szukalem dzis pol dnia zarowki do podswietlenia nawiewow w mk3 ktorej i tak nie znalazlem bo nigdzie jej nie ma(ale kur.. wiocha),wiec zostalo mi tylko chyba LEDy.I tu jest wielki problem,mianowicie nie mam pojecia jak to sie robi,wiem ze duzo jest na ten temat ale i tak nic nie kumam np co to sa rezystorki i jak je podlaczyc,co to jest podlaczenie rownolegle i jak te LEDy zamontowac czyli czy trzeba dziury wiercic czy cos podobnego.Wiec potrzebuje bardzo szczegolowej pomocy,czyli wszystko od samych podstaw,mam nadzieje ze ktos sie podejmie takiego wyzwania i mi pomoze,bardzo bylbym wdzieczny i dziekuje z gory za wszelkie rady.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kiepski ze mnie elektryk-pomocy!!!!!!!!!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
www.vwgolf.pl i wejdź do działu porady masz tam wszystko ze szczegółami i ze zdjęciami lub użyj opcji szukaj.
Volskwagen - Das Auto.
kiepski elektryk
Słuchaj chłopie: Nie baw się w rezystorki a kup diody na 12 V i bedzie też dobrze. Jak połączysz seregowo ze sobą diody to jak któraś padnie to wszstkie przestaną świecić (połączone z tą zepsutą w szereg) dlatego jak chcesz na jednym obwodzie lączyć diody to lepiej je łączyć równolegle. Chociaż diody bardzo duża maja trwałość.
pozdrówka
Mat
PS Jak sie mylę to proszę mnie poprawić
pozdrówka
Mat
PS Jak sie mylę to proszę mnie poprawić
Witam. Wprawdzie nie mam "trójki" lecz "dwójkę" i nie wiem jak jest mocowana ta żaróweczka u Ciebie, ale jak mi się przepaliła, a też nigdzie nie mogłem kupić (oryginał był razem z oprawką plastykową, serwis VW chciał 30 zł) to po prostu kupiłem zieloną żaróweczkę 1,2W, taką cieniutką, za 2 zł i po delikatnych dopasowaniach (pogłębieniu otworu w tej oprawce plastykowej, oczywiscie po stłuczeniu i wybraniu starej bańki) umieściłem całość na starym miejscu i świeci jak talala. Pozdro.