Problemy z uruchomieniem. Alarm? Stacyjka?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jasieniczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Problemy z uruchomieniem. Alarm? Stacyjka?

Post autor: jasieniczanin » ndz sty 06, 2008 17:39

Ostatnio pojawił się w moim golfie (MK4 Benzyna 1.6 16V) następujący problem...
Z początkiem niższych temperatur pojawił się problem z uruchomieniem silnika (po dłuższym postoju) po uruchomieniu silnik szedł parę sekund i gasł. Żeby przestał gasnąć musiałem powtarzać uruchomienie silnika kilkanaście razy. Raz się bałem, że spalę rozrusznik. Ewidentnie brakowało mu benzyny. Zauważyłem że pompa paliwa uruchamia się tylko gdy przekręcam zapłon po wcześniejszym włączeniu i wyłączeniu alarmu i otwarciu drzwi (tak żeby czujnik w drzwiach zadziałał, dodam, że czujnik ten czasem nie kontaktuje) inaczej mogłem sobie kręcić rozrusznikiem i nic.
Tyle, że nawet gdy wymusiłem włączenie pompy benzyny, to silnik dalej szedł kilka sekund i gasł. Musiałem więc tą śmieszną czynność z włączaniem i wyłączaniem alarmu i otwieraniem drzwi powtarzać kilkanaście razy. Gdy samochód stał w garażu (temperatura niewiele wyższa niż na zewnątrz, ale subiektywnie niższa wilgotność) to łatwiej go było uruchomić, niż jak stał na zawnątrz.
Pojechałem więc do serwisu autoryzowanego i "fachowcy" po podłączeniu go do VAGa stwierdzili, że błędów nie ma (za co zresztą zainkasowali 126 zł) i stwierdzili, że może trzeba przeczyścić przepustnicę, a może wymienić czujnik temperatury, no i że trzeba poszukać.
Zrezygnowałem z nich i pojechałem do prostego warsztatu.
Panowie w warsztacie poszukali i postawili diagnozę...
Problem okazał się być w instalacji alarmu. Gdy z obwódu pompy paliwa został wyłączony alarm (panowie zastosowali obejście alarmu) wtedy problemy z gaśnięciem silnika zniknęły. Z tego by wynikało, że działanie pompy paliwa w jakiś sposób przerywała instalacja alarmu. Wydawało się, że pozostaje tylko przegląd instalacji alarmowej i ponowne przywrócenie zabezpieczenia na pompie paliwa.
Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to że na drugi dzień (gdy wracałem po naprawie wszystko było OK) pojawił się problem z kierunkowskazami - przestały działać, chociaż awaryjne działały dalej. Nie działa także nawiew i światła mijania.
Wydaje się, że problem tkwi w stacyjce, czasami przy "umiejętnym" przekręceniu zapłonu nawiew, kierunkowskazy, światła wracają, ale po zapaleniu silnika znowu przestają działać. To znaczy dzisiaj tak miałem (chociaż bawiłem się z tym dobrych kilka minut), chociaż wczoraj nadal działały po zapaleniu silnika. Mechanik, który na to patrzył (wcześniej robił to obejście) sam był mocno zdziwiony
W związku z tym pytanie...
Czy obejście alarmu w obwodzie pompy paliwa może mieć jakiś wpływ na działanie stacyjki (sterowniki kierunkowskazów, nawiewu, świateł)? Czy instalacja alarmu może mieć wpływ na działanie tych podzespołów? Czy ktoś się wcześniej spotkał z podobnym problemem?
Czy to może wiązać się z wymianą stacyjki, czy może tylko jakiejś jej części? Jakie mogą być koszty takiej wymiany?

Z góry dziękuję za pomocne rady...
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 17:59 przez jasieniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » ndz sty 06, 2008 17:59

wszzystko zależy co to za alarm i co on rozłącza. To raz a dwa - od tego kombinowania i kręcenia kluczykiem może po prostu wytarły sie styki w stacyjce.
Z tym zę nei wymienia sie całęj stacyjki tylko jej kostkę - nr 4B0 905 849

jasieniczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jasieniczanin » ndz sty 06, 2008 19:23

Pozytywnie zaskoczony...
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź

A czy problem w kostce może wpływać na działanie alarmu, co z kolei może przerywać pracę pompy?

greg

Post autor: greg » ndz sty 06, 2008 19:27

wszystko zależy jak podłączony alarm bo rozumiem, że nie jest to orginalna instalacja, czy ten mechanik podczas prac nie rozłączył czegoś?

jasieniczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jasieniczanin » ndz sty 06, 2008 20:46

Myślę, że instalacja alarmu jest orginalna VW.
Samochód jest z drugiej ręki, więc mogę nie mieć racji, ale na 90% to jest alarm standardowy.

Czy warto ryzykować oddawanie napraw instalacji alarmowej w ręce nieznanego warsztatu, czy lepiej pojechać to autoryzowanego serwisu i zapłacić więcej?
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 20:49 przez jasieniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.

greg

Post autor: greg » ndz sty 06, 2008 20:56

jeśli alarm jest nieorginalny to w aso mogą również mieć problemy (a to będzie kosztowne dla Ciebie)

jasieniczanin
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jasieniczanin » ndz sty 06, 2008 21:09

na pilocie jest napisane DEST-Tronic...

A wracając do mojego pierwszego postu to zastanawiam się dlaczego niska temperatura mogła mieć wpływ na działanie alarmu i pośrednio na zaburzenia pracy pompy paliwowej.
Zauważyłem, że silnik gasł szybciej gdy wcisnąłem pedał gazu. W końcu po kilku próbach odpalenia już nie gasł.

[ Dodano: Nie Sty 13, 2008 11:15 ]
Zawiozłem samochód do elektromechanika opowiedziałem o problemie i mechanik profilaktycznie wymienił kostkę w stacyjce. Ponieważ temperatury są ostatnio dodatnie, niestety nie mogę zweryfikować, czy diagnoza była trafna. Póki co problem z brakiem kierunkowskazy, nawiewu i świateł mijania się nie pojawia. Ciekaw co będzie gdy wrócą mrozy.

Co do obejścia instalacji alarmowej w obwodzie pompy paliwa, to panowie stwierdzili, że wina leży po stronie alarmu. Podobno ten alarm który jest zaistalowany w moim Golfie nie "pasuje" do samochodu i dlatego przy niskich temperaturach przerywa działanie pompy paliwa.
Czy ktoś się wcześniej z czymś takim spotkał ? ? ?
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2008 21:39 przez jasieniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”