2.0 8v nie chce złapać temperaturki

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

2.0 8v nie chce złapać temperaturki

Post autor: slonik98 » pn lut 11, 2008 15:05

Witam mam pewien problem. Otóż tak kupiłem niedawno golfa i najwyższa temp. silnika to około 70 stopni. Teraz tak pytanie czy to termostat ? Sytuacje prezentuje się w ten sposób górny wąż który wchodzi do chłodnicy ( do górnego wejścia ) jest dosc mocno ciepły, natomiast wąż od odbiegu przez parownik jest wedłóg mnie mniej ciepły. Dolny wąż, tam gdzie jest termostat jest letni, czyli termostat trzyma ? jak myślicie co to może być?

Awatar użytkownika
danioo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: danioo » pn lut 11, 2008 16:21

Na 100 % termostat skoro oba węże mają podobną temperaturę. Jak będziesz kupował termostat to tylko WAHLER, bo reszta to szajs.

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]

[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]

Awatar użytkownika
PIOTR5
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PIOTR5 » pn lut 11, 2008 18:01

Ja tez tak mam zmieniłem termostat i dalej to samo tylko mi wentylator sie odpala przy 75c moze byc to wina czujnika

Było mk1Cl.Mk2CL.MK2GLMK2GTIF&IMK3GT JEST MK3GTI Edytion Zawsze było i Bedzie VW

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » pn lut 11, 2008 18:15

Ja wymieniłem trmostat jakieś 2 miesiące temu, też trzymał mi tylko 70 st.

Teraz jest git. Wymień na:
danioo pisze:WAHLER
i przy nakładaniu (od sinika) daj termostat, uszczelke i obudowe. Ja się męczyłem bo pomieszałem kolejność

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: slonik98 » pn lut 11, 2008 18:19

no właśnie bo sprawa wygląda tak wentylator załancza mi się przy 90stopniach C. górny wąż gorący a dolny coś nie ten teges napewno termostat ?

Awatar użytkownika
GarageBoy
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: GarageBoy » pn lut 11, 2008 21:47

slonik98 pisze:no właśnie bo sprawa wygląda tak wentylator załancza mi się przy 90stopniach C. górny wąż gorący a dolny coś nie ten teges napewno termostat
Jeżeli silnik nie może uzyskać optymalnej temp. (90 st.) to znaczy, że termostat za wcześnie się otwiera i silnik się nie nagrzewa dostatecznie.

Jeżeli np. lecisz trasą (min 20-30km) a temp. cały czas wynosi 70 to na bank termostat. A wentylator nie może się załączać przy 90. Chyba że czujnik Ci źle temp. pokazuje

Awatar użytkownika
PIOTR5
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: PIOTR5 » pn lut 11, 2008 21:50

GarageBoy pisze:
slonik98 pisze:no właśnie bo sprawa wygląda tak wentylator załancza mi się przy 90stopniach C. górny wąż gorący a dolny coś nie ten teges napewno termostat
Jeżeli silnik nie może uzyskać optymalnej temp. (90 st.) to znaczy, że termostat za wcześnie się otwiera i silnik się nie nagrzewa dostatecznie.

Jeżeli np. lecisz trasą (min 20-30km) a temp. cały czas wynosi 70 to na bank termostat. A wentylator nie może się załączać przy 90. Chyba że czujnik Ci źle temp. pokazuje
tez tak myslałem zmieniłem termostat i nic sie nie zmieniło odłaczyłem czujnik od wentylatora i temperatura zaczeła normalnie dochodzic do 90C wiec u mnie był czujnik a obiawy te same

Było mk1Cl.Mk2CL.MK2GLMK2GTIF&IMK3GT JEST MK3GTI Edytion Zawsze było i Bedzie VW

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: slonik98 » pn lut 11, 2008 21:51

no dzisiaj się załonczył przy około 95 stopniach, gdy jade autkiem wskazówka ledwo co się podnosi. Ale nie uzyskałem odpowiedzi czy to normalne że górny wąż który wchodzi di chłodnicy jest bardziej ciepły niż węzę idące do nagrzewnicy i parownika ? . Górny wąż ciepły a dolny zimny czyli termostat by trzymał
Ostatnio zmieniony pn lut 11, 2008 21:53 przez slonik98, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lut 11, 2008 22:13

slonik98, po prostu temostat działa ale już za słabo. Wymień byle na dobry. Być może nie ma lepszych od Wahlera, ale ja na trzy trafiłem jeden dobry, więc lepiej posprawdzać z termometrem w garnuszku z wodą czy otwiera się przy 87 stopniach a nie wcześniej. Twierdzę że jakość Wahlerów spada, podobnie jak wielu rzeczy które dotąd uchodziły za dobre. Wydaje mi się że jest to jedna z tych części co może warto kupić w ASO

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: slonik98 » śr lut 13, 2008 23:07

Jutro jade kupić termostat. Mam jednak jeszcze jedno pytanie czy dojście i położenie termostatu jest podobne do mk2 1.6 rf ? czy różni się wiele, jeśli tak to na co zwrócić uwage przy zmianie i jak się do tego zabrać. Pozdro

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 13, 2008 23:20

identycznie tylko pompę wspomagania musisz odkręcić (nie odczepiać z węży) bo zasłania termostat. Potrzebny ci tam będzie min. klucz 16, zorietntujesz się do której śróby przy robocie (oś na której pompę się naciąga). Upewnij się że masz taki bo staniesz w połowie z robotą.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
slonik98
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: slonik98 » czw lut 14, 2008 19:04

Kupilem termostat, ale nie bylo wahlerow i gosciu dal mi ponoc jakis dobry o nazwie gates. I wszystko wrocilo do normy. Łapie juz temperaturke jak należy, a dziwne bo stary termostat wydawał się byc jeszcze zywy. Pozdro. Problem rozwiązany :piwka:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lut 14, 2008 19:12

Gratulacje i zamykamy wobec tego.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”