podłączenie czujnika swiateł cofania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- szypowski1
- Ma gadane
- Kontakt:
tak sobie kombinuje i nie wiem czy kolega ma tak naprawde wyłącznik do świateł cofania , bo wyglądem to bardziej przypomina jakis impulsator lub jakiś typ czujnika a nie normalny wyłącznik do świateł cofania , lub jest to jakis rodzaj wyłącznika dostosowany do aut z jakimś rodzajem załączania świateł cofania poprzez układ elektroniczny , bo po co mu aż pięć pinów ?
mgolcu, ale nie da się tych dwóch rodzajów włączników stosować zamiennie, bo one są zupełnie różne. Włącznik, który ma kolega szypowski1 (i ja mam taki sam) wkręcany jest z boku dwiema śrubami, a ten nowszy jest po prostu wkręcany od góry - ma gwint. Wygląda na to, że te dwa włączniki stosowano w zupełnie innych skrzyniach. Tylko właśnie ciekawe po co w tym starszym aż pięć styków i które dwa z nich zwierają obwód świateł cofania. U mnie chyba żadne Ale chyba zamówię ten wynalazek, będę przynajmniej wiedział. Obawiam się jednak, że może coś tam od strony skrzyni nie uruchamia tego włącznika...
Witam!
Wiem juz ktory masz czujnik
To taki wynalazek VW bardzo rzadko spotykany.
One sa drozsze nawet z uzywek kolo 20 zl w gorke. Ale bardzo rzadko spotykane nawet na szrotach.
Bardzo malo golfow wychodzilo na tym czujniku.
On jest przykrecany z boku do skrzyni.
Natomiast musisz zalozyc taki sam jaki powinien byc.
Chcac zalozyc ten popularny czujnik wkrecany to musisz wiercic w skrzyni otwor i go gwintowac ale musisz miec pewnosc ze mechanizmy w srodku sa dostosowane do tego czujnika wkrecanego.
Wiem juz ktory masz czujnik
To taki wynalazek VW bardzo rzadko spotykany.
One sa drozsze nawet z uzywek kolo 20 zl w gorke. Ale bardzo rzadko spotykane nawet na szrotach.
Bardzo malo golfow wychodzilo na tym czujniku.
On jest przykrecany z boku do skrzyni.
Natomiast musisz zalozyc taki sam jaki powinien byc.
Chcac zalozyc ten popularny czujnik wkrecany to musisz wiercic w skrzyni otwor i go gwintowac ale musisz miec pewnosc ze mechanizmy w srodku sa dostosowane do tego czujnika wkrecanego.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
czujnik
Witam a ja przy swoim dzisiaj troszke szponciłem czujniku no i swiecił ,świecił bo juz nie swieci niewiem co mu sie juz stało wyczysciłem wtyczki i czujnik włonzcyłem wsteczny zapłon i zaswiecił a teraz próbowałemi nic, zdjołem podkładke p[od czujnikiem co była i moze i swiecił moze zamocno dokrenciłem go i moze cos w skrzyni na nachodzi na ten śrut co jest w czujniku i nie dociska go w strone czujnika???niewiem bende próbował jeszcze pozdrawiam
- szypowski1
- Ma gadane
- Kontakt:
No jest zabawy troche.
Trafiles w egzemplarz skrzyni z takim nietypowym czujnikiem. A ich jest na prawde bardzo malo.
Wiekszosc to sa te wkrecane (kostka i wsowki).
Moim zdaniej jak zalatwisz sobie wlasciwy czujnik powinno byc juz OK
Z tego co pisales to instalacje elektryczna masz sprawna bo na krotko swiatla swieca
To tylko kwestia wlasciwego czujnika.
Poza tym nie wiadomo jakby tez sie on spisywal nawet wtedy gdyby ci sie udalo go podlaczyc.
Nie wiadomo czy te mechanizmy w skrzyni dalyby rade wlaczac i wylaczac go.
Jakby byl on wlasciwy, to tylko zakladasz go, podpinasz kostke czy wsuwki i cieszysz sie jazda.
Trafiles w egzemplarz skrzyni z takim nietypowym czujnikiem. A ich jest na prawde bardzo malo.
Wiekszosc to sa te wkrecane (kostka i wsowki).
Moim zdaniej jak zalatwisz sobie wlasciwy czujnik powinno byc juz OK
Z tego co pisales to instalacje elektryczna masz sprawna bo na krotko swiatla swieca
To tylko kwestia wlasciwego czujnika.
Poza tym nie wiadomo jakby tez sie on spisywal nawet wtedy gdyby ci sie udalo go podlaczyc.
Nie wiadomo czy te mechanizmy w skrzyni dalyby rade wlaczac i wylaczac go.
Jakby byl on wlasciwy, to tylko zakladasz go, podpinasz kostke czy wsuwki i cieszysz sie jazda.
Do autora wątku:
podłącz jeden przewód do ostatniego styku po prawej stronie w górnym rzędzie, a drugi do tego jedynego w dolnym rzędzie - patrz zdjęcie, które zamieściłeś. Ja tak zrobiłem i działa, od wczoraj mam wreszcie światła cofania Drugie końce przewodow podpiąłem do tej wtyczki, która pasuje u mnie do nowszego czujnika (tego wkręcanego) - dlatego musiałem kombinować żeby to jakoś połączyć, bo ta wtyczka bezpośrednio do czujnika u mnie nie pasuje. Sprawdź najpierw omomierzem czy te dwa styki zwierają się jak wrzucisz wsteczny. Jak nie to w skrzyni jest coś nie tak skoro masz nowy ten wynalazek...
Ja czujnik musiałem nowy kupić, zapłaciłem za niego w sklepie w Rawie Mazowieckiej 25 zł i musiałem go zamawiać, bo taki on rzadki jest.
podłącz jeden przewód do ostatniego styku po prawej stronie w górnym rzędzie, a drugi do tego jedynego w dolnym rzędzie - patrz zdjęcie, które zamieściłeś. Ja tak zrobiłem i działa, od wczoraj mam wreszcie światła cofania Drugie końce przewodow podpiąłem do tej wtyczki, która pasuje u mnie do nowszego czujnika (tego wkręcanego) - dlatego musiałem kombinować żeby to jakoś połączyć, bo ta wtyczka bezpośrednio do czujnika u mnie nie pasuje. Sprawdź najpierw omomierzem czy te dwa styki zwierają się jak wrzucisz wsteczny. Jak nie to w skrzyni jest coś nie tak skoro masz nowy ten wynalazek...
Ja czujnik musiałem nowy kupić, zapłaciłem za niego w sklepie w Rawie Mazowieckiej 25 zł i musiałem go zamawiać, bo taki on rzadki jest.
Ostatnio zmieniony sob mar 15, 2008 19:24 przez lwlw, łącznie zmieniany 1 raz.
- szypowski1
- Ma gadane
- Kontakt:
- szypowski1
- Ma gadane
- Kontakt:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A czyjniki na 5 pinów były - w ETCE też są wymienione, tylko to chyba, o ile dobrze pamietam, do wersji chyba z tempomatem, czy jakoś tak, i chyba na dodatek tylko w amerykańcach.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- szypowski1
- Ma gadane
- Kontakt:
no i pupa blada podłaczyłem jak kolega przedstawił na zdieciu i swiateł jak nie bylo tak nie ma ......to chyba jakieś skaranie Boskie te światła...ale po zektnieciu przewodów od czujnika swiecą...to co jest nie tak?? pytałem w 3 sklepach kazdy sklep proponował mi ten sam czujnik pokazywałem stary to mowili ze to jest zamiennik i działa napewno.....ale w realu coś mu nie wychodzi.....
pozdrawiam
pozdrawiam