problem z uciekąjacym prądem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Kolec
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf 7.5 150KM
Padający akumulator
Podepnę sie pod temat, żeby nie otwierać kolejnego podobnego
Tydzień temu (w poniedziałek) żona wracała z pracy (uruchomiła wóz pod pracą) dojechała do przedszkola, wzięła córe i ponownie już nie uruchomiła - rozładował sie akumulator - Bosch Silver
Naładowałem aku. W sobote sprawdzałem napiecie na samym aku - było coś 12.2 lub 12.4V. Wczoraj (poniedziałek) aku padł znowu.
Podładowałem (około 11g prąd 4-4.5A) Dzisiaj pomierzyłem:
- na "surowo" 12.7V (po 3 godz było już 12.64V)
- pracujący silnik (bez obciażenia) 14.89V
- pracujący silnik + światła 14.7-14.6V
- pracujący silnik + dmuchawa (max) 14.33V
- pracujący silnik + szyba tylna orgz. 14.35V
- pracujący silnik + dmuchawa + szyba 13.99-14.01V
Wydaje mi sie (choć moge sie mylić) że ładowanie jest ok. Ale przy tym ostatnim (13.99-14.01V) po około 30 sekundach pracy nagle zaczeło spadać 13.86-13.80-13.78 i sie przestraszyłem i wyłączyłem.
Zmierzyłem pobór prądu i wyszło mi, ze przy uzbrojonym alarmie, centralny zamknięty, wszystkie inne odbiorniki wyłaczone pobór był 0,07A (70mA)
Przy rozbrojonym alarmie było 0.01A
To chyba w miare dobrze?
Czyżby padał po mału akumulator?
I teraz nie wiem czy akumulator jest do d... i trzeba wymienić na nowy czy cos innego.
PS.
Autko jak stoi (nawet w lecie) wiecej niz 5 dni, to nie zapali.
Tydzień temu (w poniedziałek) żona wracała z pracy (uruchomiła wóz pod pracą) dojechała do przedszkola, wzięła córe i ponownie już nie uruchomiła - rozładował sie akumulator - Bosch Silver
Naładowałem aku. W sobote sprawdzałem napiecie na samym aku - było coś 12.2 lub 12.4V. Wczoraj (poniedziałek) aku padł znowu.
Podładowałem (około 11g prąd 4-4.5A) Dzisiaj pomierzyłem:
- na "surowo" 12.7V (po 3 godz było już 12.64V)
- pracujący silnik (bez obciażenia) 14.89V
- pracujący silnik + światła 14.7-14.6V
- pracujący silnik + dmuchawa (max) 14.33V
- pracujący silnik + szyba tylna orgz. 14.35V
- pracujący silnik + dmuchawa + szyba 13.99-14.01V
Wydaje mi sie (choć moge sie mylić) że ładowanie jest ok. Ale przy tym ostatnim (13.99-14.01V) po około 30 sekundach pracy nagle zaczeło spadać 13.86-13.80-13.78 i sie przestraszyłem i wyłączyłem.
Zmierzyłem pobór prądu i wyszło mi, ze przy uzbrojonym alarmie, centralny zamknięty, wszystkie inne odbiorniki wyłaczone pobór był 0,07A (70mA)
Przy rozbrojonym alarmie było 0.01A
To chyba w miare dobrze?
Czyżby padał po mału akumulator?
I teraz nie wiem czy akumulator jest do d... i trzeba wymienić na nowy czy cos innego.
PS.
Autko jak stoi (nawet w lecie) wiecej niz 5 dni, to nie zapali.
hmm może już któraś z ogniw nie działa. Jak ładujesz to z każdej dziury wydobywa się wodór?
ja bym sobie sam podpiął jakiś lepszy amperomierz i zobaczył ile pobiera pądu gdy jest wyłączony i zamkniętyg4mario pisze:ale jak nie mam wiedzy i sprzetu, to jestem na nich skazany:(
German Car - German Style ;-)
Gofer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153467 Zapraszam
[img]http://img14.imageshack.us/img14/5457/ostry.jpg[/img]
Gofer: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=153467 Zapraszam
[img]http://img14.imageshack.us/img14/5457/ostry.jpg[/img]
bo spadły obroty (lekko się rozgrzał i dlatego spadek ładowania) - gdybyś nie jeździł przez tydzień to by wypadało go wypiąć i sprawdzić czy po tygodniu po podpięciu odpali - bo możliwe ze umiera aku, albo pomiar gęstości i poziomu elektrolituKolec pisze:Ale przy tym ostatnim (13.99-14.01V) po około 30 sekundach pracy nagle zaczeło spadać 13.86-13.80-13.78 i sie przestraszyłem i wyłączyłem.
- Kolec
- Mały gagatek
No faktycznie! Nie pomyślałem!greg pisze:bo spadły obroty (lekko się rozgrzał i dlatego spadek ładowania)...
Z tym może być problem, bo on cały zaklejony jest - podobno bezobsługowy.greg pisze:... albo pomiar gęstości i poziomu elektrolitu
A te 70mA to jet ok czy moze za duzo?
Bo moze faktycznie wszytko jest ok, tylko bateria pada.
Ciemno już i nie mam jak sprawdzić, na którym bezpieczniku tak jest, ale przypuszczam, ze to alarm/centralny, bo jak rozbroję to spata w zasadzie na 0.00-0.01A (zegarek zapomniałem odłączyć)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Kolec
- Mały gagatek
nie próbowałem, ale pewnie jutro jeszcze sprawdzę jaki jest pobór przy zamkniętym centralnym (przekrecajac kluczyk) a nie uzbrajając alarmu.VW Maniak pisze:A jak zostawisz auto na nieuzbrojonym to też pada aku?
Jak to wina alarmu, to pewnie trzeba bedzie nowy kupować?
Choć jak by nie było poboru lub był na poziomie tych 0.01A a mimo to by padł to pewnie aku do wymiany?
Ostatnio zmieniony wt gru 04, 2007 21:39 przez Kolec, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolec
[ Dodano: 04 Gru 2007 20:47 ]
doswiadczylem osobiscie takiego zjawiska(padniete ogniwo), akumulator z dnia na dzien odmowil posluszenstwa, odpalal przez 0,5h po wylaczeniu silnika, niestety pozniej juz nie!
[ Dodano: 04 Gru 2007 20:48 ]
mozna bylo przejechac 500km i po pol godziny nie zapalal.
ja tez obstawialbym akumulator i padniete ktores z ogniw, po na ladowaniu przez jaki okres mozesz odpalac samochod?VW Maniak pisze:hmm może już któraś z ogniw nie działa. Jak ładujesz to z każdej dziury wydobywa się wodór?
[ Dodano: 04 Gru 2007 20:47 ]
doswiadczylem osobiscie takiego zjawiska(padniete ogniwo), akumulator z dnia na dzien odmowil posluszenstwa, odpalal przez 0,5h po wylaczeniu silnika, niestety pozniej juz nie!
[ Dodano: 04 Gru 2007 20:48 ]
mozna bylo przejechac 500km i po pol godziny nie zapalal.
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tomek,
jak uda sie ustalic Tobie co jest przyczyna, padania akumulatora DAWAJ ZNAC- tak na marginesie to moze byc problem w masie(-), trzeba sprawdzic czy nie jest przerdzewiale mocowanie (-) do karoserii. U mnie jednak jest igla, wiec co innego jest przyczyna rozladowywania akumulatora!
[ Dodano: 14 Gru 2007 18:05 ]
jezeli przyczyna rozladowywania akumulatora jest modul komfortu, to raczej jestem skazany na ciagle odpalanie samochodu z popychu:( .
przychodzi mi do glowy tylko zalozenia odciecia na (+) akumulatora, jaki wplyw moze miec czeste pozbawianie produ samochodu("komputera"), moze to miec jakies ujemne skutki oprocz ciaglego ustawiania zegarka i pamieci radia?
[ Dodano: 29 Gru 2007 19:05 ]
no i problem rozwiazany! przyczyna rozladowywania akumulatora bylo zle podlaczenie zestawu glosnomowiacego, ktore omijamlo skrzynke bezpiecznikow. pobor z 0,27A spadl do 0,03A i jest GIT! bardzo wazna w takich przypadkach jest determinacja do rozwiazania problemu, jak pisalem wczesniej w serwisie VW uzyskalem informacje, ze pobor na poziomie 0,27A jest wlasciwy-jednak NIE!
jak uda sie ustalic Tobie co jest przyczyna, padania akumulatora DAWAJ ZNAC- tak na marginesie to moze byc problem w masie(-), trzeba sprawdzic czy nie jest przerdzewiale mocowanie (-) do karoserii. U mnie jednak jest igla, wiec co innego jest przyczyna rozladowywania akumulatora!
[ Dodano: 14 Gru 2007 18:05 ]
jezeli przyczyna rozladowywania akumulatora jest modul komfortu, to raczej jestem skazany na ciagle odpalanie samochodu z popychu:( .
przychodzi mi do glowy tylko zalozenia odciecia na (+) akumulatora, jaki wplyw moze miec czeste pozbawianie produ samochodu("komputera"), moze to miec jakies ujemne skutki oprocz ciaglego ustawiania zegarka i pamieci radia?
[ Dodano: 29 Gru 2007 19:05 ]
no i problem rozwiazany! przyczyna rozladowywania akumulatora bylo zle podlaczenie zestawu glosnomowiacego, ktore omijamlo skrzynke bezpiecznikow. pobor z 0,27A spadl do 0,03A i jest GIT! bardzo wazna w takich przypadkach jest determinacja do rozwiazania problemu, jak pisalem wczesniej w serwisie VW uzyskalem informacje, ze pobor na poziomie 0,27A jest wlasciwy-jednak NIE!
pozdrawiam
Mariusz
Mariusz