RP odpala bez ssania, pomocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 06, 2008 20:14

Pin 2 sterownika podaje plus, drugi kabel czujnika to masa, niewiem gdzie ten drugi kabel jest do masy podpiety, czy w sterowniku czy gdzieś do nadwozia. Więc czy jest masa sprawdź mierząc opór między klema ujemna aku a pinem we wtyczce czujnika który podaje masę, ma być mniejszy jak 1 om.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw lut 07, 2008 05:34

papaj pisze:nie za bardzo rozumiem o czym mowisz, jesli odepne ta wtyczke i auto zapali na wolnych obrotach, ok500 bo tak teraz odpala, to znaczy ze czujnik jest ok? czy jak?
Tak. Wynika to z tego, że opór czujnika na zimno jest duży, z wypietą wtyczką jest max, więc nie powinno być różnicy. Natomiast jeśli wypniesz wtyczkę na gorący silniku to obroty powinny wzrosnąść chyba do ok 1200-1500.
papaj pisze:auto zapali na wolnych obrotach, ok500 bo tak teraz odpala,
Za małe są te obroty. U mnie odpala i obroty są ok 800-850.
Paweł Marek pisze:zrób jeszcze teścik i zapalaj na próbę z wyciagniętą wtyczką, napisz co będzie, może wskoczy od razu na obroty a może nic sie nie zmieni.
Ten pomysł już był :)
bodzio_j pisze:Spróbuj odpalić auto z wyjętą wtyczką od tego czujnika i zobaczysz jak sie zachowa

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » czw lut 07, 2008 20:43

witam, wszystko pomierzyłem tak jak pisaliście, napięcie na czujniku jest 4,55V, masa jest, a po odpięciu wtyczki na ciepłym nic sie nie zmienia i jakoś nie mam pomysłu co to może być, pojechałem do fachownika ale on tez nie wie

http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lut 07, 2008 20:52

masz jeszcze troszkę czujników do kontroli. TPS, czujnik temp. powietrza, opisy znajdziesz na forum jak posprawdzać.
bodzio_j pisze:Ten pomysł już był bodzio_j napisał/a:
Spróbuj odpalić auto z wyjętą wtyczką od tego czujnika i zobaczysz jak sie zachowa
sorki bodzio_j, nie dopatrzyłem

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
papaj
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: papaj » pt lut 08, 2008 07:33

Panowie, a czy może mieć coś z tym wspolnego to, ze auto nagle zaczeło normalnie na benzynie jeżdzic? bo wczesniej to dlawil sie, szarpal itp i strasznie zaczeły od wczoraj zawory klepac, (albo popychacze zaworów), nie wiem co sie dzieje, ale w ciagu kilku dni moj samochod diametralnie zmienił "styl zachowania"....:/

http://www.audi80.pl/coupe-moja-niunia-z-mini-pakietem-z-s-ki-vt32366.htm#343165

qbap
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: qbap » pt lut 08, 2008 11:41

czy rezystancja niebieskiego czujnika na poziomie 2.2kohm na zimno i ok 450 ohm na ciepło jest już moćno nieprawidłowa? Rozglądać się za nowym czujnikiem czy może jakoś da sie przeczyścic??
Pzdr

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”