Niedogrzany silnik...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Niedogrzany silnik...
no juz recemi opadly ..
temp max 70* jak osiagal 90 to albo w lata w korkach albo jak gazowalem na postoju , po ruszenieu temp spadala od razu do 70 , i co to moze byc ? termostat ? ! NIE
wymienilem wlasnie termostat i nadal to samo .. max 70 w drodze ..
sprawdzalem w garazu nie wiem jak to powinno byc dokladnie .. ale wg mnie przy 90 powinien byc obieg "zamkniety" wody .. a u mnie od poczatku jest tak .. czego to moze byc wina oprocz termostatu
czujnik temp ? w jaki sposob ? cos innego ?
dodam ze sprawdzalem oba (nowy i stary termostat ) w garku z gotujaca sie woda ... meinj wiecej w tym sammy czasie sie otwieraly roznica kilkunastu s. a potem sie zamykaly tak jak powinno .. czyli teoretycznie termostaty dobre ...
temp max 70* jak osiagal 90 to albo w lata w korkach albo jak gazowalem na postoju , po ruszenieu temp spadala od razu do 70 , i co to moze byc ? termostat ? ! NIE
sprawdzalem w garazu nie wiem jak to powinno byc dokladnie .. ale wg mnie przy 90 powinien byc obieg "zamkniety" wody .. a u mnie od poczatku jest tak .. czego to moze byc wina oprocz termostatu
dodam ze sprawdzalem oba (nowy i stary termostat ) w garku z gotujaca sie woda ... meinj wiecej w tym sammy czasie sie otwieraly roznica kilkunastu s. a potem sie zamykaly tak jak powinno .. czyli teoretycznie termostaty dobre ...
- upel
- Mały gagatek
- Kontakt:
U mnie jest to samo i wydaje mi się, że to wina wskazówki na zegarach bo na VAGu pokazuje normalną temperature, 87-90 stopni a na wskazówce mam góra 75 :(, czujnik temperatury wymieniłem i nic.... nawet kawałeczek się wskazówka nie poodniosła..... podobno wskaźniki w aucie oszukują.... a kiedy włącza Ci się wentylator, jak gdzie masz mniej wiecej wskazówke w aucie na ilu stopniach?
Nie wiem czy coś z tym zrobię, chociaż nie powiem, że nie chciałbym.... a weże przy tych 70 stopniach masz takie dość ciepłe?
Nie wiem czy coś z tym zrobię, chociaż nie powiem, że nie chciałbym.... a weże przy tych 70 stopniach masz takie dość ciepłe?
...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...
no went wlancza mi sie jak mam wskazowke na okolo 92* czyli normalnie (chyba)
a wylancza sie przy 88-89
no ale jakby to bylo przeklamanie to nigdy by nie mial tych 90 ale on ma w korkach w lato , to jakby to bylo przeklamanie to mialby 110+
no ale jakby to bylo przeklamanie to nigdy by nie mial tych 90 ale on ma w korkach w lato , to jakby to bylo przeklamanie to mialby 110+
Ostatnio zmieniony czw sty 31, 2008 20:30 przez kruq, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Niedogrzany silnik...
Miałem identycznie, jak tylko ruszyłem, minuta lub dwie i z 90 st robiło się 70.kruq pisze:no juz recemi opadly ..
Wymieniłem termostat na WAHLERa i jak ręką odjął, tzn podczas jazdy jest na oko 85 wg wskazówki.
Volkswagen - da weiss man, was man hat.
- Kontakt:
czyli chyba jedziemy na tym samym wózku.... bo ja mam też 70, w korkach 85-90, a gdy wyjdzie kawałek poza pion (90 stopni) to wentylator się załącza, i też tak gdzieś do 88-89 schładza, i już potem tak nie opada całkiem do 70, nawet jak szybciej jadę, ale np. ruszając teraz i jechałbym w trasie cały czas 500km to może być góra 75 stopni....kruq pisze:no went wlancza mi sie jak mam wskazowke na okolo 92* czyli normalnie (chyba)
Termostat nie wymieniałem, ale sprawdzałem go tak na sucho czy jest zamknięty, węże nie grzeją się jednakowo, najpierw górny potem dolny (jak ten górny już jest dobrze ciepły), w samochodzie ciepło leci już po przejechaniu 2km lub nawet może mniej ale wskazówka wtedy jeszcze na wskaźniku nawet do 70 nie dolatuje..... nie wiem czy mamy kombinowć jeszcze z tym termostatem czy to warto czy kolejne pieniądze na próżno wyrzucone... ??
Nie wiem już co robić....
...::: Znalazłeś rozwiązanie problemu? Napisz, a na pewno komuś pomożesz :):::...
- upel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mi też w zimę właśnie teraz wykopcił 12 litrów na 100 km, fakt, że krótkie odcinki i cały czas miasto, ale i tak chyba sporo....kruq pisze:co najgorsze ze na niedogrzanym silniczku chodzi automatycznie ssanie i pali przez to mi jak smok ...
Nie wiem może ryzykować jeszcze ten termostat?
a sparwdzałes do jakiej tem podgrzałes wode? jeden z tych termostatów byl całkiem nowy? jakiej firmy? materiałz jakiego jest zrobiobny ma kluczowe zaczenie. wahler kosztuje chyba z 30zł a wymiana jest prosta bardzo.
nowe świerze fotki wnętrza - radio,vento tunel,zegary, nakładki alu od audi tt, polerka wydechu
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1986712#1986712
czy prosta to nei wiem , troche meczylem sie ze zdjeciem oslony pompy wspomagania , nie chaiel msie bawic w zdejmowanie paskow ...
tak jesden jest kompletnie nowy.... jakis niemiecki firmy nie pamietam
hmmm a woda to bylo tuz przed gotowaniem sie ....
tak jesden jest kompletnie nowy.... jakis niemiecki firmy nie pamietam
hmmm a woda to bylo tuz przed gotowaniem sie ....
Ostatnio zmieniony pt lut 01, 2008 01:11 przez kruq, łącznie zmieniany 1 raz.