Zgasł i nie da się odpalić

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Nyguss
Mały gagatek
Mały gagatek

Zgasł i nie da się odpalić

Post autor: Nyguss » pn sty 07, 2008 22:17

A więc tak, przyjechałem ze szkoły postawiłem na podwórku, mróz spory i wieczorem wsiadłem odpaliłem wyjeżdzam z podwórka i zgasł. Od tamtej pory nie da się go uruchomić! I powiem co było robione! golf 1.3i NZ 89rok. Bezpiecznik dobry, pompy paliwowe obie dobre(sprawdzane). Nie dostaje prądu chyba na pompe którąśi nie dostaje paliwa, ale na diagnostyce był i ok;/ nie mam pojęcia o co chodzi a muszę czymś do szkoły jeździć, jeszcze nie mam żadnej książki o tym golfie. Z góry dzięki za pomoc!

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » pn sty 07, 2008 22:50

Obrazek

[ Dodano: 07 Sty 2008 21:54 ]
Obrazek

[ Dodano: 07 Sty 2008 21:56 ]
sprawdz jeszcze przekaznik w gniezdzie nr 3 on wlacza kompa, jezeli sie nie zalaczy to pompa nie ruszy.
Sciagnij przewod paliwowy z listwy wtryskowej i wlacz zaplon-powinno poleciec paliwo-bedziemy wiedziec czy pompy chodza

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » wt sty 08, 2008 00:35

Doolej trochę denaturatu może w paliwie było dużo wody

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

baggio
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: baggio » wt sty 08, 2008 01:10

a powiedz czy rozrusznik kręci? mi te z nagle zgasł golfik III i nie chciał odpalić.W tym temacie masz rozwiązanie mojego problemu może Ci się przyda http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#1613458

Moje autko:)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1022151&sid=3a762b320d640d7f941313ea8916555c#1022151

Nyguss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nyguss » wt sty 08, 2008 17:13

Powiem tak: Przekaźnik jakiś był sprawdzany, ale tu piszesz o jakimś uruchamiającym komputer to muszę zapytać!! Z denaturatem nie bardzo bo pompa nie działa, nie przekazuje dalej paliwa, a co do rozrusznika to kręci elegancko(auto miał przede mną dwóch właścicielów: obydowje niemcy, z czego jeden urodzony w 1918:D a drugi w 1943, wszystko idealne tyle, że nie ruszane od nowości;/) a i był w jakiś sposób odpalony, żeby właśnie sprawdzić czy to nie wina rozrusznika... nie wiem czy po prostu jakąś inną pompką odrobina poliwa nie dolana była i chodzi jak igła! sprawdze jeszcze co z tym przekaźnikiem i się odezwe, ale problem jeszcze nie rozwiązany;/ Dzięki za pomoc i rady! Pozdrawiam!

aha. właśnie się dowiedziałem, że komputer dobry, bo ojciec kupił jeszcze jeden i nic, ten przekaźnik też ok;/ ehh....
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 17:19 przez Nyguss, łącznie zmieniany 1 raz.

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt sty 08, 2008 20:23

wypnij kotke od kompa, wyciagnij z niej uszczelke i wyciagnij jej srodek, w srodku sa opisane piny.
sprawdz czy na pin 7 i 25 dochodzi masa a na 13 12V po wlaczeniu zaplonu. W ten sposob bedziemy wiedziec czy komp ma zasilanie.
Masz tu jeszcze fote z opisami pinow na kompie ale lepiej skorzystac z tych co sa na kostce od kompa w srodku
Obrazek

[ Dodano: 08 Sty 2008 19:25 ]
mozesz tez odpiac pompy i podac na nie bezposrednio napicie-bedzie wiadomo czy sa sprawne

Nyguss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nyguss » wt sty 08, 2008 21:33

No pompy są na pewno sprawne bo były sprawdzane, komputer wymieniany jak pisałem, ale z tym napięciem nie wiem czy było sprawdzane! Ale dzisiaj już nie dam rady tego sprawdzić, jutro sprawdze i dam znać! dzięki!!!!

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » wt sty 08, 2008 22:38

jezeli kompsprawny i pompy tez to najprawdopodobniej komp nie ma zasilania
Sprawdz mase i +12V tak jak ci napisalem wczesniej

Nyguss
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nyguss » pt sty 11, 2008 21:33

Autko działa, ale pisze odp, żeby inni mogli skorzystać;] Sprawdzane było wszystko po kolei, niepotrzebnie wykosztowałem się na komputer ze szrotu i filtr paliwa na samym początku, do komputera dochodził prąd i komputer działał, wszystko teoretycznie było sprawne, a jednak nie paliło. Okazało się, że jeden z kabli, który był odpowiedzialny za otwieranie wtrysków był przerwany w środku!! Czujnik halla czy jakoś tak się nazywa był możliwością winy awari, ale jednak też wszystko z nim było ok. Dzięki za pomoc pozdrawiam!!

aha!! Jeszcze pytanko tylko mam! Bo mam lekko zapłon przestawiony i nie pali na dotyk i wracając z nim od mechanika zaświeciła mi się kontrolka od oleju i zaczął piszczeć, ale zatrzymałem się poczekał pare minut wsiadłem i wszystko ok. Dlaczego tak się stało? Bo nie chce się zatrzymywać w drodze do szkoły, bo mogę się spóźnić;/ Olej jak sprawdzałem to jakiś rzadki jest i jasny. i coś mi się kojaży, że dłuuugo nie był wymieniany. jeszcze raz dzięki! pozdrawiam!

Awatar użytkownika
ppoll27
Forum Master
Forum Master

Post autor: ppoll27 » pt sty 11, 2008 23:53

fajnie że autko już służy, ale z tą kontrolką to nie ryzykuj - wymień olej i filtr i powinno być OK ! :bigok:

TDPower

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”