosta do mnie z pytaniem - gdzie ma pan homologacje gazu ? a dokladnie to z dozoru techniczego papiery na butle ? odpowiadam ze chyba sobie pan Jaja robi - nie mam zadnych papierow - poniewaz samochopd kupilem pol roku temu bo poprzednik wyjechal za granice i zadnych dokumentow mi nie wydal- bo skad mialem wiedziec . i pytanie co teraz zrobic ??
hehe miałem kiedyś taką sytuacje ze kupiłem renauly kangoo i tez nie dostałem papierów na butle. Sprawa jest prosta. musisz odczytać wszystkie znaki z butli tj. producent, nr seryjny, pojemnośc, oznaczenie, wogóle wszystko co tam jest. Jak ustalisz kto jest producentem to siadasz na net i szukasz tego producenta zeby ustalić z nim kontakt. Jak masz juz kontakt to dzwonissz i mówisz ze zgubiłes homologacje zbiornika i prosisz o wydanie kopii. podajesz przez telefon dane z butli i oni szukaja w kompie jej. jezeli wszystkie znaki dobrze odczytasz i producent odnajdzie butle w kompie ze taka wyszła to dostaniesz list z kopia homologacji i na jej podstawie przejdziesz wszedzie przeglą

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » wt mar 18, 2008 09:30

Powinieneś mieć "papiery" na gaz bo są potrzebne przy każdym przeglądzie technicznym.
Są to homologacje głównych elementów instalacji. W sumie najważniejsza jest od zbiornika bo on ma określoną termin eksploatacji. Jak nie skontaktujesz się z poprzednim właścicielem to spróbuj chociaż uzyskać duplikat papierów na zbiornik od producenta. (Wiem, że np "Stako" wydaje), koszt jest niewielki a "radość" wielka.

herflik95 mnie uprzedził ;)
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 09:33 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » wt mar 18, 2008 09:35

ja naprzykład dostałem kopie/duplikat za free, kosztowało mnie tylko to ze zadzwoniłem do producenta

zodiak,
skontaktujesz się z poprzednim właścicielem
uważam ze nic mu to nieda. Wal odrazu do producenta a nie bedziesz się jakiegoś głąba prosił o to zeby ci dał papiery na gaz których on sam moze nie mieć

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt mar 18, 2008 09:45

taki temat już byl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.google.pl/custom?domains=for ... %3A1&hl=pl

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”