Obieg plyny w silniku
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Obieg plyny w silniku
Czesc
mam golfa II benzyna
Czy w golfie jest tzw obie cieczy chlodzacej maly i duzy? tzn czy sa dwa obiegi
Jak jest silni cieply, rozumiem, ze termostat puszcza plyn do chlodnicy i jest obieg przez chlodnice.
W przypadku gdy silnik jest zimny, plyn leci do zbiorniczka z wezyka ktory wychodzi z chlodnicy
Czy bezposrednio w chlodnicy jest termostat, ktory puszcza plyn goracy przez chlodnice?
mam golfa II benzyna
Czy w golfie jest tzw obie cieczy chlodzacej maly i duzy? tzn czy sa dwa obiegi
Jak jest silni cieply, rozumiem, ze termostat puszcza plyn do chlodnicy i jest obieg przez chlodnice.
W przypadku gdy silnik jest zimny, plyn leci do zbiorniczka z wezyka ktory wychodzi z chlodnicy
Czy bezposrednio w chlodnicy jest termostat, ktory puszcza plyn goracy przez chlodnice?
Adam1972
Tak,Adam1972 pisze:Czy w golfie jest tzw obie cieczy chlodzacej maly i duzy? tzn czy sa dwa obiegi
Adam1972 pisze:W przypadku gdy silnik jest zimny, plyn leci do zbiorniczka z wezyka ktory wychodzi z chlodnicy
gdy jest cieply rowniez
Adam1972 pisze:Czy bezposrednio w chlodnicy jest termostat, ktory puszcza plyn goracy przez chlodnice?
nie, termostat znajduje sie w pompie wody.
tutaj masz dokladnie gdzie jest termostat oraz jak go wymienic
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=112112
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Adam1972 pisze:Chcialbym podlaczyc grzalke przy zbiorniczku wyrownawczym (tam dzie woda lecio do zbiorniczka)
Czy to dobry pomysl?
jeszcze filterek włoz, termometr i mozesz chodowac rybki. Według mnie pomysł bez sensu. Raz ze tam jest mało miejsca , dwa ze tylko polowa zbiorniczka jest napełniona, musi byc przepływ przez zbiorniczek , panuje w nim jakies cisnienie, pozniej bedziesz marudził ze Ci płynu ubywa i nie wiesz skad.
Az tak długo sie RP ek nie nagrzewa, bo ja mysle ze ty kobimnujesz to po to zeby szybciej miec ogrzewanie w kabinie ? według mnie udziwnienie
lepiej webasto skombinowac i bedziesz bardzoj zadowolony.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
- Paweł Marek
- V.I.P.
kupujesz grzałkę do płynu i montujesz ją albo w dolnym wężu chłodnicy (wtedy musi być zrobiony otworek średnicy 4 mm w kołnierzu termostatu żeby obioeg wody był przy zamkniętym termostacie, albo lepiej na wężu od pompy do chłodnicy oleju - o ile ją masz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.