rozpórki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

RobeQ
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

rozpórki

Post autor: RobeQ » czw mar 13, 2008 01:43

witam mam takie szybkie pytanko. Mianowicie chce pobawic sie zawieszka w moim golfie TDI i teraz mam problem kupilem rozporke gorna kupilem sztywniejszy stabilizator zamowilem rozporke tylna gorna i jestem na poszukiwaniu rozporki dolnej przedniej i sie zastanawiam czy cos takiego jest do TDi golfa 3ki. Wszedzie gdzie szukalem jest takowa ale do GTI sa jakies znaczace roznice miedzy tymi zawieszeniami ????

A 2gie pytanie czy da sie i czy jest sens bawic sie w usztywnianie belki tylej od dolu ??

dzieki za odp

Awatar użytkownika
spec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: spec » czw mar 13, 2008 08:38

Myślę, że po założeniu górnych poczujesz dużą różnice. Nie wiem czy jest sens w szukaniu dolnych. Pamiętaj że przy byle dzwonie w koło cała buda się po przestawia.

[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

RobeQ
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: RobeQ » czw mar 13, 2008 11:49

mdamian86 pisze:Myślę, że po założeniu górnych poczujesz dużą różnice. Nie wiem czy jest sens w szukaniu dolnych. Pamiętaj że przy byle dzwonie w koło cała buda się po przestawia.
jak zaloze gorna i dostane w kolo to i tak sie poprzestawia :) zreszta budy do golfow sa tanie a chce zeby sie to cudo jak najlepiej prowadzilo

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw mar 13, 2008 20:39

mdamian86 pisze:Myślę, że po założeniu górnych poczujesz dużą różnice. Nie wiem czy jest sens w szukaniu dolnych. Pamiętaj że przy byle dzwonie w koło cała buda się po przestawia.
a przepraszam z gornymi rozporkami to sie nie porpzestawia?
Poza tym należy rozróżńić rozpórkę od stabilizatora.
To co potocznie nazywa sie dolną rozpórką jest stabilizatorem.
Efekt montażu stabilizatorów (dolnych "rozpórek") jest duzo bardziej wyczuwalny niz montaż rozpórek.
Rozpórka nie wpływa na charakterystyką zawieszenia tylko spina punkty mocowania zawieszenia (np amortyzatorów) tak żeby ich wzjamejme przemieszczanie sie stało sie trudniejsze. A stablizator spina elementy zawieszenia.
Jest pewna drobna różnica miedzy spięciem punktów mocowania zawieszenia a spięciem elementów zawieszenie. Jedno spina sie rozpórkami a drugie stabami. Efekt jak i cel ich stosowania jest zupełnie rózny i nie należy tego mylić.
Sa chyba tylne stablilizatory w rajdowych golfach na belce (nie mylic ze "stabilizatorem " z belki gti ktory jest po prsotu wzmocnieniem belki, jest w nią wspawany)
wydaje mi sie to jest foto tylnego staba VWmotorsport
Obrazek

[ Dodano: Czw Mar 13, 2008 19:50 ]
RobeQ pisze:A 2gie pytanie czy da sie i czy jest sens bawic sie w usztywnianie belki tylej od dolu ??
zależy od przeznaczenia auta w zasadzie. Belki w sporcie sie obspawuje wiec uzasadnienie by sie znalazło :). Tylko teraz rodzi sie pytanie co rozumiesz przez wzmocnienie belki? Jesli obspawanie to sa plusy i minusy. Tak jak kolega mówił więcej "idzie" w budę. Generalnie nie wzmacniał bym belki w nieobspawanej karoserii.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2008 20:52 przez sas_gti, łącznie zmieniany 3 razy.

RobeQ
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: RobeQ » pt mar 14, 2008 11:19

sas_gti pisze:
a przepraszam z gornymi rozporkami to sie nie porpzestawia?
Poza tym należy rozróżńić rozpórkę od stabilizatora.
To co potocznie nazywa sie dolną rozpórką jest stabilizatorem.
Efekt montażu stabilizatorów (dolnych "rozpórek") jest duzo bardziej wyczuwalny niz montaż rozpórek.
Rozpórka nie wpływa na charakterystyką zawieszenia tylko spina punkty mocowania zawieszenia (np amortyzatorów) tak żeby ich wzjamejme przemieszczanie sie stało sie trudniejsze. A stablizator spina elementy zawieszenia.
Jest pewna drobna różnica miedzy spięciem punktów mocowania zawieszenia a spięciem elementów zawieszenie. Jedno spina sie rozpórkami a drugie stabami. Efekt jak i cel ich stosowania jest zupełnie rózny i nie należy tego mylić.
Sa chyba tylne stablilizatory w rajdowych golfach na belce (nie mylic ze "stabilizatorem " z belki gti ktory jest po prsotu wzmocnieniem belki, jest w nią wspawany)
wydaje mi sie to jest foto tylnego staba VWmotorsport
[url=http://images33.fotosik.pl/177/4544add44a6babda.jpg]Obrazek[/URL]

[ Dodano: Czw Mar 13, 2008 19:50 ]
RobeQ pisze:A 2gie pytanie czy da sie i czy jest sens bawic sie w usztywnianie belki tylej od dolu ??
zależy od przeznaczenia auta w zasadzie. Belki w sporcie sie obspawuje wiec uzasadnienie by sie znalazło :). Tylko teraz rodzi sie pytanie co rozumiesz przez wzmocnienie belki? Jesli obspawanie to sa plusy i minusy. Tak jak kolega mówił więcej "idzie" w budę. Generalnie nie wzmacniał bym belki w nieobspawanej karoserii.
Nie nio spokojnie wiem czym sie rozni stabilizator od rozporki - rozporke zalozylem sztywniejszy stabilizator zostal juz do mnie wyslany :)
roznice w jezdzie najbardziej odczuje po zamontowaniu czlowiek w samochodzie 398 razy walonym bez w miare sztywnej budy :) ja jedyna rzecz jaka zauwazylem to ze mniej plastiki trzeszcza co do jazdy sie nie wypowiem bo wczoraj pogoda byla kiepska do wsciekania sie :( Co do tego co chce osiagnac to chce zeby mozliwie dobrze sie golfina prowadzila i zeby sie buda nie rozchodzila i zeby nie przesadzic z modowaniem bo jezdze tym samochodem na codzien wiec klatka odpada - conajwyzej anty roll bar ktory tez tyl powinien usztywnic ale takowego nie moge znalezc w dobrych $$$ :(

Co do dolnej rozporki to dowiedzialem sie ze sa dwa rodzaje konstrukcji przednich zawieszen jest H i U . Przy konstrukcji H rozporek nie ma dolnych bo zawieszenie samo z siebie jest "spiete dosc mocno sankami" i mozna w nie X z blachy wspawac natomiast do zawieszenia U rozporki sie montuje i wystepuja. U mnie w TDI zawieszenie mam H rozporki na rynku dolnej nie znalazlem wiec pytanie czym sie rozni zawieszenie w GTI 16V do ktorego rozporki wystepuja ???

Awatar użytkownika
spec
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: spec » pt mar 14, 2008 12:00

sas_gti pisze:a przepraszam z gornymi rozporkami to sie nie porpzestawia?
Chyba nie zrozumiale napisałem. Przepraszam. Chodziło mi oczywiści o górne i dolne :)

[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img] [url=http://tnij.org/pisownia_pcf][color=red]Piszę poprawnie po polsku[/url][/color].

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”