Wstrzymanie przy odpalaniu...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wstrzymanie przy odpalaniu...
....jest to taki efekt,jak jest stary słaby akumulator...Przy próbie odpalenia jakby się blokuje i wstrzymuje-po przekręceniu kluczyka w stacyjce..Dopiero przy 2-ej,3-ej próbie..odpala 'gładko' ..Akumulator nówka..
Pozdro
Pozdro
Rozrusznik dobrze byłoby sprawdzić, mogą szczotki się kończyć lub zawieszać, tulejki wirnika jeśli są zużyte, to wirnik będzie ocierał o stojan i taki efekt będzie. Poza tym koniecznie sprawdź kable do rozrusznika czy nie zaśniedziały pod śrubami. Jeśli umiesz sprawdzić rozrusznik na krótko to sprawdź, wtedy wyeliminujesz podejrzenie wadliwego automatu.
re
u mnie to samo...szykuje sie na remont rozrusznika bo mam jeden zapasowy to jego zrobie i zobacze co bedzie dalej...
Witam nie wiem co to ma do rzeczy, ale ja bym jeszcze sprawdził stacyjke.jhosef pisze:Taki efekt może dawać zły kąt wyprzedzenia zapłonu, z tego co pamiętam za wczesny zapłon. Rozrusznik w czasie odpalanie zatrzymuje się na chwilę po czym znowu rusza.Majew pisze:Przy próbie odpalenia jakby się blokuje i wstrzymuje-po przekręceniu kluczyka w stacyjce
piotr_5, Nie twierdzę że masz zapłon źle ustawiony. Mówię że pewne ustawienie zapłonu powoduje chwilowe przyblokowywanie się rozrusznika w czasie odpalania. Przećwiczyłem to w poprzednim samochodzie. Miałem problem z zapłonem i często go musiałem regulować. I przy pewnym ustawieniu blokował rozrusznik. Mój ojciec mechanik mówił że to przy zbyt wczsnym zapłonie się dzieje. O ile dobrze pamiętam jego słowa.
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
chlopaki a zrobcie sobie cos takiego
przed odpaleniem auta psiknijcie wd 40 na kabel przy automacie rozrusznika (dokrecone do szpilki na automacie a idace z akumulatora)
u mnie tak bylo jak piszecie oczyscilem kable i lata jak ta lala
druga sprawa moze byc ze bolec z automatu ktory jest poloaczony z czyms w rozruszniku (sorry ale nie wiem jak sie to nazywa) jest odlamany przynajmniej u mnie tak bylo i dzialo sie podobnie (brak pradu poprostu) jak piszecie
przed odpaleniem auta psiknijcie wd 40 na kabel przy automacie rozrusznika (dokrecone do szpilki na automacie a idace z akumulatora)
u mnie tak bylo jak piszecie oczyscilem kable i lata jak ta lala
druga sprawa moze byc ze bolec z automatu ktory jest poloaczony z czyms w rozruszniku (sorry ale nie wiem jak sie to nazywa) jest odlamany przynajmniej u mnie tak bylo i dzialo sie podobnie (brak pradu poprostu) jak piszecie
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
To dowcip, czy co?jhosef pisze:Taki efekt może dawać zły kąt wyprzedzenia zapłonu, z tego co pamiętam za wczesny zapłon. Rozrusznik w czasie odpalanie zatrzymuje się na chwilę po czym znowu rusza.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
Nie, mówię zupełnie poważnie. Przy zbyt wczesnym zapłonie iskra powoduje zapłon miezanki przy złej pozycji tłoka utrudniając rozruch, zwiększając obciązeie na rozruszniku. Ale to dotyczy raczej klasycznych układów zapłonowych.zodiak pisze: To dowcip, czy co?
Ostatnio zmieniony śr sty 30, 2008 09:54 przez jhosef, łącznie zmieniany 2 razy.
Sorki, ale ten tekst o zapłonie to mnie ubawił.jhosef pisze:Nie, mówię zupełnie poważnie.
Wytłumacz jaki wpływ na "zacinanie" się rozrusznika (jeszcze przed odpaleniem silnika) ma ustawienie zapłonu?
Idę o zakład, że po wyjęciu przewodu WN z aparatu zapłonowego rozrusznik dalej się bezie tak samo "zacinał" , tylko w ostatecznym efekcie auto oczywiście nie zapali.
Kolega ma problem z rozrusznikiem, czyli albo jest wekspolatowany (np.tulejki) lub jest duży spadek napięcia na kablach zasilających rozrusznika. Ale to już koledzy powyżej sugerowali.
P.S
W czasie , gdy pisałem posta to Ty uzupełniałaeś swoją wypowiedź więc też coś dodam.
Opis zachowania się rozrusznika nie wskazuje na "odbijanie" a Tobie zapewno o to chodziło, ale to są dwie różne rzeczy.
Ostatnio zmieniony śr sty 30, 2008 10:00 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem: