Montaz elektrycznych szyb
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Remigiusz78
- Ma gadane
- Kontakt:
Jeżeli jest to możliwe to ja również poprosiłbym o przesłanie dokumentacji.
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 22:39 przez R_Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Golfik: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=171049
witam chce wstawić oryginalne elektryczne szyby do golfa 4 przod i tyl z wymiana boczkow co musze kupic a co moge pozostawic z manualnych podnosnikow szyb? pozdro
Ostatnio zmieniony wt lip 08, 2008 17:36 przez mlody391, łącznie zmieniany 3 razy.
zapomnialem dodac ze z przodu mam zamontowane elektryczne szyby jakies uniwersalne z przyciskiem zamiast korbki ktory mnie denerwuje bo strasznie klika i trudno chodzi...
1. czy daloby rade podpiac takie wlasnie uniwersalne elektryczne szyby do boczkow z oryginalnymi przelacznikami el szyb
2. czy jest duza roznica miedzy oryg. el szybami a tymi uniwersalnymi?
3. czy da sie do el szyb uniwersalnych podpiac modul komfort?
4. jakie rozwiazanie lepsze oryginalne czy uniwersalne?
1. czy daloby rade podpiac takie wlasnie uniwersalne elektryczne szyby do boczkow z oryginalnymi przelacznikami el szyb
2. czy jest duza roznica miedzy oryg. el szybami a tymi uniwersalnymi?
3. czy da sie do el szyb uniwersalnych podpiac modul komfort?
4. jakie rozwiazanie lepsze oryginalne czy uniwersalne?
- pszczyna
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Jak już wcześniej pisałem uniwersalne szyby są sterowane napięciem i nie dopasujesz modułu ani nie wykorzystasz oryginalnego panelu sterowania bo są tam mikrostyki które przepuszczają prąd szczątkowy [ po prostu byś styki wyrajał]
A oryginalnie szyby są sterowane sygnałem o różnej impedancji którą interpretuje moduł komfortu a stosując moduł to masz dodatkowe opcje typu [alarm/domykanie szyb alarmując auto/uchylanie szyb po otwarciu auta/zamykanie centralnego po przekroczeniu zadanej prędkości np.16k/h /składanie lusterek to wszystko w zależności od wersji modułu a nowy potrafi kosztować nawet 1800zł/szt zaś używki zaczynają się od 50zł]
A oryginalnie szyby są sterowane sygnałem o różnej impedancji którą interpretuje moduł komfortu a stosując moduł to masz dodatkowe opcje typu [alarm/domykanie szyb alarmując auto/uchylanie szyb po otwarciu auta/zamykanie centralnego po przekroczeniu zadanej prędkości np.16k/h /składanie lusterek to wszystko w zależności od wersji modułu a nowy potrafi kosztować nawet 1800zł/szt zaś używki zaczynają się od 50zł]
też mam plana założyć elektryczne szybki, żeby wszystko działało trzeba zakładać kompletami tak jak pisał greg albo dobierać - szukać na allegro po numerach jeżeli numer modułu komfortu jest 1C0 to wszystkie silniki z numerem też 1C0 i to samo z 1J0 trochę zachodu jest, no i jeszcze elektryka
[b]148KM/326Nm[/b]
ja cały czas walczę - problem bo mam np sterownik pod wersje 5 drzwiową a mam 3 - wszystko spasowuję na pałę - na dodatek będę musiał przeprogramować moduł komfortkrzyluka pisze:A czy zmieniał ktoś z was elektrykę na tą "oryginalną"
Ostatnio zmieniony śr lip 16, 2008 23:22 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- VW Klub Białystok
- Kontakt:
greg, pszczyna, ja juz pol roku sie zabieram do tych szyb i nie moge zalozyc bo bez modułukomfortu nie pojdzie, mam wszytko oryginalne boczki, silowniki, wiazki z drzwi NIE MAM: modułu i wiazki srodkowej, czy jest mozliwosc dobrać moduł komfortu? jak moge to zrobic? chodzi mi o taki ktory obsluzy tylko szyby, centralny i tak mam dokładany. Pozdrawiam
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 11:44 am ]
ps. wkurza mnie juz to wszystko mam ochote sprzedac ten caly badziew, bo przez jakis glupi modul nie mozna sterowac szyba pasazera, napiecie po 5 min znika jak podlaczalem na krotko, i podswietlenie wariuje. Porostu żenuła
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 12:38 pm ]
znalazlem schemat elektrycznych szyb tu
http://volkswagen.msk.ru/electro/wd_g4_00.pdf
strona 45... ale tam do modulu komfortu wchodza zaledwie 3 kabelki odpowiedzialne za szyby, a wlasciwie 2 to szyna CAN a 1 to szaro-niebieski. I tylko tyle?? ale gdzie je podpiac w kostce ?
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 11:44 am ]
ps. wkurza mnie juz to wszystko mam ochote sprzedac ten caly badziew, bo przez jakis glupi modul nie mozna sterowac szyba pasazera, napiecie po 5 min znika jak podlaczalem na krotko, i podswietlenie wariuje. Porostu żenuła
[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 12:38 pm ]
znalazlem schemat elektrycznych szyb tu
http://volkswagen.msk.ru/electro/wd_g4_00.pdf
strona 45... ale tam do modulu komfortu wchodza zaledwie 3 kabelki odpowiedzialne za szyby, a wlasciwie 2 to szyna CAN a 1 to szaro-niebieski. I tylko tyle?? ale gdzie je podpiac w kostce ?