Kontrolka Abs

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Melkor
Nowicjusz
Nowicjusz

Kontrolka Abs

Post autor: Melkor » pn sty 21, 2008 21:14

Witam, ostatnio wymieniałem klocki hamulcowe i wszystko popodłączałem tak jak było czyli kabelki i czujniki, problem w tym że ciągle świeci mi kontrolka ABS? Na komputerze nie wykazało żadnych błedów. Co to moze być?

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Re: Kontrolka Abs

Post autor: mojama » wt sty 22, 2008 20:23

Bezpiecznik?

Awatar użytkownika
duszekm
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: duszekm » śr sty 23, 2008 00:35

Przyczyny mogą być rózne:
A. przerwane połączenie elektryczne przewodów z czujnikiem przy któryms z kół. (czasami powolne utlenianie połączeń mimo hermetycznych wtyczek, najczęściej po deszczu, żle poprowadzony przewód po jakiejś wymianie koła, zwrotnicy lub naciągnięty itp.) (80%)
B. awaria w bloku hydrozaworów (zły kontakt elektryczny wtyczek, rozszczelnienie w zaworach upustowych ciśnienia, w zależności od kanału) (18%)
C. uszkodzenie sterownika ABS (2%)

sprawdź rozmiar ogumienia. Jeżeli producent przewiduje jednakowe koła z przodu i z tyłu, to nie może być tak, że z tyłu będą zastosowane większe, bo wtedy koła przednie kręcą się szybciej, tylne wolniej, po przekroczeniu określonej prędkości spowoduje to wyświetlenie błędu. Przykładowo: ABS dopuszcza różnicę w prędkości kół przód/tył 4 km/h Opony z tyłu są większe od przednich, nie wdając się w obliczenia różnica w obwodzie tocznym opony wynosi 4%
Czyli przy prędkości koła tylnego 50km/h przednia będzie wykazywać w komputerze ABS 52 km/h Różnica- 2km/h jest jeszcze poniżej błędu.
Jeżeli koło tylne będzie się toczyć z prędkością 100 km/h, to przód będzie miał 104 km/h , i jest to już granica, powyżej której kontrolka się zapali. Oczywiście jest to przykład, wszystko zależy od różnicy rozmiarów ogumienia i błędu dopuszczonego przez komp ABS

Pomogłem, podziękuj niech praca nie idzie na marne :))

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”