Witam,
mam pytanie :
czy skrzynia biegów od MK3 GTi bedzie pasowała do MK3 1.8 ABS i czy wogóle jest sens
montowania takiej skrzyni tzn. ma ona inne przełożenia (lepsze?). Stoję przed
koniecznością wymiany skrzyni ponieważ padł mi synchronizator na drugim biegu...
(powodem jego "paścia" była bardzo krótka jedynka oraz wielka chęć szybkiego wrzucenia
dwójki )
Będę bardzo wdzięczny za pomoc !!!!
Pozdro
Skrzynia biegów w MK3 1.8 ABS od MK3 GTi ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ja do swego ABS wstatwilem skrzynke od AAM i nie odczułem wielkiej róznicy(w zasadzie zadnej).
Wstawilem przez niewiedze ze jest jakas róznica w skrzyni myslalem ze 1,8 to skrzynia taka sama typ: 020
teraz juz wiem ze silnik:
AAM (75KM) skrzynia ATH
ABS (90KM) skrzynia APW
2E (115KM) skrzynia AMC
sprawdz tylko czy tarcza sprzegłowa bedzie pasowala na walek czy jest ta sama ilosc zebów na wieloklinie ja sie rozczarowałem teoretycznie powinna byc taka sam a była inna i skrzynie trzeba było 2 razy wyciagac
a z tą dwójką to miałem to samo tylko ze umnie to juz jak go kuipłem to ciezko wchodzila ale ponoc była robiona i miało sie to dotrzec i dobrze chodzic. a z czasem to piątka od czasu do czasu ze zgrzytem zaczeła wchodzic wiec kupilem za 380zl skrzynke (bez pólosiek) 200zl wymiana. dobrze jest wymienic uszczelniacze te na pólośkach zeby za jakis czas znowu tego nie robic jak zaczną przepuszczac a kosztuja mało wiec lepiej wymienic i miec spokój na dłuzej

teraz juz wiem ze silnik:
AAM (75KM) skrzynia ATH
ABS (90KM) skrzynia APW
2E (115KM) skrzynia AMC
sprawdz tylko czy tarcza sprzegłowa bedzie pasowala na walek czy jest ta sama ilosc zebów na wieloklinie ja sie rozczarowałem teoretycznie powinna byc taka sam a była inna i skrzynie trzeba było 2 razy wyciagac
a z tą dwójką to miałem to samo tylko ze umnie to juz jak go kuipłem to ciezko wchodzila ale ponoc była robiona i miało sie to dotrzec i dobrze chodzic. a z czasem to piątka od czasu do czasu ze zgrzytem zaczeła wchodzic wiec kupilem za 380zl skrzynke (bez pólosiek) 200zl wymiana. dobrze jest wymienic uszczelniacze te na pólośkach zeby za jakis czas znowu tego nie robic jak zaczną przepuszczac a kosztuja mało wiec lepiej wymienic i miec spokój na dłuzej

Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem