Tylna belka bembny a tarcze

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
Kontakt:

Tylna belka bembny a tarcze

Post autor: kupszczelisty » pt sty 25, 2008 10:46

Witam osobiście w swojej wersji golfa posiadam bembny wersja z abs, i tak przeglądałem ogłoszenia i patrze belka z gti ze stabilizatorem, na jakiej zasadzie działa ten stabilizator, był on też w wersji GT? Nie chce przerabiać na 5x100 tylko dalej mieć na 4x100 rozumiem że moja belka nie ma stabilizatora. W golfie mk2 GT albo GTI z tyłu były tarcze i czy dało by rade je przełożyć do mojego golfa żeby pasowało wszystko linki od ręcznego no i co zrobić z abs-em?

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » pt sty 25, 2008 11:55

Kup belkę (pomimo tego ze nie musisz tego robic bo starczy zmienic piasty, zaciski, jarzma i stabilizator) zamontuj ja do siebie i zaloz nowe tarcze 4x100. Tarcza jest umieszczana na czopie i zawiera otwory (nie ma piasty jak z przodu). Ilośc otworów jest zalezna od zamontowanej tarczy i od niczego innego.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kupszczelisty » pt sty 25, 2008 18:55

bugalon, aha czyli jak kupie całą belke z tarczami 5x100 to racze wymienie i mam 4x100? tarcze są tej samej srednicy?

tomcio, a co ten stabilizator niby robi, trzeba to gdzieś przykręcić czy jak? nie macie jakiegoś foto bo nie wiem o co chodzi

Awatar użytkownika
MarcoVW
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MarcoVW » pt sty 25, 2008 22:13

Jak kupisz belke z tarczami 5x100 ,tzn ze ma czopy 5x100 co z kolei ze otwory w nich to pod grubsze sruby M14x1.5 GTi .

Tarcze 4x100 sa pod ciensze sruby M12x1.5 czyli musisz do nich kupic odpwiednie czopy.

Sruba przechodzi przez tarcze i sie wkreca w otwór gwintowany w czopie. Czop jest przymocowany do belki.

Obrazek

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: kupszczelisty » pt sty 25, 2008 22:53

ale namieszałem, czyli musze kupić z wersji GT po prostu na 4x100 wersje z abs same czopy z zaciskami i tarczami, bo po co mi ta belka a w GT był stabilizator?

Awatar użytkownika
Królik88
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Królik88 » sob sty 26, 2008 00:21

kupszczelisty pisze:czyli musze kupić z wersji GT po prostu na 4x100 wersje z abs same czopy z zaciskami i tarczami
Potrzebne są czopy, osłony tarczy, jarzmo zacisku, linki ręcznego, tarcze no i zaciski. Część forum mówi też, że trzeba korektor hamowania zmieniać, część, że nie. Ja osobiście zostawiam ten co mam, bo w przyszłości planuje też przód zmieniać. Warto też dopisać oczywiste: łożyska i klocki.

Ja też kompletuje swapa bębny=>tarcze. Czopy, osłony i jarzma mam, zaciski w drodze, tarcze dogaduje, jeszcze tylko pierdoły i będzie zakładanie. :)

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]
MarcoVW pisze:Jak kupisz belke z tarczami 5x100 ,tzn ze ma czopy 5x100 co z kolei ze otwory w nich to pod grubsze sruby M14x1.5 GTi .
Skąd masz te informacje? Pierwszy raz o tym słyszę...
MarcoVW pisze:Tarcze 4x100 sa pod ciensze sruby M12x1.5 czyli musisz do nich kupic odpwiednie czopy.
Wiele osób robiło swapa 4x100=>5x100 i wystarczyło zmieniać tylko tarcze.
MarcoVW pisze:Sruba przechodzi przez tarcze i sie wkreca w otwór gwintowany w czopie. Czop jest przymocowany do belki.
Żadna śruba nie przechodzi przez tarcze aż do belki. Jak miałoby to niby się kręcić?
Czopy się przykręca do belki, do nich jarzma, do jarzm zaciski. Na czop zakłada się tarcze z łożyskami, po czym dokręca nakrętką na czopie. Tarcza musi się przecież kręcić razem z kołem.

[ Dodano: Pią 25 Sty, 2008 ]
P.S.
kupszczelisty, przeczytaj artykuł z forum sirocco:
http://www.scirocco.pl/content/view/36/48/

Co prawda to nie golf, ale tak samo jest w mk2 i mk3.
Ostatnio zmieniony sob sty 26, 2008 00:25 przez Królik88, łącznie zmieniany 1 raz.

Były: MK3 1.8 AAM, MK3 2.0 16V ABF, Omega B FL 2.2
Jest: Octavia 1 1.8T

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”