zapłon

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

qbap
Mały gagatek
Mały gagatek

zapłon

Post autor: qbap » ndz gru 30, 2007 14:27

Witam
Jak ustawić odpowiednio zapłon ?? Mój RP dziwnie zaczął chodzić na benzynie tzn jak gwałtowniej sie wcisneło gaz to była taka dziura szarpnęło i dopiero zaczyna jechac.Dziś wymieniałem filter powietrza i przy okażji cos tam pogrzebałem ustawiłem tak ze tego zmulenia praiwie już nie było. Wszystko na ciepłym silniku robione ale potem jak ostygł wsiadam chce jechac a tu wogole nie tyrzyma obrotów i gaśnie. dopiero na wysokich obrotach w miare jedzie. Potem po rozgżaniu już lepiej troche.
I tu pytanie jak to ustawić. Na zimnym czy ciepłym silniku ?? Kiedyś wyczytałem żeby ze stroboskopem, ale wogle nie wiem o co chodzi może ktoś wyjaśnic jak taki stoboskop zrobić ?(kiedys na allegro widziałem taka lampe wi wydawało mi sie ze to sama ta "żarówka" była taka jak w stroboskopach wykożystywane czy sie nie myle ??)
No i jak to sie robi jak już bym miał taka lampe. Ewentualnie jakiś inny sposob na dobre ustawiennie zapłonu. Lub tez może ktos widzi inną przyczynę takiego szarpania.
Dodam jeszcze ze na LPG nie odczuwa sie takiego szarpniecia ale zato muli na niskich obrotach
Temat zakładam 2gi raz bo nie było praktycznie odzewu ;( tylko jedna osoba radziła silniczek krokowy czyścic ale nawet nie wiem gdzie on sie znajduje:)
Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2007 14:28 przez qbap, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » ndz gru 30, 2007 15:04

Witam :D
Miałem kiedys problem z zamułka podczas ruszania na benie. Przyczyną był za późny zapłon. Przyspieszyłem i było okk.
Ale jesli masz takze gaz to mozliwe ze mechanicy pozatykali wloty aby na gazie lepiej cykał. Sa takie eksperty. Gdzies czytałem ze to z ich lenistwa gdyz ustawienie aby na gazie i benie cykał jak nalzey wymaga sporego zaangazowania.
Nawet kumpel w uno ma zatkany wlot powietrza. Zobacz jak u ciebie zrobili.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » ndz gru 30, 2007 15:32

qbap pisze:Na zimnym czy ciepłym silniku ?? Kiedyś wyczytałem żeby ze stroboskopem, ale wogle nie wiem o co chodzi
zapłon najdokładniej się ustawia lampą stroboskopową, lampę mają warsztaty, daje ona błysk w chwili kiedy zapłon w pierwszym cylindrze

:-k ...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”