[mk2] wydech

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

noxious

[mk2] wydech

Post autor: noxious » pn lip 18, 2005 17:11

Witam,
Mój golfik nagle (no tak prawie nagle ;) ) zrobił się głośniejszy. Okazało się, że pękła rura przy końcowym tłumiku (od strony silnika). Wczoraj było tylko pęknięcie ale zanim dojechałem do domu pękła już całkiem. Byłem dzisiaj u mechanika, chciałem żeby ją zespawał ale twierdzi że się nie da (pękła przy samym tłumiku podobno wtedy się nie spawa. A poza tym on nie ma sprzętu do spawania :grin: ). Zaproponował wymianę całego końcowego tłumika (koszt ok 200 zł z robocizną, same części ok. 160 zl - drogo to czy nie??). Wolę jednak (na razie przynajmniej) to zespawać - jak myślicie, da się czy nie?? Jeśli tak, to może polecicie jakiś warsztat w wawie gdzie to zrobią?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hyper74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: hyper74 » pn lip 18, 2005 18:03

jak co to mam końcowy tłumik od gofera trochę na nim jeździłem ale jest ok jak co.... to ci go pogonie za małe pieniądze....nie wiem za jakieś ... może ... 50 pln ( tłumik oryginalny VW AUDI )

...Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » pn lip 18, 2005 18:46

No, to już lepsze rozwiązanie. Albo np. kup tymczasowo jakieś tanie ustrojstwo (Np. Polmo Ostrów, www.polmostrow.pl) i załóż. Nie warto spawać, bo piorunem to szlag trafi (od spawania blach asię mocno przegrzeje i raz-dwa zgnije, pozatym jak się rozlatuje samo, to nie ma już do czego spawać).

noxious

Post autor: noxious » pn lip 18, 2005 21:03

Czyli jednak robić... Chciałem na razie zaspawać i zająć się tym w następnym miesiącu czy później, jeśli by wytrzymało (teraz budźet mam b. mocno napięty) ale chyba macie racje, lepiej teraz i mieć z głowy. A co sądzicie o cenie, którą mi zaproponowali? Da radę czy polecicie jakiś inny warsztat? A co sądzicie o warsztacie na Marynarskiej 10 w Wawie? Macie z nimi jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rzodkiew
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: rzodkiew » wt lip 19, 2005 11:23

zespawac zawsze mozna tylko pytanie na ile to wystarczy , ja ostatnio sie pytalem o wydech do MK2 to koncowy tlumik Bosal 200zl a przedostatni 150 tez Bosala, teraz mam jakies tanie g...u i po 17-tu tys. juz sie wypalil i chodzi jak sport :kac: swira w trasie mozna dostac, takze albo spawac i czekac az znowu sie rozleci albo zalozyc dobry tlumik . pozdro

Awatar użytkownika
dzikusek99
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dzikusek99 » wt lip 19, 2005 11:32

noxious pisze:Czyli jednak robić... Chciałem na razie zaspawać i zająć się tym w następnym miesiącu czy później, jeśli by wytrzymało (teraz budźet mam b. mocno napięty) ale chyba macie racje, lepiej teraz i mieć z głowy. A co sądzicie o cenie, którą mi zaproponowali? Da radę czy polecicie jakiś inny warsztat? A co sądzicie o warsztacie na Marynarskiej 10 w Wawie? Macie z nimi jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam
Widze ze kolega z moich stron. Ja mieszkam na Mokotowie, nigdy nie bylem w tym warsztacie ale daj znac jak wyglada tam obsluga. Ja w swoim mk3 robie naprawy na Bokserskiej ( w sumie nie daleko wiec mozesz sie tam przejechac - nie pamietam numeru) Jest tam kilka zakladow wiec cos wybierzesz

Mariusz D.
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Mariusz D. » wt lip 19, 2005 11:53

Spawaj , jak ktoś ci to dobrze zrobi to będzie git, zawsze możesz pomalować na srebrno i jakiś czas wytrzyma. Jak miałem kiedyś Sierre 2,3 D to sam zrobiłem tłumiki z rur z poloneza ale same tłumiki zostały oryginalne. Jeżdziłem na nich 3 lata i nic się nie stało i wiem że kolo jeżdzi jeszcze do dziś na tych tłumikach i rurach. A jak kupować nowy to już dobrej firmy np. Bosal mam takie w 2 swoich golfach i są ok.

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » wt lip 19, 2005 14:12

Diesel to inna bajka, w benzynie za dużo wilgoci w spalinach, zwłaszcza w autach z katalizatorem

noxious

Post autor: noxious » wt lip 19, 2005 22:39

dzikusek99 pisze:
Widze ze kolega z moich stron. Ja mieszkam na Mokotowie, nigdy nie bylem w tym warsztacie ale daj znac jak wyglada tam obsluga. Ja w swoim mk3 robie naprawy na Bokserskiej ( w sumie nie daleko wiec mozesz sie tam przejechac - nie pamietam numeru) Jest tam kilka zakladow wiec cos wybierzesz
Nie do końca z Mokotowa :) ten warsztat akurat wygooglałem był polecany na jakimś forum (volvo - jesli dobrze pamiętam). A że akurat dzisiaj miałem w okolicy parę spraw do załatwienia, to można powiedzieć, że miałem po drodze :). Wrażenia co do warsztatu: przez telefon usłyszałem,że z racji sezonu letniego mogę przyjechać bez umawiania i zajmą się samochodem od razu, na miejscu okazało się żę mogę przyjechać dopiero jutro, bo jednak dzisiaj nie da rady. Trochę nie bardzo, bo zależało mi na czasie-ale z drugiej strony nie mogli przewidzieć ile będzie klientów, więc może nie ma się co czepiać. Na miejscu mechanik obejrzał samochód, oprócz tego tego co wiedziałem stwierdził że trzeba wymienić rurę między katem a środkowym tłumikiem. Sprawiał wrażenie konkretnego, "niecwaniakowatego", wysłuchał mojej sugestii co do zakresu prac i kosztów ;). Ogólnie wycena wypadła tak: tłumik końcowy plus odcinek między katalizatorem a tł. środkowym z robocizną - 360 zł, sama wymiana odcinków rur między kat->śr. tłumik->końcowy tłumik - 200 zł, wymiana samego końcowego tł. - też 200 zł (z tłumikiem polmostrów). Ponieważ, jak pisałem, w tym miesiącu mój budżet jest juz rodzielony i niestety bez rezerw, zdecyduję się jednak na samo wyspawanie tego co trzeba. Jutro udaje się w rodzinne (czyli pozawarszawskie) strony i pewnie to taniej. Jeśli to wytrzyma jeszcze z miesiąc to wtedy dopieszczę golfika :)
Za namiary na Bokserską wielkie dzięki - mam nadzieję, że często nie będę musiał korzystać, ale pewnie sie przydadzą.
Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”