wymiana łącznika stabilizatora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lis81
Nowicjusz
Nowicjusz

wymiana łącznika stabilizatora

Post autor: lis81 » wt mar 04, 2008 23:32

proszę o instrukcję wymiany łacznika stabilizatora w mk4
może jakieś fotki
1)czy trzeba śruby dokręcać momnetem ???
2) czy trzeba potem ustawiać geometrię ???
może macie jakiś dokładny schemat ze wskazaniem na ten łącznik
Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » śr mar 05, 2008 01:12

1. Nie
2. Niestety tak :crazy: (niektórzy zaznaczają stare miejsce łącznika, ale to na własna odpowiedzialność)

Co do mk IV to nie mam doświadczenia. Ale jak robiłem u siebie to miałem problem z nałożeniem dziadostwa
Ostatnio zmieniony śr mar 05, 2008 01:22 przez GarageBoy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lolo_golf
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: lolo_golf » śr mar 05, 2008 10:16

GarageBoy pisze:1. Nie
2. Niestety tak :crazy: (niektórzy zaznaczają stare miejsce łącznika, ale to na własna odpowiedzialność)

Co do mk IV to nie mam doświadczenia. Ale jak robiłem u siebie to miałem problem z nałożeniem dziadostwa
No raczej się nie zgodze :chytry:

1. Powinno sie dokręcać z odpowiednim momentem jak każdą śrubę, jednak prawda jest taka że nikt prawie nie ma dobrego klucza dynamometrycznego, także jak dokręcisz mocna z czuciem jak każdą inna śrubę to będzie okej :grin:

2. Nie trzeba ustawiać żadnej geometrii!!! Jaki to ma wpływ na geometrie :panna: Tak Wygląda ten łącznik http://moto.allegro.pl/item319655514_la ... 21mm_.html odkręcasz dwie śruby na których się trzyma i zakręcasz nowy. Cała filozofia. Możesz mieć tylko problem przy sklecaniu. Bo stabilizator jest dość sztywny i jak odkręcisz to on sie trochę wygnie i potem trudno trafić śrubą przy skręcaniu ale jest na to prosty sposób. Jak podniesiesz autko podnośnikiem to przykręć sobie nowy łącznik na gorze a potem podłóż pod wahacz jakiś pieniek i opuszczaj auto podnośnikiem. łącznik ładnie trafi ci w otwór i sobie spokojnie skręcisz...

greg

Post autor: greg » śr mar 05, 2008 11:30

lis81 pisze:1)czy trzeba śruby dokręcać momnetem ???
dolna śruba (do wahacza) 15Nm + 90*, górna 6Nm

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » śr mar 05, 2008 13:37

lolo_golf pisze:1. Powinno sie dokręcać z odpowiednim momentem jak każdą śrubę, jednak prawda jest taka że nikt prawie nie ma dobrego klucza dynamometrycznego, także jak dokręcisz mocna z czuciem jak każdą inna śrubę to będzie okej
Dlatego napisałem, że NIE (bo moc dokręcenia w tym przypadku nie jest tak ważna)
lolo_golf pisze:2. Nie trzeba ustawiać żadnej geometrii!!! Jaki to ma wpływ na geometrie
2. Sorki, pomyliłem z końcówką drąków kierowniczych :crazy:
Ostatnio zmieniony śr mar 05, 2008 13:59 przez GarageBoy, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”