Kontrolka ładowania nie świeci przy włączonym zapłonie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Kontrolka ładowania nie świeci przy włączonym zapłonie
Witam! Mam problem jak w temacie. Po włączeniu zapłonu kontrolka ładowania nie swieci. Natomiast zaraz po uruchomieniu silnika nie ma ładowania (12,30V) a kontrolka się nie świeci. Po kilku sekundach pojawia sie ładowanie(14,10V) i wtedy kontrolka tylko mignie. Gdzie szukac problemu?
Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 18:17 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.

powinna zaświecić bo przez nią wzbudza się alternator. Trzeba by po kolei prześledzić, kable od altka do licznkia, jego wtyczkę, ścieżki, samą kontrolkę.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Ryś Stepowy
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
jakiś miesiąc temu był robiony (wymiana tulejek ślizgowych, regulatora ze szczotkami, łożysk) więc raczej nie. Sprawdziłem układ kontrolki zapłonu (podłączyłem przy włączonym zapłonie do masy) zapaliła się, więc wygląda na to że jest ok. Sprawdziłem też niebieski kablek (od wzbudzenia altka) i też jest ok. Po przekręceniu zapłonu jest na nim +12V. O co biega?
Edit:
Sprawa rozwiazana przyczyna okazał sie kiepski lut jaki wykonałem na pierścieniu ślizgowym podczas jego wymiany.
Edit:
Sprawa rozwiazana przyczyna okazał sie kiepski lut jaki wykonałem na pierścieniu ślizgowym podczas jego wymiany.
Ostatnio zmieniony śr lut 27, 2008 10:46 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.