Czujniki temp cieczy chlodzacej.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Czujniki temp cieczy chlodzacej.

Post autor: 21mariusz03 » śr gru 05, 2007 16:49

Witam pisze ten post poniewaz nie udalo mi sie odszukac odpowiedzi na moje pytanie.. dzieki szukajce dowiedzialem sie tylko ze niebieski czujnik jest od ssania :/
Sprawa wyglada tak ze niedawno kupilem auto i odnajduje caly czas jakies dziwwne patenty poprzedniego wlasciciela ...
Moj golfik II to 1.6 na gazniku pierburg 2e2
interesuja mnie konkretnie czujniki temperatury od cieczy chlodzacej:
jeden jest na chlodnicy(na dole) i on oile sie nie myle steruje wiatrakiem i dwa ktore jszcze znalazlem ta sa na gornym wezu od chlodnicy tuz przy silniku(jeden na gorze drugi na dole tej rurki). Z tego co wiem to niebieski steruje ssaniem ktore wlaasnie mi nie dziala. Problem jest w tym ze na tej rurce mam dwa niebieskie czujniki... Oba sprawdzilem oba nie mialy zadnego odczytu przy mierzeniu rezystancji ...(wiec chyba sa do wymiany) wiec moje pytanie brzmi gdzie powienien byc niebieski ktory ma sterowac ssaniem(na dole czy na gorze) i od czego jest ten drugi czujnik i jaki powinien on byc ?(napewno nie jest to czujnik od wskaznika temp bo przewodziki odlaczylem a wskazowka caly czas stala na polowie :) )
Z gory dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 05, 2007 18:27

to nie sa dokładnie pisząc czujniki tylko włączniki. Jeden włącza podgrzewanie kolektora ssacego, drugi podgrzewanie sprężyny bimetalowej od gaźnika odpowiadajacej za ssanie.
Oba na zimnym silniku maja byc zwarte, a po rozgrzaniu silnika maja rozłączyć prąd do obu podgrzewań. poszukaj, zarówno kolory, jak i temperatury wyłaczania były nieraz podawane na forum. Szukaj goglami pod hasłem Pierburg 2E2

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » śr gru 05, 2007 18:47

Ehh no wlasnie przeczytalem juz wszystko wszedzie pisze tylko o niebieskim czujniku ktory powinien byc chyba na gorze a o tym drugim nikt nic nie pisal

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 05, 2007 18:56

chyba czerwony, nie takie to istotne bo wyłącza prąd przy temperaturze nieco tylko innej jak drugi. I oczywiście na obu rezystancja jest zerowa na zimnym i nieskończona na gorącym

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » śr gru 05, 2007 19:34

Aha oki dzieki :)
Sprawdzilem przedchwila jeszcze raz rezystancje tych czujnikow tym razem na zimnym silniku (stoi w garazu od 12 ) i ten czujnik na dole dalej nie ma zadnego odczytu a ten niebieski na gorze hmm raz ma kolo zera a jak mocniej docisne klamry od miernika to wyskakuje poza skale...
Czyli mam rozumiec ze powinienem oba wymienic ?
Ostatnio zmieniony śr gru 05, 2007 19:35 przez 21mariusz03, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 05, 2007 19:53

21mariusz03 pisze:nie ma zadnego odczytu
nie wiem co rozumiesz przez brak odczytu. Może inaczej. Zrób sobie miernik z żaróweczki i bateryjki. Przez oba włączniki ma byc przepływ prądu na zimnym i brak przepływu na gorącym, a tremperatura wyłączania to coś mięzy 40 a 60 stopni, nie pamiętam juz.

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » śr gru 05, 2007 19:56

no chodzilo mi o to ze wygladalo to tak jakby wyskakiwal poza skale w mierniku :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 05, 2007 20:02

jak zetkniesz obie klamry miernika to odczyt bedzie taki sam jak po ich zetknięciu z pinami zimnego czujnika (brak oporu, zwarcie, jak tam chcesz nie umiem lepiej wytłumaczyć)

21mariusz03
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: 21mariusz03 » śr gru 05, 2007 20:06

wiem o co Ci chodzi dzieki :) zrobie tak jak mowiles z ta bateryjka i zarowka zeby sie upewnic :)

[ Dodano: 06 Gru 2007 19:16 ]
Wie ktos moze gdzie (najlepiej w poblizu katowic) mozna dostac ten niebieski i czerwony czujnik wody ale on ma miec dwie balszki do podlaczenia i ma miec taki cienki bolec z gwintem zeby go wkrecic ... bo nigdzie go nei moge znalesc nawet na allegro takich nie ma :/
albo jak juz takie nie istenieja to macie jakis pomysl jak przystosowac golfika do tych nowszych czujnikow ?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”