Dym, smród, i spowalnacze...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dym, smród, i spowalnacze...
Witam!!!
Jestem świeżo po wymianie klocków hamulcowych i po malej próbnej jeździe stwierdziłem ze to nei hamulce a spowalnacze.... Wiem ze powinny sie dotrzec i spasować ze strymi tarczami ale czy to normalne ze tak dymiły ze zaczełem sie zastanawiać czy na wszelki wypadek nie poszukać gaśnicy??? Prosze o rade w tym temacie...
Jestem świeżo po wymianie klocków hamulcowych i po malej próbnej jeździe stwierdziłem ze to nei hamulce a spowalnacze.... Wiem ze powinny sie dotrzec i spasować ze strymi tarczami ale czy to normalne ze tak dymiły ze zaczełem sie zastanawiać czy na wszelki wypadek nie poszukać gaśnicy??? Prosze o rade w tym temacie...
Notlauf ---> Mnie już Boguś nie lej...
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
NAjprawdopodobniej masz zapieczone cylinderki czyli
Zdejmujesz klocki , wypychasz je wciskając parę razy pedał hamulca ale żeby nie wyszedł za dardzo i nie wyszedł z gwintu , potem bierzesz czystą szczotke drucianą i oczyszczasz siłowniczek obracając go Klucz hydraulicznym do rur , potem wkręcasz go i koniec.
ewentualnie wyczysć dobrze siłownik tam gdzie pracują klocki szczotką i nasmaruj zabezpieczenia smarem te blaszki metalowe.
Zdejmujesz klocki , wypychasz je wciskając parę razy pedał hamulca ale żeby nie wyszedł za dardzo i nie wyszedł z gwintu , potem bierzesz czystą szczotke drucianą i oczyszczasz siłowniczek obracając go Klucz hydraulicznym do rur , potem wkręcasz go i koniec.
ewentualnie wyczysć dobrze siłownik tam gdzie pracują klocki szczotką i nasmaruj zabezpieczenia smarem te blaszki metalowe.
Ostatnio zmieniony wt gru 04, 2007 21:45 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Forum Master
-
- Użytkownik
- Kontakt:
proponuję żebyś zrobił trochę kilometrów ,ja założyłem w swoim Golfie klocki Meyla ,tak do 90-100 km miałem słabe heble a z początku też mi dymiło ,chociaż ich nie katowałem.Nie wiem czy wiesz ale po założeniu nowych klocków ,nie należy wbrew niektórym opiniom ostro hamować żeby je dotrzeć,przez jakieś 30 km należy hamować delikatnie ,żeby powierzchnia klocka dotarła się.Nowa okładzina gdyby ją obejrzeć pod mikroskopem wygląda jak góry-doliny.Gwałtowne hamowanie przed starciem tych "górek" powoduje zeszklenie powierzchni ciernej klocka ,a co za tym idzie powoduje słabsze ich hamowanie
- grandi
- Lord GTI
klocki docieraja się po około 100 km żeby równo się dotarły , należy także zeszlifować papierem ściernym tarcze żeby wyrównac powieszchne wtedy klocki równo się dotrą z tarczami.
Ostatnio zmieniony śr gru 05, 2007 00:50 przez grandi, łącznie zmieniany 1 raz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- grandi
- Lord GTI
a kamienie itd odpryski nie rysują tarcz?
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
Przy zakładaniu klocków miałem cylinderki wyciągnięte jak piszesz i obczysciłem je, a wpychanie szło elegancko.NAjprawdopodobniej masz zapieczone cylinderki
Forrodo... /chłam/ewentualnie kupiłeś najtańszy chłam
A co do docierania klocków zrobiłem tak ze po założeniu przejechałem sie około 10 km i mocno ich nie katowałem. Może ze dwa trzy razy mocniej przyhamowałem. Dzis podczas jazdy do pracy juz dymu nie było tylko lekki swa jeszcze... W hamowaniu juz jest lepiej...
no rysuja, ale po co dodatkowo samemu rysowac grubym papierem, ewentulanie tak jak naopisalprezesso drobnym papierem mozna przetrzec lekko tarczegrandilodz pisze:a kamienie itd odpryski nie rysują tarcz?
[size=200][b][color=black][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=97453]Moja Czarna Perła[/url][/color][/b][/size] <--- SPRZEDANA
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
Obecnie Audi A3 8L 1.9 TDI 110PS
[img]http://images31.fotosik.pl/48/6a443d0601dd6d22.jpg[/img]
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Forum Master
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
- fireman998
- Mały gagatek
- Kontakt:
misiek10111, nei sciaga mnie podczas jazdy ani na lewo ani na prawo... A podczas montażu klocków nie zauważyłem żeby coś było zapieczone... Cylinderek lekko wcisną się na swoje miejsce, a prowadnice odbijały... Klocki również lekko weszły na swoje miejsce. nie wiem co moze być przyczyną. Może temu, że je spaliłem podczas pierwszej jazdy