Problem z sygnałem przekaźnika pompy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
silent_rob
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Problem z sygnałem przekaźnika pompy

Post autor: silent_rob » ndz sty 06, 2008 23:11

:bigok: Rozpoczelem walke ze sterowaniem przekaznikiem pompy paliwa.

Narazie nic nie udalo mi sie wywalczyc zachowuje sie wszystko tak jak przedtem :grrr:

Zamieszczam schemacik
Obrazek

Przekaznik ktory nie zaskakuje to na schemacie K20 przeowdy idace do jego cewki od stacyjki jets rzeczywiscie 12V jak byc powinno a od strony kompa przez 2 sekundy wychodzi ok 0,2V pozniej wskakuje 1,5V i na tym koniec przekaznik ani drgnie. CO ciekawe na wyjsciu pinu 6 z kompa czyli tego ktory idzie do przekanzika pompy, miedzy tym pinem a + jest 8v :crazy: :kac: juz sie sam mieszam powoli :D

Przekaznik sprawdzalem , jest OK , bralem przekaznik pompy od _zakix`a_ jest to samo nie zaskakuje. Zmienialem kompa na drugi , jest to samo :grrr: :grrr: .

Jak ktos ma ochote pomyslec co moze byc przycyzna albo ma schemat napiec jakie maja wylazic z kompa i do niego wchodzic to chetnie skorzystam :D

a tymczasem wracam do garazu :kac: :kac: :kac:

[ Dodano: Nie Sty 06, 2008 11:37 ]
a jeszcze dodam ze ten ABF chodzil w moim mkII , a w tym corku byl 9A , 9A wsadzilem do mkII i chodzil bez problemu , a ABF w corku tez chodzi ale nie zalacza poprawnie przekaznika pompy i teraz mam quiz :kac:
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 23:50 przez silent_rob, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn sty 07, 2008 00:26

A te 8V jest z podłaczonym przekaźnikiem czy jak go nie ma w układzie?

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » pn sty 07, 2008 00:56

Przekaznik ktory podales steruje nie tylko pompą paliwa ale i plusem na wtryskiwacze (ze schematu to wynika). Na pinie 6 powinno być kilka voltów jesli auto jest w stanie spoczynku a Ty nie krecisz rozrusznikiem. Dopiero po kreceniu rozrusznikiem lub na chwile po przekreceniu kluczyka w stracyjce powinna na tym pinie pojawic sie masa. Wtedy pompa powinna na chwile zapompowac i sie wylaczyc.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
silent_rob
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: silent_rob » pn sty 07, 2008 07:30

bugalon pisze:zekaznik ktory podales steruje nie tylko pompą paliwa ale i plusem na wtryskiwacze (ze schematu to wynika). Na pinie 6 powinno być kilka voltów jesli auto jest w stanie spoczynku a Ty nie krecisz rozrusznikiem. Dopiero po kreceniu rozrusznikiem lub na chwile po przekreceniu kluczyka w stracyjce powinna na tym pinie pojawic sie masa. Wtedy pompa powinna na chwile zapompowac i sie wylaczyc.
to co powinno byc to wiem po przekreceniu stacyjki na 2 sekundy powinna pojawic sie masa zeby zewrzec przekaznik i wytworzyc wstepne cisnienie paliwa , a pozniej podczas rozpoczecia krecenia rozrusznikiem praca ma byc wznowiona pompy a jesli nie ma sygnalu z czujnika obrotow walu to po 2 sekundach sygnal ma byc wylaczony a jesli jest OK to silniczek dalej ma sobie dzialac ;] , tylko teraz czemu nie ma ;/ co moze za to odpowiadac jak myslisz ? wszystkie kable od ECU ida do odpowiednich urzadzeń tak jak być powinno , wszystko wydaje sie OK juz mi brakuje pomyslow co sprawdzic :kac:
Ostatnio zmieniony pn sty 07, 2008 07:36 przez silent_rob, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn sty 07, 2008 09:11

zodiak pisze:A te 8V jest z podłaczonym przekaźnikiem czy jak go nie ma w układzie?
Sprawdzałeś?

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
Borys
V.I.P.
V.I.P.
Auto: VR6T
Kontakt:

Post autor: Borys » pn sty 07, 2008 11:49

ja ostatnio przerabialem podobny temat w MKI swapuje silnik 1F, ecu tak samo steruja przekaśnikiem pompą paliwa, po właczeniu zaplonu na chwile pojawia sie 2 razy masa i potem juz nic,

zamiast kombinowac z oryginalnymi oprzekaźnikami dałem drugi zwykly przekażnik zwierający, sterowany masą z ECU, działa bez problemu

www.vrservice.pl

Awatar użytkownika
silent_rob
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: silent_rob » pn sty 07, 2008 15:29

zodiak pisze:Sprawdzałeś?
sprawdze ;]

[ Dodano: Pon Sty 07, 2008 14:30 ]
Borys pisze:zamiast kombinowac z oryginalnymi oprzekaźnikami dałem drugi zwykly przekażnik zwierający, sterowany masą z ECU, działa bez problemu
tez moge tak zrobic ale chce zawalczyc o oryginalna instalke hah :D

[ Dodano: Sro Sty 09, 2008 17:32 ]
wrzucam dwa pogladowe rysuneczki ktore moze wyjasnia sytuacje ;]

Sytuacja gdy miedzy pinem sterujacym (6) a + ze stacyjki jest cewka przekaźnika.
Obrazek

I sytuacja gdy odlaczymy przekaźnik

Obrazek

a i w sytuacji gdy pin 6 jest wolny to miedzy nim a masą jest nieskończony Ω a pomiędzy nim a + jest 3 MΩ

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”