Problem z chłodzeniem silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- waldek1981
- Nowicjusz
- Kontakt:
Problem z chłodzeniem silnika
Witam! Czy ktoś mi pomoże????
Wczoraj wieczorkiem po przejechaniu kilku kilometrów, zatrzymalem się na sygnalizacji świetlnej, po czym całe auto mi nagle zaparowało ( staszne zadymienie ) jak by coś sie paliło, wybiegłem otworzyłem maske silnika i wszytko oki. wsiadłem do auta, a tu nagle zauważyłem parujący i płynąc płyn chłodniczy G12 na swojej przedniej szybie i spływający pod przedni dywanik, po włączeniu dmuchawy na duże obroty płyn chłodniczy. A co najgorsze silnik osiągał temperatury 100-110 stopni i niezałanczał się wentylator!
POMOCY!!!!
Wczoraj wieczorkiem po przejechaniu kilku kilometrów, zatrzymalem się na sygnalizacji świetlnej, po czym całe auto mi nagle zaparowało ( staszne zadymienie ) jak by coś sie paliło, wybiegłem otworzyłem maske silnika i wszytko oki. wsiadłem do auta, a tu nagle zauważyłem parujący i płynąc płyn chłodniczy G12 na swojej przedniej szybie i spływający pod przedni dywanik, po włączeniu dmuchawy na duże obroty płyn chłodniczy. A co najgorsze silnik osiągał temperatury 100-110 stopni i niezałanczał się wentylator!
POMOCY!!!!
Ostatnio zmieniony wt sty 01, 2008 20:27 przez waldek1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- waldek1981
- Nowicjusz
- Kontakt:
To tak wszystko działo się nagle. Temperatura z około 80 stopni, w ciągu kilku sekund wzrastała do 100-110 stopni. Wiec szybko zgasiłem silnik i zaczełem szukać przyczyny, a co się okazało, że jak włączyłem nadmuch na przednią szyba to płyn w postaci pary ostro osadał na przednią szybe, jak by mi ktoś wżucił świece dymną do auta.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
wentylator chłodnicy mógł nie zadziałać z prostej przyczyny , spalony bezpiecznik wentylatora lub uszkodzony czujnik temperatury w chłodnicy , i po prostu zagotowałeś płyn , ale przy wzroście ciśnienia powinien puścic zaworek w korku zbiorniczka , a dla czego nie puścił , nie wiem , widocznie nagrzewnice miałeś już słabą i ona puściła prędzej , nalej płynu i obserwuj co sie będzie działo
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- waldek1981
- Nowicjusz
- Kontakt:
Czuć że wąż przy pompie wody na w sobie płyn, ale z góry ten co idzie z chłodnicy do silnika puściutki a płyn w zbiorniczku jest, wydaje mi się że chyba puściła nagrzewnica i obiegu niebyło wiec wentylator od chłodnicy niezałączył się. CHODZI O SILNIK 1.8 ]
Ostatnio zmieniony wt sty 01, 2008 13:47 przez waldek1981, łącznie zmieniany 1 raz.
- waldek1981
- Nowicjusz
- Kontakt:
Zalałem Płyn no i co się okazało! Przy zwroście tenperatury silnika wentylator nie załączył się a płyn wyciekł kanałami od nadmuchu dmuchawy ( na dole pod deską rozdzielczą ) te kanały co dmuchają na nogi.
Zmasowałem przewody od czujnika chłodnicy i wentylator załączył się na dwa biegi szybkie i trzoszke wolniejsze obroty tak jak kolega wcześniej pisał. Wiec dochodzę do wniosku że nagrzewnica uszkodziła się i przy okazji czujnik od chłodnicy ( ten od stony kierowcy ).
Zmasowałem przewody od czujnika chłodnicy i wentylator załączył się na dwa biegi szybkie i trzoszke wolniejsze obroty tak jak kolega wcześniej pisał. Wiec dochodzę do wniosku że nagrzewnica uszkodziła się i przy okazji czujnik od chłodnicy ( ten od stony kierowcy ).
- krzysiek82
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wymiern nagrzewnice (niestety z tym jest troche zabawy ) kup oryginalny czujnik temp w chłodnicy i nie powinieneś mieć więcej takich problemów. Korek wlewu płynu także kup oryginalny zamiennik rozsypał mi się szybko.
[img]http://www.usersigs.com/site/data/media/10/Sans_titre-2.gif[/img]
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446
[img]http://images4.fotosik.pl/170/6664f3af63388f0d.jpg[/img]
GSM: 600-827-446