geometra kół a szumy opon przy jeździe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

weletek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

geometra kół a szumy opon przy jeździe

Post autor: weletek » czw wrz 01, 2005 20:57

witam, mam pytanko czy zła geometria kół przednich moze wplywac na zwiekszone szumy ogumienia podczas jazdy? zalozylem dzis oponki MATADOR 195/55 R15 AQUILLA i kurcze tak przy 50km/h buczenie wzmaga sie( pewnie czestotliwosc tego szumu wpasowala sie i robi sie niezly rezonans ), na poprzednich oponach 175/70 R13 nie było praktycznie wogole slychac szumu opon, niedawno rozkrecalem lewa kolumne MC z przodu i jeszcze niemam zrobionej geometrii, ale na starych oponach nawet po tym zabiegu nic nie szumialo, czy na to moze miec zwiazek uszkodzenie bierznika opony czy jak? poradzcie cos

Awatar użytkownika
tomek26106
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomek26106 » czw wrz 01, 2005 21:15

no cóz mysle ze geometria tu nic nie pomoze, poprosu załozyłes szersze opony a one sa zawsze bardziej głosne od wezszych, Ja tez odczuwam róznice pomiędzy 185/60R14 a 195/55R 15 te drugie są oczywiscie głosniejsze ale nie bez przesady da sie jechać słysząc pasazera :grin: a moze opony cos nieteges

weletek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: weletek » czw wrz 01, 2005 21:21

kurcze no nie zebym pasazera nie slyszal czy cus, da sie jezdzic ale pytam bo kurcze zdziwilem sie ze glosniej jest i przy pewnej predkosci "buczenie" sie wzmaga, jutro pokombinuje i wyczaje moze to ktoras oponka jest nie ten tego, postaram sie ja dac na tyl i sie zobaczy co i jak, ale ogolnie jazda o niebo lepiej na takich oponkach no i samochodzik juz nie wyglada jak na kolach od roweru :food:

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw wrz 01, 2005 21:40

A skad wziales te opony?? Bo jesli jezdzily na samochodzi w ktorym zawieszenie bylo "padniete" to przy takim zawieszeniu opona sie zabkuje, czyli robia sie zeby na bierzniku. przejedz reka po bierzniku i jak bedziesz wyczuwal nierownosci to napewno jest to co mowilem. Jest jescze jedna opcja ale mniej prawdopodobna- opona moze miec gdzies guza. Ja mam teraz Pirelki starsze uzywki(samochod stal na nowych zimowkach jak kupowalem, a to byl marzec i jak w maju bieznik zmniejszyl powaznie to kupilem na szybkiego) itez tak bucza bo maja wlasnie ten obiaw z bieznikiem i czekam tylko do zimy bo zimowki mam nowe i napewno nie szumia. A na następne lato porzadne oponki + moze aluski. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt wrz 02, 2005 06:50

Opony szumią bo albo tak jak koledzy piszą mają wyząbkowaną strukture bieżnika co owocuje zamykaniem się powietrza w pustych przestrzeniach albo rzeźba bieżnika sama w sobie tak zamyka powietrze.

Awatar użytkownika
RALFI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: RALFI » pt wrz 02, 2005 07:43

U MNIE TEZ TAK BUCZY NA TYM PROFILU 195/55 R14 PRZY MAŁYCH PREDKOŚCIACH 40-50 KM/h Z TYŁU JEST TO BARDZIEJ ODCZUWALNE, TROCHE MNIE TO ZŁOŚCI, ALUFELGE Z PRZODU WYPROSTOWAŁEM I NIEWIELKA POPRAWA, JESZCZE WYMIENIE ŁOŻYSKO Z PRZODU ALE OBAWAIM SIE ŻE TO NIC NIE DA, ZA WSZELKIE PODPOWIEDZI Z GÓRY DZIEKI

weletek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: weletek » pt wrz 02, 2005 08:09

a ja dziś jechałem do pracy rano, i powiem wam że jazda naprawde jest o wiele przyjemniejsza na takich oponkach, autko troche sie przymuliło ale jakoś jeszcze daje rade, trzyma sie o wiele lepiej i tak przy 140km/h nie słychac już buczenia :okej: a samochód pewniej siedzi na drodze, przedtem na tych kołach od roweru to strach było jechać więcej jak 120km/h a teraz hula az milo, dzis po poludniu wrzuce pare fotek autka jak sie prezentuje na nowych koleczkach :grin:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
michas28
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michas28 » pt wrz 02, 2005 09:17

ja tez wstawilem wieksze kola i tez usłyszalem buczenie ale zwracalem na to uwage przez pierwsze tysiac kilometrów teraz nie zwracam na to uwagi. po przejsciu z 185/60/14na 205/50 /15 odczulem troszeczke spadek mocy. a pozatym jest ok

Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem

Awatar użytkownika
maciek 1.8
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: maciek 1.8 » pt wrz 02, 2005 09:22

ja kupiłem nie dawno takie opony i mam to samo to chyba w ich naturze jest buczenie

kupię alternator do mk2 1.8 RP bez wspomagania

weletek
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: weletek » pt wrz 02, 2005 23:20

dzieki chlopaki za slowa otuchy :food: , powiem inaczej musze jezdzic czescie wiecej niz 100km/h to tego nie slychac :helm:
pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”