Swap ADZ zamiast ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Swap ADZ zamiast ABS
Witam, mam pewien problem. Poniewaz chce wymienic silnik. Znalazlem silnik ADZ a u mnie jest ABS. Z tego co zdazylem sie zorientowac to sa blizniacze silniki. Tylko chcialbym sie upewnic czy nie bedzie problemow z wiazka elektryczna i skrzynia. Chcialbym tez wiedziec jakie sa roznice miedzy tymi dwoma silnikami.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lut 02, 2008 18:42 przez koti, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaz? Niee! On się nadaje do kuchenek i zapalniczek... <- nadeszly ciezkie czasy, jezdze zapalniczka... LPG powered :]
ADZ tez ma kata. Moj znajomy go niedawno wycial Po za tym ADZ chyba byl produkowany po 94 roku...k631 pisze:Witam silniki bardzo podobne do siebie ze skrzynią pasować będzie napewno ,osprzęt taki sam problem będzie z elektryką ABS ma katalizator a ADZ niema. Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gaz? Niee! On się nadaje do kuchenek i zapalniczek... <- nadeszly ciezkie czasy, jezdze zapalniczka... LPG powered :]
NO WLASNIE SA INNE DATY JEDEN JEST PO 94 A DRUGI PRZED 94.koti pisze:ADZ tez ma kata. Moj znajomy go niedawno wycial Po za tym ADZ chyba byl produkowany po 94 roku...k631 pisze:Witam silniki bardzo podobne do siebie ze skrzynią pasować będzie napewno ,osprzęt taki sam problem będzie z elektryką ABS ma katalizator a ADZ niema. Pozdrawiam
Pozdrawiam
passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r
- Dawca_Nerek
- Forum Master
No właśnie po przeglądnieciu ksiązki "Sam naprawiam Golf III" zauważyłem że nie ma nic o silniku ADZ, a wymieniany jest ABS. Chciałem również zadać pytanie czy to ten sam silnik lecz wcześniej gdzieś na forum znalazłem że ABS był produkowany do 94, a ADZ od 94. Ja mam właśnie ADZ, auto 95r. Wnioskuje że są to te same silniki.
Chyba się nie mylę ??
Chyba się nie mylę ??
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
ABS -silniczek krokowy na 4 piny
ADZ silniczek krokowy na 6 pinów
ABS sonda jednoprzewodowa
ADZ sonda czteroprzewodowa (podgrzewana)
ABS i ADZ maja inne rozmieszczenie pinów w ECU i same sterowniki też są inne
więc układ elektryczny też jest trochę inny
róznice są też w głowicy ( coś związane z zaworami)
jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę w tym temacie
jeśli chodzi o wymianę samego silnika (blok, skrzynia, monowtrysk ) to niema problemu z podmianą ale jeśli chodzi o osprzęt elektryczny (sonda , krokowiec, ECU) tu już będzie problem
jeśli chcesz wymienić silnik tylko z powodu usterek mechanicznych (panewki, tłoki ) to spokojnie przekładaj ale zostaw stary osprzęt
ADZ silniczek krokowy na 6 pinów
ABS sonda jednoprzewodowa
ADZ sonda czteroprzewodowa (podgrzewana)
ABS i ADZ maja inne rozmieszczenie pinów w ECU i same sterowniki też są inne
więc układ elektryczny też jest trochę inny
róznice są też w głowicy ( coś związane z zaworami)
jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę w tym temacie
jeśli chodzi o wymianę samego silnika (blok, skrzynia, monowtrysk ) to niema problemu z podmianą ale jeśli chodzi o osprzęt elektryczny (sonda , krokowiec, ECU) tu już będzie problem
jeśli chcesz wymienić silnik tylko z powodu usterek mechanicznych (panewki, tłoki ) to spokojnie przekładaj ale zostaw stary osprzęt
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
- JayT
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: ABS ADZ
ADZ to wprowadzona w połowie lat 90-tych odmłodzona wersja ABS, różnią się właściwie tylko "drobiazgami" konstrukcyjnymi - szczegóły tutaj:koti pisze:Chcialbym tez wiedziec jakie sa roznice miedzy tymi dwoma silnikami.
- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=119084
- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=50096