Problem ze ssaniem i ze spalaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Saimon161087
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem ze ssaniem i ze spalaniem

Post autor: Saimon161087 » czw gru 27, 2007 13:19

Witam
Nie dawno zakupiłem golfa mk2 z 89 r silnik 1.6 z gażnikiem pierburg 2E , mam następujący problem kiedy rano przychodze do auta i go zapalam to załapuje od razu ale po 2 sek zmienia obroty na bardzo małe około 200-300 obr i po chwili gaśnie (mam wrażenie że ssanie wogóle sie nie włącza ) kiedy silnik sie zagrzeje chodzi normalnie (zauważyłem ze po odpaleniu przepustnica która jest z góry jest zamknięta kiedy ja palcem otworze to wtedy ssanie sie załącza) .Jakby tego było mało golfik bardzo dużo pali jest to benzyna więc nie stać mnie tak często i dużo tankować.Prosze pomóżcie mi ,co mam z tym zrobić ??? byłbym zapomniał , gaźnik rusza sie na boki nie wiem czy tak ma byc ale ma luzy na podstawie tak mi sie wydaje czy te problemy mogą być od tego ??
Ostatnio zmieniony czw gru 27, 2007 13:26 przez Saimon161087, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » czw gru 27, 2007 14:26

Witam :D
Masz dwa problemy:
1) zepsuty siłownik ssania a wiec i potęzne spalanie. Mozna go obejsc kilkoma sposobami
2) podstawa pod gaznikiem moze byc uszkodzona, jesli masz jednak rowne obroty na rozgrzanym to nic nie rób. Jesli obroty są nierówne to kup nowa ok. 35zł.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » czw gru 27, 2007 14:27

Saimon161087 pisze:zauważyłem ze po odpaleniu przepustnica która jest z góry jest zamknięta kiedy ja palcem otworze to wtedy ssanie sie załącza
Jezeli posiadasz gaznik 2e2 sterowany podcisnieniem to
zaraz po odpaleniu klapka przepustnicy ma byc uchylona na ok 3-4 mm i jest utrzymywana przez silownik pull-down. Jest to silownik podcisnieniowy.

OZnaczenie na korpusie silnika 2E to tylko ozanczenie rodziny gaznikow. Zrob fotke i ja tu zarzuc to ustalimy czy posiadasz fajny gaznik 2E2 czy niefajny 2EE :chytry:

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » czw gru 27, 2007 18:39

jak kupiles niedawno goferka to moze byc taki problem jaki byl u mnie :
1. Zapchany dolot do kopulki od sprezyny bimetalowej przez co sie nie nagrzewala sprezyna i >>wax element>>podwyzsza obroty na zimnym silniku<<
2. Odpieta sprzynka na wax elemencie >> glupie obejscie prostego problemu :D

[ Dodano: 27 Gru 2007 17:40 ]
Jesli masz pierburga 2e2 :D

Awatar użytkownika
Saimon161087
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Saimon161087 » pt gru 28, 2007 12:19

Troszke poczytałem i wiem ze jest to gaźnik pierburg 2e2 , mam pytanie jak obejść ten siłownik ssania ?? pozdro :cry: :cry:

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » pt gru 28, 2007 15:31

Saimon161087 pisze:(zauważyłem ze po odpaleniu przepustnica która jest z góry jest zamknięta kiedy ja palcem otworze to wtedy ssanie sie załącza)

za to ospowiada ten silownik, jest on na samym przodzie, taki czarny okragly. Na sam poczatek to wymien lub sprawdz wszystkie rurki podcisnieniowe. One moga byc dziurawe i dlatego silownik nie trzyma tej klapki we wlasciwym polozeniu.

Sprezyna bimetalowa bedzie stopniowo podnosic te klapke az ustawi ja pionowo, ale tuz po rozruchu silnika ma byc leciutko otwarta i trzymana przez ten silownik

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » pt gru 28, 2007 19:17

no jak masz zepsuty ten silownik to mozesz go rozebrac i naprawic kawalkiem detki no lub na upartego zawsze mozna zablokowac jakims drutem czy czyms ta blaszke zeby sie nie zamykala do konca tylko zostawala uchylona gdzies na te 4 mm :D
ale jak chcesz miec sprawne auto to lepiej sie zajimj tym silownikiem bo bez dobrze dzialajacego ssania nie ebdziesz szczesliwy ... Tez to wszystko juz przerabialem :/

[ Dodano: 28 Gru 2007 18:20 ]
pamietaj ze na rozgrzanym silniku blaszka ma byc pionowo bo inaczej bedzxiesz jechal jak w polonezie :)

Awatar użytkownika
Saimon161087
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Saimon161087 » pn sty 07, 2008 17:31

witam wymieniłem siłownik , ale mam inny problem mianowicie z wax elementem , po wymianie siłownika wymieniłem także wax element bo pekła mi jedna z rurek , po odpaleniu auta byłem w szoku bo z tłumika leciał gesty biały dym tak jakby sie palił , myśle ze spala płyn z chłodnicy , dodam ze w waxie ten malutki cyplik jest wcisnięty do konca , nie wiem co mam robic tego elemetnu nie moge dostac w żadnym sklepie :( prosze pomóżcie !!!

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pn sty 07, 2008 17:42

Saimon161087 pisze:po odpaleniu auta byłem w szoku bo z tłumika leciał gesty biały dym tak jakby sie palił
Spokojnie, a wyregulowałes siłwonik ssania ? Szczelina na odpalonym silniku to 4,5mm +-. Biały dym to nie odrazu płyn chłodzący. Pozatym zima gesty biały dym po odpaleniu to raczej normalka na niedogrzanym silniku. Sprawdz te szczeline i wyeguluj ja tak aby obrotki po odpaleniu byly jak najmniejsze ale stabilne.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
Saimon161087
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Saimon161087 » pn sty 07, 2008 17:46

Maćkooo ale ten dym jest bardzo specyficzny i bardzo gęsty , nawet w najgorszy mróz tak nie kopcił jak teraz , wyreguluje ten siłownik i zobacze co bedzie sie dziac , mozna jakos naprawic albo sprawdzic ten wax element pozdro

[ Dodano: 07 Sty 2008 16:54 ]
a jeśli okaże sie ze spala płyn z chłodnicy co wtedy , można obejść jakos ten wax albo naprawic jeśli to jego wina ?

Awatar użytkownika
Mis
Forum Master
Forum Master

Post autor: Mis » pn sty 07, 2008 19:27

Saimon161087 pisze:a jeśli okaże sie ze spala płyn z chłodnicy co wtedy , można obejść jakos ten wax albo naprawic jeśli to jego wina

nawet jesli spalalby Ci plyn to nei przez wax element, poniewaz goracy plyn jest potrebny temu elementowi tylko do gozgrzania.

Tutaj masz serwisowke, punkt 5 - kiedy przy rozruchu zima mocno dymi :dol:
http://scirocco.hbd.pl/Pierburg2e2.pdf

A poza tym to wyreguluj wszystko, tak jak pisal Maćkooo

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » wt sty 08, 2008 18:12

jak naprawiles ssanie to normalka ze w zimie masz bardzo gesty bily dym u mnie tez tak na zimnym jest a jak jeszcze sie przelaczy na gaz to ho ho ho
Co do wax elementu aby sprawdzic czy dziala to wykrec go z tej obudowy i podgrzej ogniem np z zapalniczki :) jak cypelek sie wysunie to znaczy ze dziala :)

VW power :)

Awatar użytkownika
Saimon161087
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Saimon161087 » śr sty 09, 2008 02:21

sprawdziłem wax i jest dobry , troche pogrzebałem i biały dym zniknął , ale wracając do ssania wymieniłem siłownik i na zimnym silniku ssania sie włącza , przepustnica z góry otwiera sie prawidłowo , ale dalej jest problem ze spalaniem :(:(:( a do tego silnik zmienia obroty przy rozruchu na rozgrzanym silniku ma 1300 obr a po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów obroty spadają do 200 , 300 obr tak z nikąd, próbowałem ustawić obroty śrubką z góry ale nic to nie daje , jeśli zgasze silnik i zaraz odpale to pali normalnie , ale jeśli troche postoi trzeba go długo kręcic i trzymac noge na gazie :/ , mam już dość ale walcze dalej , prosze o pomoc pozdro dla wszystkich

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » śr sty 09, 2008 12:02

jesli ma za niskie obroty na zimnym silniku to wyreguluj wax element robie sie to mala imbusowa srobka:)

VW power :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”