Brak światła wstecznego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak światła wstecznego
koledzy...tak robię jak zwykle na wiosne drobne naprawy w swoim aucie i zauważyłem, że nie zapalająmi się światła od wstecznego, wcześniej się paliły, potem raz paliły raz nie, a teraz w ogóle sięnie świecą...wiem że to drobnostka, ale ja lubięjak wszystko gra ...gdzie mogę szukać przyczyny?
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2008 14:04 przez aguamak, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
ja jak kupiłem swojego mk3 to miałem połamaną wtyczkę przy tym czujniku... kupiłem go przy okazji kupowania filtrów różnych itd więc nie pamiętam ile on sam kosztował ale chyba nie więcej niż 20 zł (nie to co do mojej poprzednej mazdy 100 i to na zamówienie sprowadzany) to jest taka plastikowa kopułka która ma w środku przycisk, który jest wciskany przy wrzucaniu wstecznego... wymiana jest banalna... ja to zrobiłem bez żadnego pojęcia o mechanice... zlokalizowałem stary odkręciłem dwie śrubki i przykręciłem w jego miejsce nowy...
żarówki lubią się palić parami... ja tak kilka razy miałem w różnych samochodach.Lukasz_mk2 pisze:sądzę że jeżeli obie żarówki nie świecą to napewno to nie będzie ich wina więc na 99% czujnik przy skrzyni do wymiany
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2008 13:46 przez Viteq, łącznie zmieniany 1 raz.
jak koledzy pisza, zapewne czujnik nawalil. Tylko przy wymianie nie zapomnij najpierw spuscic oleju ze skrzyni biegow, bo inaczej po odkreceniu tego czujnika bedziesz mial olejową powódź no chyba ze w MK III pracuje on na sucho, bo przyznam ze w VW jeszcze nie wymienialem tego czujnika. Ale kiedy wymienialem go w Lagunie kumpla, byla koniecznosc spuszczenia wczesniej oleju ze skrzyni
nie wiem czy o tym samym mówimy... u mnie czujnik pracuje na sucho ze skrzyni biegów wychodzi po prostu taka łopatka do wnętrza tego czujnika która przy wciskaniu opada i się obraca naciskając na taką kulkę w czujniku która powoduje dalej jakiś styk czy coś o światełka świecą.... żadnych płynów tam nie ma.
wiem wiem.... cudownie mechaniczny, profesjonalny opis sytuacji
wiem wiem.... cudownie mechaniczny, profesjonalny opis sytuacji
Ostatnio zmieniony pn mar 03, 2008 14:13 przez Viteq, łącznie zmieniany 1 raz.
no chyba ze tak, mój błąd Ps. tak to jest jak sie czlowiek opiera na technice RenaultViteq pisze:nie wiem czy o tym samym mówimy... u mnie czujnik pracuje na sucho ze skrzyni biegów wychodzi po prostu taka łopatka do wnętrza tego czujnika która przy wciskaniu opada i się obraca naciskając na taką kulkę w czujniku która powoduje dalej jakiś styk czy coś o światełka świecą.... żadnych płynów tam nie ma.