Alternator Valeo - nie ładuje pomimo wymiany regulatora
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Alternator Valeo - nie ładuje pomimo wymiany regulatora
Witam!!!
Mam problem ponieważ alternator nie ładuje mi akumulatora. Tak więc użyłem szukajki i przeczytałem, że najprawdopodobniej trzeba wymienic regulator napięcia, a co za tym idzie szczotki. Po wymianie okazało sie ze alternator dalej nie ładuje aku (jego napiecie na wł i wył silniku wynosi ok 12,5V gdy jest naładowany na maxa). Sprawdzałem przewody i wszystko jest ok (na przewodzie d+ jest 12V), pasek tez dobry. Jak sprawdzic uzwojenie stojana i wirnika??
Z góry dzięki za pomoc
Mam problem ponieważ alternator nie ładuje mi akumulatora. Tak więc użyłem szukajki i przeczytałem, że najprawdopodobniej trzeba wymienic regulator napięcia, a co za tym idzie szczotki. Po wymianie okazało sie ze alternator dalej nie ładuje aku (jego napiecie na wł i wył silniku wynosi ok 12,5V gdy jest naładowany na maxa). Sprawdzałem przewody i wszystko jest ok (na przewodzie d+ jest 12V), pasek tez dobry. Jak sprawdzic uzwojenie stojana i wirnika??
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 00:27 przez stopa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

HEystopa pisze:alternator dalej nie ładuje aku
Czy wymieniając regulator podpiąłes te wtyczke do niego??
Po drugie czy masz podłączony niebieski przewód przy akumulatorze??
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
jeśli wszystko jest dobrze podpięte i masz takie napięcie jak mówisz to możesz jeszcze sprawdzic czy przy dodaniu gazu się ono nie zmienia - jeśli się zmienia to chyba ten "nowy" regulator nie bardzo działa, a jeśli nie to trzeba rozebrac alternator i zobaczyc w jakim on jest stanie ... bo rozumiem że jak podłaczysz wszystko tak jak ma byc to ci ciągle świeci kontrolka na czerwono ? 
TDPower
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Ja jednak obstawię że alternator jest dobry. Nie wierzę żeby niue dawal żadnych znaków życia.
Kolego poodkrecaj wszystkie przewody przyczyść papierem ściernym ,, ew. szczotką stalową. Sprawdz czy jest przejście na przewodach(miernikiem oczywiście). Stawiam na przerwe w którymś z przewodów.
Ks. serwisowa podaje przyczyny: poluzowany lub przerwany przewod elektryczny w obwodzie ładowania, uszkodzony regulator/alternator(to objawy dla nieświecącej sie kontrolki. )
Poczytaj >>

Kolego poodkrecaj wszystkie przewody przyczyść papierem ściernym ,, ew. szczotką stalową. Sprawdz czy jest przejście na przewodach(miernikiem oczywiście). Stawiam na przerwe w którymś z przewodów.
Ks. serwisowa podaje przyczyny: poluzowany lub przerwany przewod elektryczny w obwodzie ładowania, uszkodzony regulator/alternator(to objawy dla nieświecącej sie kontrolki. )
Poczytaj >>

Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 17:34 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Re: Alternator Valeo - nie ładuje pomimo wymiany regulatora
uzwojenie stojana sprawdza sie na rozebranym altku , po odłaczeniu ( odlutowaniu ) kabli od mostka prostowniczego , przejście mierzy sie omomierzem między każy z każdym kablem stojana powinno być przejście okolo 0, 2 oma , za to między każdym z tych kabli a obudową stojana powinno byc nieskończenie dużo , tak samo sprawdza sie uzwojenie twornika , między pierścieniami powinno być przejście , a miedzy każdym z pierścieni a np. ośką twornika zero , bo altek może mieć przerwe na uzwojeniach ale może miec tak samo zwarcie uzwojen do obudowy , następnie musisz pomierzyć diody prostownicze ( jest ich zazwyczj 6 , oraz diody wzbudzenia , jest ich 3stopa pisze:Witam!!!
Z góry dzięki za pomoc
Właśnie zapomniałem napisac ze kontrolka ładowania gaśnie po odpaleniu silnika. Dzisiaj odkręcę alternator, poczyszczę przewody i sprawdze uzwojenie wirnika i stojana. Mam nadzieje, że to pomoże. Pozdro
[ Dodano: 22 Lut 2008 21:00 ]
Ok już usterka została naprawiona, przeczyściłem w środku alternator i działa. Dziękuje za pomoc, Pozdrowienia
[ Dodano: 22 Lut 2008 21:00 ]
Ok już usterka została naprawiona, przeczyściłem w środku alternator i działa. Dziękuje za pomoc, Pozdrowienia
Ostatnio zmieniony pt lut 22, 2008 22:00 przez stopa, łącznie zmieniany 2 razy.