Wykryto adblocka.: Forum wyświetla subtelne reklamy, prosimy o rozważnie wyłączenia ich blokowania i dopisania nas do listy wyjątków.
Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
lisisko
- Nowicjusz
-
Kontakt:
Witam. Czy ktoś mi pomoże? Gdzie mogę dostać uszczelkę do szyberdachu. Moja ze starości zrobiła się twarda i kiedy pada duży deszcz to przecieka. Pytałem w różnych sklepach, ale wszędzie sprzedwaca rozkładał bezradnie ręcę
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
-
jaxes
- Mały gagatek
-
Kontakt:
lisisko pisze:ze starości zrobiła się twarda
hehe z tego wniosek, że z golfem to odwrotnie jak z facetem
a serio to też nigdzie nie widziałem takich uszczelek. Może z jakiegoś używanego da radę znaleźć w dobrym stanie, albo sprógować nasączyć jakimś preparatem do uszczelek
-
lisisko
- Nowicjusz
-
Kontakt:
Nasączanie raczej nic nie da, bo w kilku miejscach jest też przerwana
Wpadłem na pomysł, żeby poszukać jakiegoś speca, który zakłada szyberdachy i spróbować od niego odkupić taką uszczelkę.
-
igor002
- Marysiakra
-
Kontakt:
w aso powinni mieć albo sprowadzić, ale przypuszczam ze cena moze cie przerazic:(
Poszukaj po szrotach albo na allegro, moze ktoś sprzedaje sama uszcelkje od szyberdachu.
Mk3 GTI 16V ABF
-
hyper74
- Gadatliwa bestia
szroty.....pozostają szroty.. ta uszczelka to chyba filcowa jest albo inne takie cuś spróbuj ją czymś tłustym wskrzesić i sprawdz kanały odprowadzające wodę w słupkach bo jak ci leci do środka to znak że kanały są niedrożne...
...Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
-
kamil993
- Mały gagatek
-
Kontakt:
hyper74 pisze:sprawdz kanały odprowadzające wodę w słupkach bo jak ci leci do środka to znak że kanały są niedrożne...
niekoniecznie... u mnie cieknie ale nie ma to nic wspolnego z kanalami... woda dostaje sie przez uszczelke na tej dluzszej tylnej krawedzi, bo uszczelka nie wiem czemu zrobila sie tam strasznie "chuda". na pozostalych bokach przylega scisle do dachu a tu jest szpara przez co woda jest miedzy prowadnicami i dostaje sie do srodka...
w moim przypadku chyba jedynym ratunkiem jest uszczelka ale jakos jej nie widzialem na allegro, no chyba ze ktos ma pomysl jak ją zreanimowac...
Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl
-
hyper74
- Gadatliwa bestia
tam jest chyba tak zmontowane że ... podejrzewam.... jak nie będzie uszczelki ... to i tak leciało by kanałami ...bo ... otwór jest mniejszy niż dach suwany... i rynienki są tak poprowadzone... zresztą sam nie wiem.... u mnie ciekło ale miałem zatkany przedni lewy kanał ...a kiedy go udrożniłem...to już jest sucho .... choć też po 15 latach używania też mam już uszczelke w stanie ..powiedzmy nie ideał...
-
lisisko
- Nowicjusz
-
Kontakt:
W moim przypadku cieknie z dwóch stron, na krótszych bokach, czyli tych od drzwi. Na 100% jest tam uszczelka, bo ją trochę zdjołem, a potem założyłem z powrotem. Mimo wszystko spróbuje je jeszcze je natłuścić, może choć trochę ograniczy to przeciek. Kto by pomyślał że może być problem z dostępnością tak podstawowej rzeczy...
-
worms
- Nowicjusz
Sprawdz drozność czterech przewodów odprowadzających wode i jak to nie pomoże to dopiero szukaj nowej uszczelki na szrotach, ale według mnie masz niedrozne przewody odprowadzajace wode i dlatego sa przecieki ...
-
lisisko
- Nowicjusz
-
Kontakt:
Ale jak to sprawdzić?? Przepychając drutem??
-
kamil993
- Mały gagatek
-
Kontakt:
sprawdzic to mozesz nalewajac wode w te rynienki ktorymi odplywa po bokach. z udroznieniem juz jest gorzej bo przydalby sie jakis dlugi i w miare elastyczny (ale nie gnacy sie i lamliwy) drut.
Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl
-
hyper74
- Gadatliwa bestia
Tak jak mówiłem... pewnie niedrożne są .... helmuty nie wypuszczają takich gaf... żeby ciekło... tam tak wyprofilowane jest że musi spłynąć do słupków a potem w błotniki... i na ziemię... heee
-
kamil993
- Mały gagatek
-
Kontakt:
hyper74 pisze:helmuty nie wypuszczają takich gaf... żeby ciekło...
helmuty moze nie, ale zuzyta uszczelka juz moze puszczac takie "gafy"
Scirocco Team Portal
www.scirocco.pl
-
Pan Japuk
- Ma gadane
-
Kontakt:
Odpływy najlepiej się przepycha linką prędkościomierza (ja chyba używałem linki od malucha - wystarcza długościowo). Przednie udrażnia się od strony dachu, tylne - od dołu (wylot pod zderzakiem). A co do przecieków - możesz mieć podobny problem co ja. Uszczelkę mam kiepską - to fakt - ale główna przyczyna przecieków to przerdzewiała rynienka przykręcona do tylnej części szybra. Można ją zobaczyć tylko po zdjęciu szybra. U mnie jest skorodowana z obu stron - woda zamiast ściekać do bocznych odpływów - wsiąka w tapicerkę i leje mi się na głowę. Dlatego teraz apeluję: POSZUKUJĘ USZCZELKI I RYNIENKI ALBO CAŁEJ GÓRNEJ POKRYWY SZYBERDACHU!!!