Kasowanie / resetowanie licznika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kasowanie / resetowanie licznika
Mam taki problemik, uruchamiam silnik -> licznik, a wiec i zegarek resetuje się... Strasznie to wkurzające. Macie może jakiś pomysł co może być przyczyną?
Nie dzieje się tak zawsze - czasami o dziwo jak krótko przytrzymam rozrusznik to załapuje i nie resetuje się... Ale najczęściej w takim przypadku trzymam zbyt krótko, a za drugim razem zawsze następuje reset
Próbowałem badać spadek napięcia na akumulatorze w czasie odpalania silnika, przy 3 próbach - wszystkie resety - miernik wykazał spadek do ok 11 V, a i w czasie rozruchu Golfik sam wyłącza wszystkie odbiorniki prądu - ale to chyba nie powinno być przyczyną nie?
W sumie powinienem sprawdzić jeszcze bezpieczniki... ale jakoś najprostsze rozwiązania przychodzą do głowy po 100 beznadziejnych
Nie dzieje się tak zawsze - czasami o dziwo jak krótko przytrzymam rozrusznik to załapuje i nie resetuje się... Ale najczęściej w takim przypadku trzymam zbyt krótko, a za drugim razem zawsze następuje reset
Próbowałem badać spadek napięcia na akumulatorze w czasie odpalania silnika, przy 3 próbach - wszystkie resety - miernik wykazał spadek do ok 11 V, a i w czasie rozruchu Golfik sam wyłącza wszystkie odbiorniki prądu - ale to chyba nie powinno być przyczyną nie?
W sumie powinienem sprawdzić jeszcze bezpieczniki... ale jakoś najprostsze rozwiązania przychodzą do głowy po 100 beznadziejnych
Miałem ten sam problem. To jest wina przepalonego bezpiecznika. Drugi od prawej. Temat był już na forum:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#835663
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... ht=#835663
Wiec wcale nie wskazuje na bezpiecznik, tylko slaby akulechup pisze:czasami o dziwo jak krótko przytrzymam rozrusznik to załapuje i nie resetuje się
Nie powinno, bo wcale nie wylacz wszystkich, tylko te najbardziej pradazernelechup pisze:w czasie rozruchu Golfik sam wyłącza wszystkie odbiorniki prądu - ale to chyba nie powinno być przyczyną nie?
miałem to samo ,też mi się wszystko resetowało, u mnie przyczyną był akumulator,najlepiej jakbyś przepioł inny o podobnych parametrach i sprawdził, myślę że to bęzie to....lechup pisze:Mam taki problemik, uruchamiam silnik -> licznik, a wiec i zegarek resetuje się... Strasznie to wkurzające. Macie może jakiś pomysł co może być przyczyną?
powodzenia
Do jakiej wartości może spaść napięcie na aku przy odpalaniu silnika? Bo u mnie najniżej było ok 10.5 i chyba wtedy następuje reset... ( GTI 2.0 8v )
Podejrzewam jeszcze sam rozrusznik... że za dużo prądu chce, spróbuje z 2 aku jeszcze...
PS: Dzięki za tak liczne odpowiedzi, dzisiaj dopiero się poważnie wziąłem do sprawy
Podejrzewam jeszcze sam rozrusznik... że za dużo prądu chce, spróbuje z 2 aku jeszcze...
PS: Dzięki za tak liczne odpowiedzi, dzisiaj dopiero się poważnie wziąłem do sprawy
- METEORYT25
- Nowicjusz
- Kontakt:
reset
witam. to chyba mój pierwszy post na forum vw. też mam ten problem zbiegło sie w czasie mi to z tym, że kiedyś ładowałem aku bo wyładowałem radiem, które grało kiedy cały dzień robiłem przy aucie w garażu, więc go ładowałem ale jak założyłem jednej klemy nie dało się dociągnąć na ciasno (???) może to to.... lub taka sytuacja , że radio podłączałem i kabel mi z radia uciekł więctochę kopałem tam w kablach żeby go znaleźć, może coś się gdzieś rozpięło lub poluzowało... auto pali bezproblemu czasami mi się tak resetuje zanim chcę właczyc auto. w piątek jadę do elektryka więc napiszę co było.
a i jeszcze jak mi się to resetuje to jakieś takie dziwne brzęczenie słychać.
pozdrawiam... niebawem wrzucę jakieś foty mojego GT TDI MK3
a i jeszcze jak mi się to resetuje to jakieś takie dziwne brzęczenie słychać.
pozdrawiam... niebawem wrzucę jakieś foty mojego GT TDI MK3
Przedstawiony problem zerującego się licznika w Golfach jak i w Audi pojawia się na wielu forach. Sam miałem taki problem. Licznik dzienny jak i godzina kasowała się przy rozruchu silnika. Próbowalem wszystkiego co wyczytałem na forach itp. Akumulator sprawny, klemy czyste i dokrecone, bezpieczniki w porzadku, żadnych przerw na kablach itp. Znalazłem jednak rozwiązanie tego problemu. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Rozebralem licznik i wymieniłem znajdujące się w nim dwa kondensatory 220uF/16V. Operacja pomogła i od kilku dni cieszę się sprawnym licznikiem. Mam nadzieje że wymiana kondenstatorów pomoże również innym użytkownikom.
Re: Kasowanie / resetowanie licznika
[quote="lechup"]Mam taki problemik, uruchamiam silnik -> licznik, a wiec i zegarek resetuje się... Strasznie to wkurzające. Macie może jakiś pomysł co może być przyczyną?
wiec i ja sie dopisze...
podobna sytucje mialem u siebie...ewidentnie wszystko ustalo jak zmienilem na dobry i naladowany aku...
gwarantuje ci ze to pomoze na 100 %
wiec i ja sie dopisze...
podobna sytucje mialem u siebie...ewidentnie wszystko ustalo jak zmienilem na dobry i naladowany aku...
gwarantuje ci ze to pomoze na 100 %
viewtopic.php?f=88&t=316791" onclick="window.open(this.href);return false; moj strażak variat:)
http://vag-grupa.pl/viewtopic.php?t=37" onclick="window.open(this.href);return false;