Klucze do odkręcania głowicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Klucze do odkręcania głowicy
Potrzebuje porady jaki jest klucz do odkręcania głowicy? Przeszukałem forum i jest kilka wersji jedni piszą że torks a inni ze to jest klucz spline . Jeśli ktoś wie to prosiłbym również o rozmiar klucza. Głowica jest do silnika 1.6 ABU
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 22:27 przez borys1966, łącznie zmieniany 2 razy.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
polecam - super wytrzymałe końcówki, sam takich używamgreg pisze:YATO w komplecie są
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 22:37 przez prezesik25, łącznie zmieniany 1 raz.
- ADi997
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Spline - 12sto kątborys1966 pisze:podobno miedzy kluczem torks a spline jest mała różnica ( ilość tych wyfrezowanych wypustków ) a chciałbym kupić jeszcze przed rozkręceniem głowicymiesiąc temu odkręcałem głowicę w ABU i wg mnie używałem klucza TORX, ale może się mylę
Torx - 6cio kąt
tak wygląda spline:
Można dopasować klucz oczkowy bez problemu, jednak przy głowicy musi byc nasadka.
Aktualne DupoVWozy:
Passat B5 3BG AWX
Golf MK2 APU+DEA
Jetta MK2 Coupe JP----->??
Projekt Golf MK2 na facebook.com/MyGolfMK2
Passat B5 3BG AWX
Golf MK2 APU+DEA
Jetta MK2 Coupe JP----->??
Projekt Golf MK2 na facebook.com/MyGolfMK2
No robi się zamieszanie z tymi śrubami, nie mam pod ręką cyfrówki i nie mogę zrobić fotki starych śrub, które wykręciłem z głowicy ABU (oryginalne fabryczne). Założyłem nowe takie same, ich opakowanie zeskanowałem na załączonym obrazku. Łeb śruby jest walcem z 12-kątnym otworem wewnątrz i tylko kluczem TORX można to odkręcić. Występuja też TORXy 6-kątne, i nie jest to kryterium decydujące o tym, czy to jest TORX czy SPLINE. Śruba TORX zawsze ma w łbie wielokątny otwór podobnie jak imbusowa i to jest jej zasadnicza cecha.
- Paweł Marek
- V.I.P.