czym mozna zmniejszyc spalenie w 1.4
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
a w jakich warunkach uzyskujesz to 10,5 ?
wg doppelwobber dla g3 Varianta 1,4 powinno byc 5,3 / 7,1 / 8,2 - 90/120/miasto
mysle ze jest to do uzyskania pod warunkiem ze:
-nie butujesz (dla twojego silnika to pow 3,5-4 tys obr/min) ani też nie dusisz go przy niskich obrotach (poniżej 2 tys obr/min)
-masz dobre cisnienie w oponach
-nie jeździsz z zamontowanym bagażnikiem/trumną
-masz sprawne sprzeglo (nie slizga)
-masz sprawne hamulce (nie zapieczone)
-masz sprawnie dzialajacy silnik (układ zapołonowy, świeże filtry, poprawna mieszanka)
czy takie spalanie było zawsze czy pojawiło się nagle ?
czy jest jakiś inny problem z pracą silnika/zapalaniem/przyspieszaniem/pracą w zimnych temperaturach ?
-nie butujesz (dla twojego silnika to pow 3,5-4 tys obr/min) ani też nie dusisz go przy niskich obrotach (poniżej 2 tys obr/min)
-masz sprawnie dzialajacy silnik (układ zapołonowy, świeże filtry, poprawna mieszanka)
czy jest jakiś inny problem z pracą silnika/zapalaniem/przyspieszaniem/pracą w zimnych temperaturach ?
TDPower
i sprawna sondę lambda..ppoll27 pisze:a w jakich warunkach uzyskujesz to 10,5 ?
Czyli krótkie trasy ... a po ilu minutach jazdy masz "normalną" temperature pracy silnika ? przyjrzyj się w takim razie termostatowi - dopóki płyn nie zdąży się nagrzać to silnik będzie dostawał od komputera bogatą mieszankę (takie "ssanie") - to może powodować podniesione spalanie - przy sprawnym termostacie samochód nagrzewa się w jakieś 4-7 minut jazdy (zależnie od temp na zewnątrz) - może spróbuj zmierzyć czas kiedy wskazówka temp wychodzi ci z białego pola ...tomfix pisze:dokładnie nie wiem ile pali ale wnioskuję że za dużo bo co chwile muszę tankować. Może przez to że jeżdżę tylko po mieście. Średnio wystarcza mi 50 zł na niecały tydzień a robię dziennie może z 10 km
TDPower
moje spalanie t o 10.5 poruszam sie tylko po miescie na krudkich dystansach sonda landa wymieniona a pali jak palil czasem jest taka sytulacja ze traci moc i niema sie sily wdrapac pod górkeppoll27 pisze:a w jakich warunkach uzyskujesz to 10,5 ?
a jak się objawia ta utrata mocy ? może to spalanie to wpływ stylu jazdy ? kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w oponach ?felga12 pisze: moje spalanie t o 10.5 poruszam sie tylko po miescie na krudkich dystansach sonda landa wymieniona a pali jak palil czasem jest taka sytulacja ze traci moc i niema sie sily wdrapac pod górke
TDPower
WIESZ CIESZKO TO OPISAC TO WYGLADA TAK JAK SLABA REAKCJA NA PEDAL GAZU TAKI BRAK BYSTROSCIppoll27 pisze:a jak się objawia ta utrata mocy ? może to spalanie to wpływ stylu jazdy ? kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w oponach ?felga12 pisze: moje spalanie t o 10.5 poruszam sie tylko po miescie na krudkich dystansach sonda landa wymieniona a pali jak palil czasem jest taka sytulacja ze traci moc i niema sie sily wdrapac pod górke
zawsze tak było czy tylko ostatnio ? sprawdałeś ustawienie zapłonu ?
dobry opis tego układu który steruje tym silnikem masz tu :
http://skoda.autokacik.pl/pages/felicia/wtryski.html
dobry opis tego układu który steruje tym silnikem masz tu :
http://skoda.autokacik.pl/pages/felicia/wtryski.html
Ostatnio zmieniony wt lut 26, 2008 15:45 przez ppoll27, łącznie zmieniany 2 razy.
TDPower
Wlasnie zakupilem przepustnice czujnik temperatury i jeszcze jedna czujke niepamietam jej nazwy wiem ze znajduje sie pod pszepustnica z z lewej strony morze to cos pomorzekoz3r pisze:no to tak jakby cos z sonda .. na bank jest ok?
[ Dodano: 26 Lut 2008 14:36 ]
masz mozlowosc podpiecia sie pod vag'a? byloby latwiej
[ Dodano: 26 Lut 2008 14:44 ]
nie bo nie mam o elektryce pojecia a nie mieszkam w polsdceppoll27 pisze:zawsze tak było czy tylko ostatnio ? sprawdałeś ustawienie zapłonu i działanie regulatorów zapłonu (o ile są w 1,4) ?
heh no tak ... to sprobuj powymieniac to co kupiles, i daj znac ...felga12 pisze:Wlasnie zakupilem przepustnice czujnik temperatury i jeszcze jedna czujke niepamietam jej nazwy wiem ze znajduje sie pod pszepustnica z z lewej strony morze to cos pomorzekoz3r pisze:no to tak jakby cos z sonda .. na bank jest ok?
[ Dodano: 26 Lut 2008 14:36 ]
masz mozlowosc podpiecia sie pod vag'a? byloby latwiej
[ Dodano: 26 Lut 2008 14:44 ]nie bo nie mam o elektryce pojecia a nie mieszkam w polsdceppoll27 pisze:zawsze tak było czy tylko ostatnio ? sprawdałeś ustawienie zapłonu i działanie regulatorów zapłonu (o ile są w 1,4) ?
TDPower