Witam,
Mam problem z golfem III, 1,6 benzyna (bez gazu), 75km, 93r, wtrysk jednopunktowy. Problem może nie jest uciążliwy ale denerwujący.
Silnik niezależnie czy jest zimny czy rozgrzany, niezależnie przy jakich obrotach jak zdejmę nogę z gazu to wtrysk ujmuje paliwo po ok 1-1,5 sekundy i wówczas silnik dopiero schodzi z obrotów. Nie jest to problem linki itp (sprawdzałem, nawet jak ruszam gazem przy wtrysku to jest tak samo). Odłączyłem sondę lambda - to samo. W aucie nic ostatnio nie było grzebane, problem pojawił się nagle.
Proszę o pomoc!!!
Nie spada odrazu z obortów.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nie spada odrazu z obortów.
Ostatnio zmieniony czw lut 21, 2008 16:10 przez awards, łącznie zmieniany 1 raz.
przeczytaj:
http://www.imc.pcz.czest.pl/imtits/plik ... arelli.pdf
z tego co kojarzę to masz jeden z tych układów (oba były w mk3 1,6), przypuszczalnie zawodzi któryś z elementów odpowiadających za hamowanie silnikiem - stawiam na potencjometr przepustnicy.
Czy po za tym nie spadaniem z obrotów wszystko gra - tzn zapala na zimno, ciepło, chodzi równo na wolnych itp ?
http://www.imc.pcz.czest.pl/imtits/plik ... arelli.pdf
z tego co kojarzę to masz jeden z tych układów (oba były w mk3 1,6), przypuszczalnie zawodzi któryś z elementów odpowiadających za hamowanie silnikiem - stawiam na potencjometr przepustnicy.
Czy po za tym nie spadaniem z obrotów wszystko gra - tzn zapala na zimno, ciepło, chodzi równo na wolnych itp ?
TDPower
Tak, poza tym wszystko ok, pali ciepły/zimny trzyma odpowiednie obroty.
[ Dodano: 22 Lut 2008 16:24 ]
Dziś odłączyłem w ogóle czujnik położenia przepustnicy (również styk biegu jałowego??..), obroty silnika spadły do ok 400 (ledwo się trzymał) ale natychmiast po odjęciu gazu silnik powracał do niskich obrotów.
[ Dodano: 22 Lut 2008 16:24 ]
Dziś odłączyłem w ogóle czujnik położenia przepustnicy (również styk biegu jałowego??..), obroty silnika spadły do ok 400 (ledwo się trzymał) ale natychmiast po odjęciu gazu silnik powracał do niskich obrotów.